Ενα χρονιο κουραστικο προβλημα που λυσει δεν βλεπει..:-(
Καλησπερα σε ολους! Θελω να σας πω και εγω την δικια μου ιστορια και αν μπορει καποιος να με βοηθησει.. Πασχω απο ιδεοληπτικη ψυχαναγκαστικη διαταραχη συμφωνα με τους γιατρους.Το προβλημα μου ξεκινησε στην ηλικια των 14ρων χρονων.Σε γιατρο πηγα οταν τελειωσα το σχολειο στα 18.Εχω παει κατα καιρους σε αρκετους γιατρους.το διαστημα απο τα 14 μεχρι τα 18 μου, που πηγα σε γιατρο ηταν εφιαλτικο.. Παλι καλα λεω που κατορθωσα και τελειωσα το λυκειο.Βεβαια η αποδοση στο σχολειο μηνα με το μηνα,χρονο με το χρονο επεφτε σημαντικα και κατεληξα να παρω απολυτηριο 4 βαθμους κατω απο οτι εβγαζα σε καθε χρονο!Σε εκεινο το διαστημα ειχα μια εμμονη σκεψη που μου προκαλουσε ενοχες αγχος και κακη διαθεση.Απορροια αυτων ηταν να μου προκαλει προβλημα στις διαπροσωπικες μου σχεσεις με φιλους.Ενιωθα οτι δεν μπορουσα να κοιταξω τον κοσμο στα ματια,αγχωνομουν λες και ημουν μονιμα ενοχος για κατι..Καταναγκαστικες πραξεις δεν εκανα.Μετα τα 18 μου και μετα την επισκεψη μου στον γιατρο ενιωσα πολυ καλυτερα.(Μου ειπε οτι προκειται για κατι φυσιολογικο το οποιο αν εκμηστηρευομουν αμεσως δεν θα μου ειχε δημιουργησει προβλημα ολα αυτα τα 4 χρονια)Μπορουσα να αντιμετωπισω το αγχος μου με διαφορες καταναγκαστικες πραξεις. Βεβαια καθε τοσο ειχα διαφορες εμμονες ιδεες(το οτιδηποτε) και προσπαθουσα να τις αντιμετωπισω με καταναγκαστικες πραξεις.Αλλες φορες ανακουφιζομουν πολυ γρηγορα και αλλες φορες οι σκεψεις με κατεβαλαν και παρολο τους καταναγκασμους δεν μπορουσα να τις αντιμετωπισω.. Οποτε επεφτα σε δυσθυμια,μελαγχολια.Στο διαστημα που επεφτα ψυχολογικα δεν ειχα εμμονες ουτε καταναγκασμους ουτε τιποτα.Απλα δυσθυμια που με εμποδιζε στην καθημερινοτητα μου..μεχρι που περνουσε η φαση αυτη,ενιωθα παλι χαρουμενος και ουτο καθεξης.Οσο πιο ηρεμος και ευτυχισμενος ενιωθα τοσο πιο πολλες ηταν οι πιθανοτητες να αγχωθω χωρις λογο(λογω του οτι ολα μου πηγαινανε τελεια) να κολλησει το μυαλο μου σε καποια σκεψη και να ξεκινησω την μαχη μου παλι.. Εμμονες ιδεες εφτασα σε σημειο να εχω διαφορες,διαφορετικου θεματος και ασχετες μεταξυ τους,μπορει και αντιδιαμετρικα αντιθετες.Εψαχνα τροπο να αυτοτιμωρηθω μαλλον.. Οι γιατροι μου μιλησαν για αυστηρο υπερεγω.ο τροπος που μεγαλωσα,δεν επιτρεπω λαθος στον εαυτο μου,δεν επιτρεπω στον εαυτο μου να νιωσω καποια συναισθηματα κτλ κτλ.Φαρμακευτικη αγωγη δεν ειχα παρει.Μπηκα στην σχολη της επιλογης μου και συνεχιζα με ολα αυτα τα θεματακια μου.