Προβληματα εξαιτιας φοβιων
Γεια σας.
ειμαι καινουργιος στο φορουμ το οποιο βρηκα τυχαια ψαχνωντας να βρω λυσεις και μια παρηγορια για τα προβληματα που αντιμετωπιζω και δεν με αφηνουν να ζησω μια φυσιολογικη ζωη την οποια επιζητω.
ειμαι 19 χρονων,ζω στην αθηνα και σπουδαζω σε μια σχολη στην οποια για να παω πρεπει να χρησιμοποιω και ΚΤΕΛ εκτος απο ΜΜΜεταφορας.
το κυριο προβλημα μου ειναι οι φοβιες και οι κρισεις πανικου.πολλες φορες οταν μπαινω στο μετρο,στο λεωφορειο και εχει υπερβολικο κοσμο αγχωνομαι,παθαινω κρισεις πανικου και γενικα νιωθω σαν να θελω να βγω εξω και να τρεξω για να ελευθερωθω.νιωθω,κλασσικα οπως συνιθιζεται σ' αυτες τις περιπτωσεις,οτι θα σταματησω να αναπνεω και οτι θα λυποθημισω πραγμα που δεν θελω γιατι το να τραβαω αρνητικα βλεματα δεν ειναι κ το καλυτερο μου(ποιος θελει να δειχνει αδυναμος?) ή στη χειροτερη περιπτωση οτι θα πεθανω εκεινη τη στιγμη απο τιποτα καρδια.
το προβλημα ξεκινησε στα 15 μου οταν πνιγηκα μεσα σε εναν μηνα 2 φορες απο φαγητο.επαθα σοκ,ημουν μικρος και δεν μπορουσα να βγαλω απ'το μυαλο μου οτι δεν εχω καποιο προβλημα στο λαιμο, που μετα απο χρονια καταλαβα οτι αυτος ο διαρκης πονος ηταν ο κομπος απ το αγχος.δεν μπορουσα να φαω,να καταπιω και επρεπε να μασαω το φαγητο μεχρι να νιωσω ετοιμος...
ετσι εγινα αγοραφοβικος,πραγμα που με διελυσε στη διαρκεια του σχολειου γιατι δεν πηρα καμια βοηθεια και οι γονεις μου νομιζαν οτι απλα ειμαι αδυναμος χαρακτηρας και οτι δεν το αντιμετωπιζω σωστα...ετσι για να μην φανω περιεργος καθε μερα στο σχολειο,εβαζα ολες μου τις δυναμεις ωστε να μην φανει κατι παραξενο κατα τη διαρκεια κρισης πανικου και να ειμαι ενας κλασσικος μαθητης.απ'ολα αυτα κρατω μια διαρκη πιεση,σωματικη και ψυχικη.
υστερα απο μια εποχη που παρατησα το φροντηστηριο επειδη δεν αντεχα αλλο,ο πατερας μου μονο που δεν με σκοτωσε,αρχησα να ψαχνω με τη μητερα μου λυση για το προβλημα...ξεκινησα απο κατι σαν λογοθεραπεια περασα σε παθολογο μεχρι που εφτασα στη 3η λυκεου να πηγαινω σε ψυχολογο.μου εδινε κατι χαπια,τα σεροξατ,με εκαναν να νιωθω πολυ καλυτερα.σταματησα τον ψυχολογο γιατι δεν μου αρεσε,ενιωθα και υπερβολικα τα λεφτα που εδινα (παρ'ολο που ηταν για την υγεια μου,ντρεπομουν εκτος του να ξερουν αλλοι συγγενεις οτι πηγαινω σε ψυχολογο,δεν ηθελα και να δινω τοσα,να ειμαι βαρος στην οικογενεια).
συνεχισα να περνω οποτε ενιωθα χαλια τα χαπακια μεχρι που τα εκοψα για λιγο διαστημα μεχρι προσφατα.αρχησαν να με πιανουν κρισεις πανικου στο λεωφορειο του κτελ που ειναι γεματο καθε φορα που παω στη σχολη.προχτες,πηγαινοντας παλι στην σχολη και οντας αγχωμενος λογω εξεταστικης μπηκα σε ενα βαγονι που ηταν 2 παιδια απ τη σχολη που δεν τους γνωριζω ουτε αυτοι,απλα λογικα θα με εχουν δει στη σχολη.νομιζω αρχησαν να σχολιαζουν εμενα και αυτο με εκανε να αγχωθω παλι.αναγκαστηκα να βγω απ το βαγονι περνωντας απο μπροστρα τους νιωθωντας χαλια.
απο προχτες λοιπον αρχησα να μην μπορω να καταπιω σωστα.οταν λεω σωστα εχω περασει απ το επιπεδο του ''κομπου στο λαιμο''.νιωθω οτι κατι γινεται στο λαιμο μου, απλα δεν μπορω να καταπιω κανονικα και οταν καταπινω ακουγεται σαν ''κλακ'' με λιγη ενοχληση.επισης με ποναει κατω απ το μηλο του αδαμ,στη βαση του λαιμου οταν ρευομαι.(αυτο οπως σας λεω γινεται τις 2 τελευταιες μερες)
επισης οταν θελω να καταπιω και δεν μπορω συνηθως τη διαδικασια για να μαζεψουμε φλεμματα(δεν θυμαμαι τη λεξη),αλλα για σαλιο ωστε μετα να το καταπιω γιατι δεν μπορω αλλιως.αυτο με κανει να πιεζω και νιωθω οτι μπορει να παθω κανενα ανευρισμα,καμια καρδια.υπαρχει περιπτωση να παθω τοσο νωρις στην ηλικια μου καποιο προβλημα στο λαιμο ή αλλου εξαιτιας τετοιου αγχους?
συγγνωμη που εγραψα τοσο απλα ηθελα να τα βγαλω απο μεσα μου,μιας και δεν γνωριζω και κανεναν που να με καταλαβαινει και νομιζω οτι εδω μπορω να βρω λιγη κατανοηση.