Το τίμημα και η κατάληξη ενός ονείρου...
Χρόνια πολλά σε όλους καταρχήν...
Έχει λίγο καιρό που διαβάζω το φόρουμ... και αποφάσισα να γίνω κανονικό μέλος γιατί πραγματικά έχω ανάγκη από μια διαφορετική οπτική στις σκέψεις που κάνω τελευταία... για τον δικό μου πρόσφατο χωρισμό... και ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων για το μακροσκελές κείμενο...
Θέλω να φέρετε στο μυαλό σας έναν άνθρωπο αυτόνομο, ανεξάρτητο από πολύ μικρή ηλικία, ορθολογιστή, αρκετά δυνατό -"σκληρό" έτσι ώστε να αποτελεί στήριγμα πάντα για τους γύρω του... που αποφασίζει κυρίως λόγω οικογενειακών καταστάσεων και βιωμάτων ως παιδί, να μην βάλει σε προτεραιότητα την προσωπική του ζωή... να "κρατάει σε ασφαλή απόσταση" τους ανθρώπους (ειδικά του αντίθετου φύλου) που τον πλησιάζουν γιατί φοβάται τόσο πολύ ότι θα απογοητευτεί... αυτό δε σημαίνει ότι ζει απομονωμένος φυσικά, κάθε άλλο... αλλά ακόμα και οι φιλίες του δεν έχουν βάθος χάρη στα "τείχη" που έχει γύρω του... Αυτό δεν τον ενοχλεί καθόλου όμως γιατί έχει πείσει τον εαυτό του ότι είναι αυτάρκης... και έτσι με την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να ελέγξει οτιδήποτε τον αφορά, αισθάνεται σχεδόν παντοδύναμος, με μοναδικές σταθερές αξίες την έννοια του καθήκοντος και τη διαφύλαξη της ψυχικής ακεραιότητάς του... έχοντας απίστευτα μεγάλη σιγουριά για το τι είναι "σωστό" και τι "λάθος" ...
Κάπως έτσι θα περιέγραφα τον εαυτό μου... όπως τον ήξερα εγώ και το στενό μου περιβάλλον μέχρι πριν 2,5 χρόνια... Στα 24 μου χωρίς να το περιμένω, ένιωσα ότι κατάφερα να επικοινωνήσω ουσιαστικά με έναν άνθρωπο... και έτσι ερωτεύτηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου κάποιον τόσο διαφορετικό από μένα... δυστυχώς όμως ήταν από τις πιο μπλεγμένες καταστάσεις που θα μπορούσα να υποβάλλω τον εαυτό μου... παντρεμένος για μια δεκαετία χωρίς παιδιά... με μια σύζυγο που έχει ιστορικό ανορεξίας λόγω κατάθλιψης... Και ναι από την αρχή με ενημέρωσε ότι είχε πολλές παράλληλες σχέσεις και πριν και κατά τη διάρκεια του γάμου του, όταν πια χάθηκε ό,τι τους ένωνε ως ζευγάρι...
Φυσικά, η λογική μου ούρλιαζε να φύγω... για αυτό προσπάθησα αρχικά να διατηρήσω μόνο φιλική σχέση μαζί του... ήξερα πόσο άδικο θα ήταν να ζήσω ότι πιο ωραίο μου είχε συμβεί εις βάρος ενός άλλου ανθρώπου... το μεγαλύτερο κομμάτι μου όμως φοβόταν ότι θα γινόταν η μεγαλύτερη απορία της ζωής μου αν δεν έδινα ευκαιρία σε αυτό που ένιωθα... Οπότε όσο περνούσε ο καιρός, έβλεπα ότι πάσχιζε να με πείσει πως δεν είχε ξανανιώσει τόσο έντονα συναισθήματα... και ότι ο γάμος του θα τελείωνε και τυπικά είτε με μένα στη ζωή του, είτε χωρίς...
Το τι άλλο είπε... δεν έχει σημασία πια ίσως... γιατί δε με κράτησαν τα λόγια του 2,5 χρόνια πλάι του... αλλά το τι έκανε για μένα σ' αυτό το διάστημα... Οι μέρες που δεν επεδίωξε να με δει, είναι μετρημένες στα δάχτυλα... πάσχισε να μπει στο δικό μου καθημερινό πρόγραμμα... και επικοινωνούσε διαρκώς μαζί μου... χωρίς να ζητήσω ποτέ εγώ κάτι τέτοιο... Κατέβαλλε τεράστιο κόπο για να μάθει τα πάντα για μένα... θύμωνε όποτε έβλεπε ότι "κρατούσα πράγματα" για τον εαυτό μου... Πάσχιζε για να καταφέρω να μοιραστώ τα πάντα μαζί του... από τα προβλήματα της καθημερινότητάς μου μέχρι τις πιο σκοτεινές μου σκέψεις... Πάντα ήταν δίπλα μου στις δύσκολες στιγμές... Κάπως έτσι λοιπόν έχασα εντελώς τον έλεγχο... δέθηκα τόσο πολύ με αυτόν τον άνθρωπο... ήμουν σχεδόν ευτυχισμένη... γιατί ήμουν βέβαιη ότι βρήκα αυτό που λένε "'άλλο μισό"...
