το γαστρεντερικο μου μεσα...
Γεια σας
Αποφασισα το λοιπον να γραψω κι εγω για το προβλημα μου
Υποφερω,ως φαινεται, από σπαστικοτητα γεστρεντερικου , κοινως ολο το συστημα μου από τον οισοφαγο στομαχι λεπτο παχυ εντερο κανει σπασμους χωρις να τους ελεγχω (γνωμη δυο γαστρεντερολογων , γαστροσκοπηση ,κολονοσκοπηση). Το προβλημα μου ξεκινησε πριν από 12 χρονια όταν επαθα μια σπανια αρρωστια (ηωσινοφυλικη γεστρεντεριτιδα) την οποια ως να την διαγνωσουν οι γιατροι περασαν δυο μηνες με αποτελεσμα να επηρεαστει το γαστρεντερικο. Εκτοτε ζω με εξαρσεις και υφεσεις (χρονιοι πονοι στο εντερο που αντανακλουν σε αλλα σημεια πλατη μεση κτλ) .
Πριν από δυο μηνες με χτυπησε μια γριπη (η φετινη γριπη ηταν το κατι άλλο) με αποτελεσμα να εμφανισω εντονους πονους στο γαστρεντερικο (σαν τσουξιμο, σαν μονιμο καψιμο).Ειχα φτασει να μη μπορω να φαω ουτε να πιω σχεδον τιποτα για 10 μερες. Λογικα απευθηνθηκα σε γαστρεντερολογους των οποιων η διαγνωση πανω κατω είναι η ιδια . «Σπαστικοτητα γαστρεντερικου»
Ο ενας με παρεπεμψε σε νευρολογο (librax κτλ)
Ο δευτερος πιο ψαγμενος αρχικα μου ειπε πως αυτό που εχω οφειλεται σε 3 βασικους παραγοντες. ΑΓΧΟΣ+ΚΡΥΟ+ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ. Όλα αυτά λειτουργουν αθροιστικα μου ειπε ,ένα από αυτά αν επειδεινωθει τοτε οι πονοι αυξανονται. Μου εδωσε buscopan+ζεστη στο στομαχι+γαλα μαγνησιας. Δεν με βοηθησαν και πολύ οποτε αφου ακολουθησε γαστροσκοπηση+εποδινη κολονοσκοπηση (στριμενο εντερο…) μου ειπε ότι πρεπει να μαθω να ζω με αυτό που εχω, το χουν πολλοι ανθρωποι και διαφερει σε ενταση στον καθενα.
Συμφωνισε μαζι μου ότι το ζητημα είναι ΣΩΜΑΤΙΚΟ (με βασικο παραγοντα το κρυο) αλλα λογω των χρονιων ενοχλησεων/πονων μπορει ανετα να γινει και ΨΥΧΙΚΟ. Μου ειπε να κοιταξω να μην αγχωνωμαι ιδιως σε περιοδους κρισης αλλα δεν μπορεσε να μου απαντησει πως γινεται αυτό. Δηλαδη αν ζεις με χρονιους σωματικους πονους που καποια στιγμη ξεφευγουν από το οριο που αντεχεις ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΧΩΘΕΙΣ? Μετα ,το ξερω κι εγω , το αγχος φερνει πιο πολλους πονους , οι πονοι πιο πολύ αγχος και παει λεγοντας. Τελικα μου εγραψε και minitran το οποιο δεν το εχω παρει καθως μεσα στην αναζητηση μου κατεληξα σε νευροψυχιατρο.
Μου εκανε διαφορες ερωτησεις (οικογενιακη κατασταση, δουλεια, αν βγαινω εξω κ.α.) Η διαγνωση του ηταν πως οι χρονιοι πονοι με εχουν κουρασει και σε συνδιασμο με την επιδεινωση τους λογω γριπης, κρυου βρεθηκα σε μια κατασταση να μην μπορω να τους ελεγξω και …κατερευσα. Για να επανερθεις μου ειπε θα παρεις μια αγωγη 1mg xanax(0,5+0,5) την ημερα και 15 mg remeron το βραδυ για 3 βδομαδες.
Ομολογω ότι την θεραπεια του δεν μπορεσα να την ακολουθησω γιατι όταν πρωτοπηρα xanax μου εφερε εντονη υπνηλια προσπαθουσα να μην κοιμηθω στην δουλεια περαν του ότι εχω και καποιο κολλημα με τα ψυχοφαρμακα λογω της μανας μου που τα παιρνει χρονια.