Αλλες φορες ενιωθα οτι τρςς σιδερα και κανεις δεν μπορει να με νικησει και αλλες φορες πολυ ευαλωτος.Ενα παραδειγμα να φερω.Ειμαστε παρεα και πινουμε καφε.Εγω ειναι ηρεμος ειμαι κεφατος,ο πυρηνας της παρεας..ξαφνικα μπορει να αγχωνομουν επειδη ακριβως ειμαι ευτυχισμενος,κολλουσε το μυαλο μου σε καποια σκεψη,εστριμοχνωμουν ψυχολογικα.πηγαινα στην τουαλετα του καφε,επαναλαμβανα καποια πραγματα που ηθελα και επεστρεφα το ιδιο χαρουμενος που ημουν και πριν.Αυτο ειναι ενα παραδειγμα.Αλλο παραδειγμα ειναι οταν ενιωθα καλα για μερες ας πουμε,ξυπνουσα το το πρωι της τεταρτης αγχωνομουν και επρεπε να επαναλαβω στο μυαλο μου τι εκανα αυτες τις 3 μερες και ενιωθα ομορφα..ακομα και να επαναλαβω στο μυαλο μοθ συζητησεις με συγκεκριμενα ατομα που με εκαναν να νιωσω ομορφα τις 3 προηγουμενες μερες.Αν τ επαναλαμβανα σωστα,τοτε συνεχιζα την μερα μου κανονικα μεχρι βεβαια να μου ξανασυμβει στην διαρκεια της μερας.Αν τωρα ξεχνουσα κατι απο αυτα που ηθελα να θυμηθω που μου εδιναν δυναμη τοτε ξεκινουσα την μερα μου σαν να μου ειχαν βυθιστει τα καραβια μου που λεει ο λογος.Τελοσπαντων στα 26 μου πηρα καποια φαρμακευτικη αγωγη η οποια με βοθησε να κανω λιγοτερες εμμονικες σκεψεις.Οι καταναγκασμοι σταματησαν,αλλα εμμονες ειχα αλλα πιο αραιες.Βεβαια συνεχισαν να υπαρχουν και γενικα αρχισα να νιςθς πιο κουρασμενος,οχι τοσο ζωντανος..παει η ορεξη για ζωη εκεινη που ενιωθα.Βασικα μου θεματα ομως δεν βλεπω οτι εχουν λυθει ακομα και τωρα στα 32 μου.Χανω ατομα(σχεσεις) μου απο αυτον τον λογο κτλ κτλ.Δεν εχω μια φυσιολογικη ζωη και νιωθω κουρασμενος πολυ πλεον.. Δεν μπαινω ευκολα σε σχεση,δεν κανω ευκολα το βημα για ραντεβου,για καφε με φιλους για ταξιδια κτλ.Δεν παιρνω αποφασεις ευκολα..για την ακριβεια παιρνω πολυ δυσκολα..Στις καθημερινες μου διαπροσωπικες μου επαφες ακομα νιωθω αγχος,συνεχιζω ακομα πολλες φορες να αποφευγω την επαφη με το βλεμμα,και επειδη σκεφτομαι αυτο συνεχεια δηλαδη το πως θα κατσω να μιλησω ηρεμα με καποιον κοιτωντας τον κτλ κτλ τοσο αγχωνομαι και δεν μπορω να συμμετασχω στην συζητηση ηρεμα οπως θελω γιατι απλα το μυαλο μου ειναι αλλου.. Τι να πω δεν ξερω.... λυπαμαι που διαλεξε ο Θεος εμενα για να εχω αυτο... εχω πολλα ονειρα ακομα για μενα αλλα δεν βλεπω να μπορω να τα καταφερω... νιωθω οτι δεν μπορω να ζησω..και θελω τοσο ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ... να ζησω να γελασω να ερωτευθω να μην φοβαμαι να αγαπησω να ταξιδεψω να δουλεψω να κανω οικογενεια...και ολα αυτα τα απλα και μη μου φανταζουν εξαιρετικα δυσκολα...νιωθω τοσο απογοητευση......και πικρια....