Originally posted by kassi_21
Quote:
Originally posted by olorou
Τι είναι αυτό που λες και κρατάει δέσμιο τον ψυχικά άρρωστο στην κατάστασή του;
Η θεραπεία της ψυχικής πάθησης συντελείται μέσα στην ψυχή του ανθρώπου που πάσχει και προέρχεται από τη δική του δύναμη για ζωή. Ξεπερνάει κάποιος το πρόβλημά του στο βαθμό που μπορεί και θέλει να το κάνει. Δεν μπορεί όμως να το κάνει χωρίς τη βοήθεια ειδικού κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο του περιβάλλοντός του. Δεν μπορεί να το κάνει, γιατί είναι μέρος του προβλήματος.
Στα μηνύματα αυτού του φόρουμ παρατηρώ ανθρώπους, που βρίσκονται σε άσχημη ψυχική κατάσταση, να απευθύνονται σε άλλους ανθρώπους, με την προσδοκία να βρουν παρηγοριά. Και πράγματι τη βρίσκουν, μια και όλοι όσοι συμμετέχουν σʼ αυτό, απʼ ότι φαίνεται, έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση κι οι ίδιοι. Πώς γίνεται να στρέφονται για βοήθεια σε ανθρώπους πρόθυμους και καλόπιστους μεν, αλλά ακατάλληλους και αδύναμους να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια;
Γιατί τόσοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικό δεν απευθύνονται αμέσως σε κάποιον ειδικό; Γιατί καθυστερούν, αναβάλλουν, κωλυσιεργούν, διστάζουν;
Κι όταν ακόμη καταφέρνουν και το κάνουν, πώς συμβαίνει να τα παρατάνε; Τί τους κάνει να δυσαρεστούνται, να απογοητεύονται, να παραιτούνται;
Κάποτε φτάνουν να στρέφονται εναντίον του ειδικού, να εκφράζουν δυσπιστία, απαρέσκεια μέχρι και απέχθεια για τον άνθρωπο που, αν μη τι άλλο, δέχεται να τους προσφέρει τη βοήθειά του.
Το καλό και το κακό, το ωφέλιμο και το βλαβερό πάνε πάντα παρέα. Υποφέροντας κάποιος από τον πόνο της ψυχής αντιλαμβάνεται την αξία της ψυχικής υγείας. Η δύναμη των παθολογικών φαινομένων προέρχεται από την ίδια την ψυχή και μαρτυρά τη δύναμή της. Είναι κρίμα να αφήνεται κανείς στο έλεος της αδυναμίας του και να μην επωφελείται στο έπακρο από τη δύναμή της. Η τρικυμία που μαίνεται μέσα στο κρανίο του, φαντάζει και είναι μηδαμινή στα μάτια όσων δε βρίσκονται μέσα της. Είναι καλύτερο να εμπιστευτεί κανείς τη δεδομένη ικανότητα κάποιου άλλου, χωρίς να καν να την ελέγχει, παρά να επιμένει να ψάχνει για στηρίγματα εκεί που δεν μπορούν να υπάρξουν.
Κάποτε είχα εμπνευστεί και είχα γράψει ένα τραγουδάκι......Και μου ήρθε ως αφορμή από την πρότασή σου \"Η τρικυμία που μαίνεται μέσα στο κρανίο του,φαντάζει μηδαμινή στα μάτια όσων δεν βρίσκονται μέσα της\".Όλα λοιπόν είναι μέσα στο μυαλό.....
Στρίβω δρόμο γιατί βαρέθηκα
το μυαλό μου να κουράζω ασήμαντα.
Σε μονότονους ρυθμούς δεν θα παίξω.
Πάω να βρω αλλιώτικα σήμαντρα.
Στους ρόλους που μου έμαθες απ\'έξω
αυτή τη φορά αρνούμαι να παίξω ζωή.
Αχ,να μ\'άφηνες λίγο απ\'έξω
απ\'τη δικιά μου σιωπή ν\'ακουγόμουνα.
Όλα είναι στο μυαλό,μέσα στο μυαλό
όλα στριφογυρίζουνε.
Βγες απ\'τον κόσμο τον νοητό.
Φτιάξε καινούριο ορίζοντα..
Αν μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς δεν θα ήταν πια άρρωστοι dear....Επαναλαμβάνω..Η κατάθλιψη ρουφάει τη δύναμη για ζωή..