Κρίσεις πανικού(;)κατά την οδήγηση της μηχανής
Καλησπέρα σε όλες/ους!
Ανακάλυψα τυχαία το forum ψάχνοντας στοιχεία για τις κρίσεις πανικού.Διαβάζοντας πράγματα εδώ,αντιλήφθηκα ότι το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό και αποφάσισα να μοιραστώ ένα πρόβλημα που με απασχολεί πολύ.
Είμαι 32 ετών και εδώ και αρκετά χρόνια έχω κάποιες κρίσεις(τώρα συνειδητοποιώ ότι πιθανότατα πρόκειται για κρίσεις)που εκδηλώνονταν στην πλειοψηφία τους όταν υπήρχε κάτι σχετικό με το ύψος γιατί έχω υψοφοβία.Χαρακτηριστικά η οδήγηση με αμάξι πάνω σε γέφυρα και κυρίως η οδήγηση σε δρόμους πολύ στενούς με ''γκρεμό''από κάτω...το χειρότερό μου.Όταν δεν είμαι σε αμάξι και κοιτάζω τα αντίστοιχα τοπία η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη.Και στις δύο περιπτώσεις πάντως ελέγχεται έστω και πολύ δύσκολα.Πώς;Εκείνη τη δύσκολη ώρα θέλω να κινώ κάποια σημεία(χέρια,πόδια)και να βήχω ή να βγάζω μια μικρή κραυγή,δεν ξέρω...νομίζω πως με βοηθάει όταν το μυαλό κολλάει και νιώθω πως θα πάθω ανακοπή.
Αφορμή όμως για το μήνυμα αυτό δεν είναι αυτά τα περιστατικά γιατί δε συμβαίνουν τόσο συχνά.Αφορμή είναι η οδήγηση της μηχανής μου και αυτό που μου συμβαίνει τον τελευταίο μήνα.Σημείο-κλειδί ήταν ένα ταξίδι σε ένα φιλικό σπίτι στον Ωρωπό κοντά στα Χριστούγεννα.Τρελό κρύο,αν και ντυμένος καλά,και κάπου στα μισά της διαδρομής να συνειδητοποιώ ότι κάτι δεν πάει καλά,θεωρώντας όμως ότι ίσως όλο αυτό να οφείλεται στο κρύο.Έφτασα με μεγάλη δυσκολία-αγκομαχώντας θα έλεγα-στο σπίτι και η επιστροφή ήταν ακόμα πιο δύσκολη,σαν μικρός γολγοθάς.
Από εκείνη τη μέρα κάθε φορά που οδηγώ τη μηχανή και ιδίως σε μεγάλους δρόμους(εκεί με πιάνει ένα δέος,στην πόλη είναι λίγο καλύτερα)το αίσθημα είναι ίδιο,λίγο χειρότερο κάποιες φορές λίγο καλύτερο κάποιες άλλες:νιώθω ότι θα πέσω,νιώθω συνεχώς τα χέρια και τα πόδια μου να είναι πολύ σφιχτά κουλουριασμένα πάνω στη μηχανή,ταχυπαλμία,ιδρωμένα άκρα,αίσθημα σαν να κολλάει το μυαλό και όλα αυτά κάνοντας παράλληλα την ώρα της οδήγησης προσπάθειες να ηρεμήσω με καλές σκέψεις και βαθιές ανάσες,ξέροντας ότι είναι παράλογος αυτός ο φόβος.Την έχω παροπλισμένη λοιπόν(εκτός από μια πολύ κοντινή διαδρομή 2 χλμ που κάνω κάθε δεύτερη μέρα) και αναγκάζομαι να κινούμαι με το αμάξι,πράγμα που επηρεάζει σε ένα βαθμό τη ζωή και τους χρόνους μου.
Μέχρι εκείνη την ημέρα,δεν είχα τέτοιο θέμα.Σε ένα μεγάλο ταξίδι που είχα κάνει(παρενθετικά να πω ότι οδηγώ μηχανή μόνο τα τελευταία 2 χρόνια),είχα παρατηρήσει ότι με φοβίζουν οι ταχύτητες με χλμ πάνω από 140-150 γιατί ένιωθα πολύ τον άνεμο αλλά τώρα πια δεν μπορώ ούτε με 60 να πάω και μάλιστα βασανιστικά.
Σε μια συνομιλία με μια φίλη ψυχίατρο,μου είπε να μην τη χρησιμοποιώ πια για ένα διάστημα γι'αυτό από τη μια σκέφτομαι να την πουλήσω κ να πάρεω ένα smart για δεύτερο αλλά από τρην άλλη ο εγωισμός μου λέει να μην το κάνω κ να το παλέψω.Επίσης μου είπε ότι δεν είναι κακό φυσικά να πάω σε κάποιο ψυχολόγο αλλά αυτοί έχουν την τάση να πηγαίνεις για το χ πρόβλημα και να σου βγάζουν στην πορεία κι άλλα.
Θα με ενδιέφερε να ακούσω προτάσεις,γνώμες,παρόμοιες εμπειρίες :-)