Κατοικίδια και ψυχική υγεία
Mε αφορμη μια συζητηση που ειχα χτες στην ομαδικη θεραπεια η οποια κατεληξε σε διαφωνια ειπα να ανοιξω ενα θεμα για να ακουσω και την δικη σας αποψη.
Η συζητηση αφορουσε το κατα ποσο θα μπορουσε η αποκτηση κατοικιδιου να βοηθησει στην θεραπεια της καταθλιψης και των κρισεων πανικου.Οι περισσοτεροι πιστευαν πως ναι, ειναι μια καλη λυση και θα προτειναν σε καποιον που πασχει να παρει κατοικιδιο, αλλα εγω το βλεπω λιγο διαφορετικα.
Ως ιδιοκτητρια σκυλου εχω δει πολλα οφελη και γενικα θα ελεγα οτι επιδραση της συγκατοικισης μαζι του ειναι μονο θετικη.Για παραδειγμα ειναι πολλες μερες που ξυπναω με καταθλιπτικη διαθεση και δεν θελω να βγω εξω ή να κανω κατι αλλα σχεδον παντα καταφερνει να μου φτιαξει το κεφι και κατα καποιο τροπο με πειθει να μην κλειστω μεσα στο σπιτι και μου δινει δυναμη να την παλεψω.
Αλλα με βαση μια παλιοτερη εμπειρια μου με κατοικιδιο, δεν θα προτεινα σε καποιον με ψυχικη νοσο να αποκτησει ενα..Πιο συγκεκριμενα οταν περναγα την δευτερη καταθλιψη ειχα φιλοξενησει για λιγες μερες τον γενιοφορο δρακο ενος φιλου μου.Τοτε ειχα γεμισει με αγχος,φοβομουν οτι θα εκανα κακο στο ζωακι ή οτι θα πεθαινει αν του δωσω να φαει κατι,φοβομουν να το αγγιξω, φοβομουν να το βγαλω απο το κλουβακι του μηπως και χαθει κλπ.
Με αυτα λοιπον τα δεδομενα εγω εχω καταληξει στο οτι δεν θα προτεινα με τιποτα σε καποιον που περναει οξεια φαση καταθλιψης και αγχους να αποκτησει κατοικιδιο.Συνηθως κατα την διαρκεια της καταθλιψης ειναι πολυ δυσκολο να περιποιηθεις τον εαυτο σου,αρα αναρωτιεμαι πως ειναι δυνατον να αναλαβεις την φροντιδα ενος κατοικιδιου ,ποσο μαλλον ενος σκυλου, ο οποιος εχει αναγκη απο πολλη φροντιδα και περιποιηση καθημερινα.
Αν ομως καποιος εχει κανει την θεραπεια του τοτε πιστευω πως ενα ζωακι θα βοηθουσε και θα ισως να μειωνε την πιθανοτητα να επιστρεψει η καταθλιψη.
Η δικη σας αποψη ποια ειναι?