Γεια σε όλους/όλες,
Είμαι ο Χρήστος 32 ετών από τη Θεσσαλονίκη. Όλα ξεκίνησαν για μένα πριν από 3 χρόνια περίπου με ένα πρόβλημα στην εργασία μου, το οποίο λόγω του ότι δεν το μοιράστηκα με κανέναν διογκώθηκε μέσα μου και προκειμένου να αντέξω την πίεση που μου προκαλούσε ξεκίνησα συστηματικά τη χρήση κάνναβης, κάτι το οποίο κατέληξε σε μανία! Μέσα σε ένα χρόνο ήρθαν οι πρώτες κρίσεις πανικού και μία κατάσταση που ένιωθα μονίμως άρρωστος (ρίγη, ζαλάδες, διογκωμένοι λεμφαδένες, κόπωση). Όσους γιατρούς κι αν γύρισα το πόρισμά τους ήταν το ίδιο: 'Δεν έχεις απολύτως τίποτα, είναι ψυχολογικό'. Πάραυτα συνέχισα το ψάξιμο - παράλληλα ξεκίνησα ψυχίατρο και φάρμακα (Effexor / Bespar) - και οδηγήθηκα στο χειρουργείο για αφαίρεση του θύμου αδένα (κάτι που θα μπορούσα να το αποφύγω, αλλά τότε με είχε πιάσει τέτοιος φόβος που στήριξα όλες μου τις ελπίδες σ' αυτό). Η επέμβαση έκανε τα πράγματα χειρότερα και η κατάστασή μου επιδεινώθηκε, δεν είχα κουράγιο να πάω από το ένα δωμάτιο στο άλλο, φοβόμουν τα πάντα και δεν πίστευα ότι θα μπορέσω ποτέ να γίνω καλά.
Την όλη κατάσταση ήρθε να χειροτερέψει ένα σύμπτωμα που στην ψυχιατρική ονομάζεται αποπροσωποποίηση (η αίσθηση ότι δεν είσαι 'συνδεδεμένος' με τον εαυτό/σώμα σου) και η διαρκής αίσθηση ότι θα λιποθυμήσω/συμβεί κάτι κακό. Σταμάτησα τον ψυχίατρο, τα φάρμακα και τη Φροϋδική ψυχανάλυση και απευθύνθηκα σε γνωστική ψυχολόγο με σχεδόν, όμως, μηδενική επιτυχία. Αρρωστοφοβία, κόπωση/εξάντληση, γαστρεντερικές ενοχλήσεις κι ένα είδος 'καψίματος' σε ολόκληρο το σώμα μου με οδηγούν σε ψυχίατρο πάλι, που μου χορηγεί χωρίς επιτυχία Remeron, με αποτέλεσμα να απευθυνθώ σε άλλο γιατρό, ο οποίος μου ξεκίνησε παράλληλα αντι-ψυχωσικά (Zyprexa). Η αλήθεια είναι ότι κοιμόμουν πολύ περισσότερο, αλλά άρχισα σταδιακά να γίνομαι καλύτερα, αλλά όχι (τελείως) καλά... Το σύμπτωμα της αποπροσωποποίησης εξαφανίστηκε τελείως, μαζί του και ένα ποσοστό της κόπωσης, επειδή, όμως ο συγκεκριμένος γιατρός δεν ήταν πολύ συνεργάσιμος, απευθύνθηκα πάλι σε άλλη ιατρό, η οποία με συμβούλεψε να κόψω το Remeron και να το αντικαταστήσω με το Entact, να σταματήσω το Zyprexa, γιατί δεν είναι για την κατάστασή μου και να αρχίσω πάλι το Bespar ή σε βαριές περιπτώσεις το Xanax (το φάρμακο που φαίνεται να με βοηθάει όσο κανένα άλλο, αλλά είναι εξαιρετικά εθιστικό, οπότε αποφεύγω τη συστηματική του χρήση).
Σήμερα που γράφω αυτό το μήνυμα έχω πάλι αυτές τις διαταραχές κόπωσης (μοιάζει σα να είσαι μονίμως ελαφριά κρυολογημένος), η πείνα μπορεί να με οδηγήσει σε κρίση πανικού (ακούγεται περίεργο το ξέρω), αλλά έχω πιο θετική διάθεση και πολύ περισσότερο καθαρό μυαλό!
Να πω εδώ ότι μέσα σ' αυτά τα 3 χρόνια έχω δοκιμάσει παράλληλα με τις εκάστοτε θεραπείες μου και ότι άλλο έχω βρει/διαβάσει στο internet (από συμπληρώματα μέχρι extreme διατροφές) και έχω 'βαφτίσει' την κατάστασή μου με ένα σωρό παθήσεις (Σύνδρομο της Χρόνιας Κόπωσης, Εντερική δυσβίωση, Δυσανεξίες - Αλλεργίες, κοκ και εδώ θα ήθελα και τη γνώμη των μελών που έχουν 'ψαχτεί' με εναλλακτικές θεωρήσεις της κατάστασής τους), αλλά πλήρη αποκατάσταση δεν είδα ποτέ, μόνο 'ξεσπάσματα' φυσιολογικότητας (sic)... Ίσως τελικά να είναι φυσιολογικό το να μην είσαι φυσιολογικός! :)