Quote:
Originally posted by marina38
Pandora, δεν είναι μόνο η ιδέα της δέσμευσης, αλλά και τι πραγματικά χαρακτηριστικά έχει. Αφενός δηλαδή οι διαστάσεις που έχει στο μυαλό σου, αφετέρου τα χαρακτηριστικά της σχέσης που έχεις αυτή τη στιγμή.
Ως προς το δικό σου κομμάτι, καταρχήν στη \'δέσμευση\' μέσα σε μια σχέση, δεν υπάρχουν πραγματικά \'δεσμά\'. Αν το δεις σαν μια κατάσταση ολοκληρωτικής και αμετάκλητης αφοσίωσης σε έναν άνθρωπο, σαν προδιαγεγραμμένη πορεία προς το γάμο και τα παιδιά, σαν δραστική αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες, λογικό είναι να ακούγεται τρομακτικό. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Το ότι στη ζωή μας κατά καιρούς αλλάζουν οι προτεραιότητες, η σημασία που έχει το κάθε τι, αλλά και σε ένα βαθμό η καθημερινότητα μας ανάλογα με τις αποφάσεις που παίρνουμε, είναι γεγονός. Όμως εσύ το βιώνεις σαν απώλεια ελέγχου της ζωής σου, αντί σαν δική σου επιλογή.
Κι εδώ ερχόμαστε στην υπάρχουσα σχέση. Λες ότι ο άνθρωπος ήθελε να μείνετε μαζί σχεδόν αμέσως. Στις ηλικίες σας και με δεδομένη (υποθέτω) την οικονομική και γενικότερη ανεξαρτησία του καθενός, δεν είναι παράλογο σαν σκέψη. Νομίζω όμως ότι χρειάζεται να βασίζεται σε αμοιβαία επιθυμία να γνωριστούμε καλύτερα, να περνάμε πιο πολύ και πιο ποιοτικό χρόνο μαζί, να απολαύσουμε το \'μαζί\'. Λες όμως ότι ο σύντροφος είναι αρκετά κτητικός, ότι νιώθεις πως δεν μπορείς να ανασάνεις. Αυτό πώς ακριβώς εκφράζεται στην κοινή καθημερινότητα? Γιατί, δεν λέω, καλό είναι να ξεπερνάμε τις ανασφάλειες και τους φόβους, όχι όμως για να υποταχθούμε στις ανασφάλειες κάποιου άλλου. Θεωρείς δηλαδή ότι το μοναδικό θέμα είναι ο δικός σου φόβος για τη δέσμευση-φόβος μήπως βολοδέρνω, ή νιώθεις πως ο σύντροφος είναι πράγματι πιεστικός και σου ζητά να αλλάξεις; Το \'αν ταιριάζουμε\' ή όχι, είναι σημαντικό, σε ποια πράγματα νομίζεις ότι δεν ταιριάζετε;
Νιώθω ότι είναι κτητικός γιατί (α) προσπαθεί να μου περιορίσει τις ώρες δουλειάς που είναι ομολογουμένως πολλές αλλά είναι δική μου επιχείρηση και απαιτεί αρκετό χρόνο, δε γίνεται αλλιώς, (β) παρόλο που είμαστε σχεδόν συνέχεια μαζί, δεν του φτάνει ποτέ.