Βουλιμία? Ανορεξία? Και τα δύο?
Η κόρη μου έκανε μια σχέση- την πρώτη της- με ένα παιδί. Τον πρώτο καιρό ήταν όλα καλά. Μετά από κάποιες βδομάδες παρατήρησα πώς προσπέρναγε τα γεύματα και έτρωγε μόνη της συνήθως κάποιο φρούτο ή γιαούρτι. Αρχισε να κάνει δίαιτα... τη στιγμή που ήταν ήδη λεπτή(1.70 και 50κιλά), απλά είχε στην περιφέρεια κάποια ψωμάκια.
Παράλληλα με τη δίαιτα άρχισε να ασκείται πολύ. Τη χάναμε... με τις ώρες να περπατάει για να ‘κάψει’ αυτά που έφαγε. Άρχισε να μετράει τις θερμίδες των γευμάτων της, να μετράει την ποσότητα του φαγητού της και να σημειώνει το τι έφαγε. Μανία με τη γυμναστική.
Ένα βράδυ την έπιασα να κάνει εμετό. Ντράπηκε πολύ μου είπε «δεν είναι αυτό που νομίζεις» και άλλα τέτοια.
Από τότε μου μπήκανε ψύλοι στ’αυτιά. Αρχισα να την δελεάζω αγοράζοντας λιχουδιες. Έβλεπα ότι σε χρόνο λιγότερο της μίας μέρας είχαν αδειάσει τα ράφια του ψυγείου με τις αγαπημένες της σοκολάτες.
Άρχισα να ανησυχώ. Δυστυχώς με την κόρη μου από τότε που πήρα διαζύγιο -εκείνη ήταν 17 όταν αποφασισαμε να χωρίσουμε με τον πατέρα της- δεν έχουμε καλή επικοινωνία. Δεν μου ανοίγεται ποτέ, αλλά μάθαινα από άλλους συγγενείς με τους οποίους έχει εδραιώσει κλίμα εμπιστοσύνης πώς δεν τα πήγαινε καθόλου καλά η σχέση της και ότι εκείνη ένιωθε ‘λίγη’ γι’αυτόν οπότε ήθελε να γίνει ‘τέλεια’ με τη δίαιτα.
Αρχισε να γίνεται νευρική. Να κλαίει χωρίς προφανή λόγο. Μετά από κάποιους μήνες χώρισε και με το φίλο της. Της στοίχισε πάρα πολύ γιατι τον αγάπαγε πραγματικά. Καταρρακωθηκε. Μετά από κάποιους μήνες έκανε μια άλλη σχέση με τον οποιο και πάλι χώρισε, αλλά νομίζω ότι ήταν απλά ένα πείσμα.
Δεν μπορώ να σας περιγράψω την κατάσταση... τα νεύρα της ήταν τσατάλια! Συνέχιζε τη διαιτα, παρ’ότι πλέον είχε φτάσει 45 κιλά. Νομίζω ότι κάπου εκεί έκλεισε το στομάχι της. Ετρωγε ελάχιστες ποσότητες και αυτές πάλι πρέπει να τις απέβαλε.
Παράλληλα τσακώθηκε και με τις παρέες της(κάποιοι ήταν φίλοι του πρώην της), κλείστηκε στον εαυτό της, σταματησε να ενδιαφέρεται για το πανεπιστήμιο. Είχε γίνει φάντασμα του εαυτού της.
Με το ζόρι την πήγα για αιματολογικές εξετάσεις, όπου και διαπιστώθηκε πολύ αυξημένο TSH, αλλά φυσιολογικές τιμές Τ3, Τ4. Τρέξαμε στην ενδοκρινολόγο. Εκεί έμαθα ότι η περίοδός της ήταν πιο συχνή από το κανονικό. Δλδ κάποιες φορές της ερχόταν σε 19 μέρες, άλλες σε 20 ή σε 21.
Η γιατρός της έγραψε αναλυτικές εξετάσεις θυρεοειδούς από τις οποίες δεν διαπιστώθηκε όμως υπερθυρεοειδισμός ούτε όζοι.
Κατ’ιδίαν η γιατρός μου είπε πώς δεν θέλει να της δώσει αγωγή για το θυροειδή, καθώς σ’αυτές τις ηλικίες με τις δίαιτες γινεται ένας χαμός με τις ορμόνες και δεν ήταν υπέρ του να ξεκινήσει από τόσο νέα.
Επίσης μου είπε ότι γενικά την έβλεπε πολύ πεσμένη και πώς θα έπρεπε να την στηρίξω ηθικά.
Πλέον η συμπεριφορά της ήταν τελείως αλλαγμένη. Εκλαιγε πολύ συχνά. Εγινε ευσυγκίνητη, ενώ παλιά δεν ήταν, και γενικότερα πάντα κάτι της εφταιγε.
Περίπου μετά 1,5 χρόνο που διήρκεσε αυτή η ιστορία, σταμάτησε τους εμετούς και αρχισε να ενδιαφέρεται να καλύψει τα μαθήματα που έχασε και γενικότερα να καταβάλλει προσπάθειες να ξαναφτιάξει τη ζωή της.
Συνεχίζει βέβαια ακόμη τη γυμναστική, αλλά όχι με τέτοιους ρυθμούς. Αρχισε να ξαναγίνεται όπως παλιά.
Βέβαια, στον προσωπικό της τομέα είναι ακόμη κάπως διστακτική: περιμένει λέει τον κατάλληλο που θα την αγαπήσει όπως εκείνη αξίζει. Προβληματίζομαι πολύ γι’αυτό. Τόσο καιρό σ’αυτή την ηλικία είναι φυσιολογικό να μένει χωρίς σχέση?
Υπάρχει βέβαια κάποιος φίλος της που εκείνη λέει πώς δεν τον θέλει με τίποτα. Ειναι φυσιολογικό να θέλει να μένει μόνη της?
Ως μητέρα τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνω? Ήταν λάθος που δεν έδρασα τότε? Αλλά και τι να έκανα? Νόμιζα πώς ήταν ένα κακό διάστημα της ζωής της- ένας χωρισμός για αυτές τις ηλικίες είναι σχεδόν σαν θάνατος.
Τελικά ήταν βουλιμία ή ανορεξία ή και τα δύο? Εφ’όσον το έκοψε μόνη της, υπάρχει περίπτωση να το ξαναπεράσει? Ο θυρεοειδής της θα επανέλθει?
Αν θέλετε να μοιραστείτε κάποιες παρόμοιες εμπειρίες, θα ήμουν ευγνώμων...
Με εκτίμηση,
Φωτεινή