Απορία για κάποιο φάρμακο
Καλησπέρα. Δε ξέρω αν βάζω το θέμα στη σωστή ενότητα. Το φάρμακο ανήκει στα αντιψυχωσικά μεν, αλλά το θέμα έχει να κάνει με κατάθλιψη δε... αφορά έναν πολύ καλό μου φίλο. Τον τελευταίο χρόνο ο άνθρωπος αυτός, αναγκάζεται να κάνει τρεις διαφορετικές δουλειές... ταϊζει πάρα πολλά στόματα, του ήρθαν πολλές αναποδιές με προβλήματα υγείας στο οικογενειακό του περιβάλλον και τελευταία τα έχει παίξει κοινώς απ' την κούραση και την εξάντληση. Ψυχολογικά είναι πολύ πεσμένος αλλά είναι ιδιαίτερα δυνατός χαρακτήρας και του αρέσει να εργάζεται γενικότερα. Δεν έχει κάποια διάγνωση σε επίσημο επίπεδο για κάποια ψυχασθένεια, αλλά... έχει χάσει πολύ σημαντικό αριθμό κιλών. Σήμερα είναι κάτω του φυσιολογικού του βάρους...
Επισκέφτηκε έναν ψυχίατρο - ψυχοθεραπευτή κι αυτός του είπε τα εξής - αφού έκανε βέβαια όλες τις εξετάσεις που δεν έδειξαν κάτι οργανικό/παθολογικό... πως λόγω του ότι η μητέρα του πάσχει από διπολική, προτιμάει να του δώσει κάποιο αντυψυχωσικό και όχι ένα καθαρά αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Ο λόγος; Φοβάται μήπως ο φίλος μου μπει σε υπομανία ή μανία με το αντικαταθλιπτικό. Έτσι του έγραψε το "Zyprexa" των 5.
Με την προϋπόθεση πως αφού βάλει τα χαμένα του κιλά - όντως πρέπει να επανέλθει και μάλιστα αφού κουράζεται τόσο πολύ - θα του το κόψει σταδιακά...
Ισχύει κάτι τέτοιο όσον αφορά το θέμα με τη διπολική; Είναι προβληματισμένος και αρκετά επιφυλακτικός και ουδέποτε ο ίδιος έχει πάρει ψυχοφάρμακα ή παρουσίασε επεισόδια μανίας ή κατάθλιψης.
Παρακαλώ τους γνώστες να εκφράσουν μια άποψη. Και αναρωτιέται μήπως το αντιψυχωτικό του προσθέσει επιπλέον προβλήματα. Να τελειώσω λέγοντας πως δεν έχει τη δυνατότητα και το χρόνο να επισκεφτεί κι άλλους γιατρούς ή να μπει σε ψυχοθεραπεία. Ευχαριστώ και ό,τι προαιρείσθε... :) ...