Ο καιρός περνούσε... και πάντα χωρίς να ρωτήσω φρόντιζε να μου λέει ότι οι συνθήκες γινόταν μέρα με τη μέρα πιο κατάλληλες για να καταφέρει να ζήσει μόνη της η σύζυγος του... ήθελε να είναι σίγουρος ότι θα είναι καλά... Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι ο λόγος που είχε πέσει σε κατάθλιψη πριν μια 5ετία, ήταν μια αποτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης... Οι γιατροί είχαν εντοπίσει σ'εκείνον κάποιο "πρόβλημα", και τους είχαν αποκλείσει την πιθανότητα ενός παιδιού χωρίς ιατρική παρέμβαση...
Η ζωή καμιά φορά όμως έχει μεγάλη φαντασία....... τα Χριστούγεννα ανακάλυψα το πιο απροσδόκητο πράγμα... είχα μείνει έγκυος........και αυτή ήταν η αρχή του τέλους... ναι αντικειμενικά ήταν εντελώς ακατάλληλες οι συνθήκες και στων 2 τις ζωές... αλλά πρώτη φορά έσπασα, ξέσπασα, θύμωσα..... γιατί είδα ότι δε σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή κάτι διαφορετικό... Διαλυμένη τελικά συμφώνησα να μην κρατήσουμε το παιδί ... αλλά από τη στιγμή που θα το κάναμε, όλα θα τελείωναν μεταξύ μας...Ο ίδιος κλαίγοντας έλεγε ότι δεν έπρεπε να αφήσουμε μια "ατυχία" να καταστρέψει τον κόπο που είχαμε κάνει για μια ομαλή αλλαγή της κατάστασης... και ορκιζόταν ότι σύντομα θα ξεκαθάριζαν τα πράγματα... με το δικό του "σωστό" τρόπο...
Κλείστηκα στον εαυτό μου ... είχα κάνει κάτι τόσο φριχτό κι όμως ακόμα ένιωθα τα ίδια αισθήματα για αυτόν τον άνθρωπο... Δε μπορούσα όμως απλά να συνεχίσω τη ζωή μου σα να μην έχει γίνει τίποτα, ήμουν πια διαφορετική... Το αποτέλεσμα ήταν σε 7 εβδομάδες να μου πει ότι θέλει να μείνει μόνος του για να ηρεμήσει... Με λίγη πίεση παραδέχτηκε ότι υπήρχε μια καινούρια γνωριμία στη ζωή του πια... η οποία του προσέφερε τη χαλαρότητα που δε μπορούσε να έχει μαζί μου πια... Μου καταλόγισε ότι δεν κατάλαβα πως έφτασε σχεδόν στα όρια της αυτοκτονίας (!) με αυτό που μου ζήτησε να κάνω... την τραγικότερη απόφαση της ζωής του... για την οποία έβλεπε στα μάτια μου ότι δε θα τον συγχωρούσα ποτέ... Επέμενε και πάλι κλαίγοντας ότι μ' αγαπάει ακόμα το ίδιο... αλλά νιώθει πως έχασε τον εαυτό του... ότι δεν ξέρει ποιος είναι πια... κι ότι θα με ξαναδιεκδικήσει μόνο αν έχει βάλει τη ζωή του σε τάξη πρώτα πια...
Ντρέπομαι που το λέω... αλλά έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου όσο άκουγα όλα αυτά... δε φώναξα, δεν είπα τίποτα παρά μόνο να προσέχει τον εαυτό του... Κάποιες φορές στο πρώτο 10ημερο με ρωτούσε αν είμαι καλά... πια δεν επικοινωνούμε καθόλου...Ποτέ δεν του είπα κι ούτε θα μάθει πως ο χωρισμός μας είναι ότι πιο δύσκολο έχω κληθεί να αντιμετωπίσω... εγώ που δεν άφησα τόσες και τόσες δυσκολίες να με ρίξουν... λύγισα με την απώλεια αυτού του ανθρώπου... Εδώ και 1μιση μήνα έχω σκεφτεί τόσες πολλές φορές ότι τελικά δεν ανήκω σε αυτόν τον κόσμο... ότι δε μπορώ να τα βγάλω πέρα με τους ανθρώπους... είναι ευτύχημα όμως το γεγονός ότι η οικογένεια μου στηρίζεται σε μένα... αυτό με κράτησε...
Ο λόγος που κάθισα κι έγραψα τόσο αναλυτικά την ιστορία μου είναι ότι δε μπορώ να μιλήσω ανοιχτά σε κανέναν... Νιώθω ότι έχω καταστραφεί συναισθηματικά... Ανταποκρίνομαι κανονικά στα καθήκοντα μου καθημερινά... αλλά νιώθω τόσο άδεια, ένα σκέτο ρομπότ... ένα κομμάτι μου θέλει να ξεχάσει τα πάντα... και ένα άλλο τον αγαπάει ακόμα και τώρα...δυσκολεύεται να δεχτεί ότι τελείωσαν όλα πια... το μυαλό μου όταν δε δουλεύω είναι όλη την ώρα σκορπισμένο σαν παζλ...
Κάπου εδώ πρέπει να σταματήσω λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους άντεξαν να διαβάσουν ως το τέλος... η ιστορία μου ίσως ακούγεται τραγικά κοινότυπη φαντάζομαι... δικαιολογημένα ίσως κάποιοι σκεφτείτε ότι μου αξίζει αυτή η κατάληξη... για αυτό σαν κλείσιμο θα ήθελα μόνο να ρωτήσω... τι ελπίδες έχει να επανέλθει ένας άνθρωπος σαν εμένα όταν έχει φάει τα μούτρα του με αυτόν τον τρόπο... ? έστω κι έναν αν έχετε δει να το κάνει, θα με βοηθούσε πολύ...