(Ένα που μου εχει μεινει είναι η γκριματσα του όταν του ειπα ότι ο γαστρεντερολογος μου εδωσε buscopan για αυτόν ηταν σαν αυτό που λεμε ασπιρινη σε καρκινο…). Επισης μου τονισε ότι όλα αυτά που ζω ,σωματικα και ψυχικα είναι σαν δηλητιριο που τρεχει μεσα μου ,δεν το καταλαβαινω , όμως τωρα χτυπαει στο γαστρεντερικο αυριο μπορει να παει στην καρδια και παει λεγοντας.
Τελος παντων αφου ειδα κι αποειδα ειπα να ξεκινησω την θεραπεια του νευροψυχιατρου σε συνδιασμο με buscopan του γαστρεντερολογου.
Τωρα που γραφω εχουν περασει 2 μερες ειμαι λιγο καλυτερα (πιο λειτουργικος) κι ελπιζω για ακομα πιο καλα.
Τα συμπερασματα μου τωρα.
1. Λοιπον βασικο ολων είναι να πετυχεις καλο γιατρο που την ψαχνει στον τομεα του αλλιως μπορει να σε μπλεξει . Δηστυχως εχω καταληξει ότι οι ψαγμενοι γιατροι είναι λιγοι .Πως θα βρεις καλο γιατρο. Η από τυχη ή ρωτωντας …όμως ποιους να ρωτησεις καθως ο κοσμος δεν ανοιγεται ευκολα ιδιως όταν το θεμα εχει να κανει με ψυχωσωματικα (ολοι στο παιζουν υγιεις κι ας παιρνουν δεκα δεκα τα χαπια).
2. Επισης πολλες φορες οι ανθρωποι μπλεκουν με θεραπειες π.χ.για καταθλιψη να πουμε ενώ το προβλημα τους είναι σωματικο και το αναποδο. Εδώ είναι που λεω πρεπει να είναι μαγκας ο γιατρος και να ΔΙΝΕΙ ΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ. Δηστυχως πολλοι γιατροι πηραν το διπλωμα το κορνιζωσαν βαλανε στον τοιχο και καμια 20αρια κορνιζες από σεμιναρια που εχουν παει και από εκει και περα συνταγογραφουνε ότι τους λενε οι εταιριες.
3. Όταν εχετε παρενεργειες από χαπια και απευθυνθητε στον γιατρο και αυτος σας πει ξερα να τα συνεχισετε τοτε πηγενετε και σε άλλο γιατρο.Προσωπικα συχαινομαι τους γιατρους που πας και του αναφερεις ότι το ταδε χαπι σου προκαλεσε παρενεργειες και και αυτος σου λεει ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Στον ανθρωπο δεν υπαρχει αποκλειεται , ο κάθε οργανισμος αντιδραει διαφορετικα και όταν ενας γιατρος σου λεει ,αποκλειεται, σημαινει ότι δεν εχει κανει καν τον κοπο να διαβασει τις αντενδειξεις.
Οι ερωτησεις μου
Αφου το εψαξα οσο μπορουσα κατεληξα ότι τα αγχολυτικα αυτό που κανουν στην ουσια είναι να σπασουν τον φαυλο κυκλο μεταξυ σωματικου πονου και της κακης ψυχολογιας που αυτος δημιουργει σε ένα ατομο. Δηλαδη από την στιγμη που πονας στα εντερα να πουμε και αυτό σε χτυπαει στην ψυχολογια σου επειδινονοντας τους πονους τοτε αυτό που κανουν τα αγχολυτικα είναι στην ουσια να διακοπτουν τα μηνυματα προς τον εγκεφαλο (ψυχικα) οποτε εχεις να αντιμετωπισεις μονο τα σωματικα σου ζορια. Αν καποιος το εχει αντιλιφθει ετσι ας μου γραψει ή αν διαφωνει ας μου γραψει παλι.
2. Τουτα εδώ τα xanax προκαλουν εξαρτηση , είναι κατι που το διαβαζω συχνα στο φορουμ?
Αυτά και συγχαρητηρια σε αυτόν που καταφερε να διαβασει ολο το κειμενο μου