Έχω δυσκολία στο να χειριστώ κάποιον που μου λέει ένα ψέμα. Κυρίως στο ψέμα που οφείλεται στο κόμπλεξ. Μπορεί να μην δώσεις καμμιά σημασία, ή από την άλλη να σε εκνευρίζει αφάνταστα.
Για παράδειγμα, έχεις κάποιο επαγγελματικό ραντεβού, ο άλλος το ακυρώνει λέγοντας σου ένα ψέμα. Το να πει την αλήθεια δεν θα με ενοχλούσε, το ψέμα όμως με ενοχλεί, γιατί αισθάνομαι ότι με απαξιώνει. Και στο ψέμα δεν μπορείς συνήθως να φέρεις αντίρρηση... Το νιώθεις αλλά δεν είσαι 100% σίγουρος. Σε κάποιες περιπτώσεις το ανακαλύπτεις, αλλά συνήθως πολύ αργότερα.
Αλλά ακόμα κι όταν το καταλάβεις αμέσως πάλι είναι δύσκολη η αντίδραση. Αν πεις "μου είπες αυτό το ψέμα" ο άλλος προσπαθεί στη συνέχεια να "επανορθώσει" κάνοντας κάποια άλλη μαλακία ή λέγοντας ένα νέο ψέμα για να κερδίσει τη θέση του "έξυπνου". Αν δεν το πεις παραμένει να θεωρεί τον αυτό του "έξυπνο". Πάντα αναφέρομαι στο ψέμα που ξεκινά λόγω μειωμένης αυτοπεποίθησης.
Ένα άλλο παράδειγμα. Κάποιος σου υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια προσπαθώντας να δείξει πόσο σωστός ή καλός είναι. Και ξέρεις ότι δεν μπορεί και δεν έχει την ικανότητα να κάνει αυτό που σου έχει υποσχεθεί. Το υπόσχεται μόνο και μόνο για να αποδείξει (και στον εαυτό του) πόσο σωστός είναι. Τις περισσότερες φορές το πιστεύει κι όλας.
Και πάντα μιλώ για το ψέμα που λέει κάποιος για να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του και το κάνει τακτικά.
Ποιός θα ήταν ένας καλός τρόπος αντίδρασης; Και καλός τρόπος για μένα είναι, ούτε να περάσει απαρατήρητο μένοντας με την εντύπωση ότι είναι έξυπνος, ούτε και να γίνει αντικείμενο να θιχθεί πολύ ο εγωισμός του. Να θιχθεί ο εγωισμός του τόσο, ώστε να μην συμφέρει να το επαναλάβει.