Ψυχολογική κακοποίηση και πανικοί
Καλησπέρα :)
δεν ξέρω τι να πρωτοδιαβάσω σ' αυτό το φόρουμ, που φαίνεται τόσο ενδιαφέρον. Μέχρι στιγμής διάβασα 2-3 ιστορίες άλλων μελών και πραγματικά χάρηκα τόσο πολύ που υπάρχει ένας τέτοιος χώρος στο ίντερνετ.
Να συστηθώ λοιπόν:
είμαι στη δεκαετία των 40, έχω μια καλούτσικη μόνιμη δουλειά και κάμποσα πτυχία. Θεωρούμαι "έξυπνη" θα έλεγε κανείς. Έχω και δύο τέλεια παιδιά, που με καταλαβαίνουν και με αγαπάνε πολύ. Είχα και έναν γάμο...
Παντρευτήκαμε από έρωτα και ήμασταν μικροί, γύρω στα 25 και οι δύο. Εκείνος όμως, ίσως επειδή δεν είχε σπουδάσει, ίσως επιδή και εμφανισιακά ήταν λίγο κατώτερος, άρχισε τις ζήλειες. Εγώ, όταν το κατάλαβα, προσπάθησα να του δείξω ότι δεν υπάρχει λόγος να ζηλεύει με όλη μου τη συμπεριφορά. Αυτό όμως ήταν ένα μεγάλο λάθος. Χειρίστηκα την κατάσταση πολύ λάθος, με μένα να υποχωρώ συνεχώς σε ό,τι και να έλεγε και εκείνον να φτάνει σε ακραίες συμπεριφορές λόγω της ζήλειας του. Έτσι πέρασαν δεκατέσσερα περίπου χρόνια και μέσα σ' αυτό το διάστημα ήρθαν και τα παιδιά.
Στα 14 χρόνια δεν είχα καμία φίλη πλέον, απαγορευόταν να βγω χωρίς εκείνον, είχε το δικαίωμα να ψάχνει τις τσάντες μου, το κινητό μου, τα μέηλ μου κλπ. Αν έλεγα ότι θα περάσω από τη μάνα μου θα με έπαιρνε τηλέφωνο στο σταθερό της μανας μου για να δει αν λέω αλήθεια. Πιστεύω να καταλαβαίνετε την κατάσταση.
Εγώ σπάνια αντιδρούσα, σε καμιά πολύ μεγάλη υπερβολή, αλλά αν έκανα αυτό το λάθος και δεν κρατιόμουν, η κατάληξη ήταν ένας μεγάλος τσακωμός που με τσάκιζε ψυχικά.
Για να μην τα πολυλογώ, εκεί στα 14 χρόνια γάμου έπαθα για πρώτη φορά κρίση πανικού. Φυσικά δεν ήξερα τι είναι, αλλά αυτό έγινε και ξανάγινε και ξανάγινε, ώσπου κατέληξα στον ψυχίατρο και έκανα ένα χρόνο θεραπεία με χάπια. Φυσικά με τον ψυχίατρο μιλούσαμε πολύ και όταν άρχισα να συνέρχομαι και άρχισα να ψάχνω την αιτία αυτού του πράγματος που είχα πάθει, τον ρωτούσα αν είχε σχέση η καταπίεση που είχα υποστεί από τον σύζυγο με τους πανικούς. Ο γιατρός δεν μου απάντησε ποτέ με ένα ξερό ναι ή όχι και ακόμα δεν ξέρω την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα.
Εκτός από τον ψυχίατρο πήγα και σε μία υπηρεσία του δήμου Αθηναίων και μίλησα με μία ψυχολόγο. Ξεκινήσαμε από την αρχή της ζωής μου και μου είπε με σιγουριά ότι δε με κακοποίησε μόνο ο σύζυγός μου αλλά και η μάνα μου όταν ήμουν παιδί.
Θυμάμαι ότι είχα φύγει από το γραφείο της κοπέλας αυτής εντελώς χαμένη. Τη ζωή μου την ήξερα, αλλά ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι είμαι... κακοποιημένη. Γι' αυτό ανέφερα το "έξυπνη" στην αρχή. Γιατί είναι πολύ πιθανόν σε μια φίλη μου που θα είχε τα ίδια προβλήματα με μένα να μπορούσα να δω ότι είναι κακοποιημένη, για τον εαυτό μου όμως δεν μπορούσα να το διανοηθώ. Γιατί; Γιατί; Γιατί άφησα να με κακοποιεί ψυχικά ένας άνθρωπος τόσα χρόνια;
Την απάντηση με βοήθησαν να τη βρω και οι δύο, ο ψυχίατρος και η ψυχολόγος: Φοβόμουν να δω την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να χωρίσω, αλλά και μόνο η σκέψη της αντίδρασης του συζύγου με παρέλυε. Τελικά, τα κατάφερα... Μια μέρα, κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και είπα ότι δεν μπορεί να αφήσω τη ζωή μου να περάσει έτσι, τσάμπα εντελώς. Πέρασα δύο χρόνια παράνοιας. Τρομερών απειλών, τρομερών εκβιασμών, τρομερών καυγάδων. Εκτός από τα παιδια μας είχαμε γίνει ο περίγελος της πολυκατοικίας, ίσως και της γειτονιάς ολόκληρης. Κάποτε όμως χωρίσαμε, μετά από 16 χρόνια γάμου. Πήρα τα παιδιά και έφυγα.
Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε. Είμαι καλύτερα από ποτέ. Οι πανικοί δεν επέτρεψαν. Έχω πέσει με τα μούτρα στη δουλειά που πάει πολύ καλά και στα παιδιά που είναι κι αυτά χαρούμενα και έχουμε μια πολύ καλή σχέση μεταξύ μας. Και τα τεελυταί δύο χρόνια έχει μπει ένας άλλος άντρας στη ζωή μου, που νομίζω ότι έχει συγκεντρώσει πάνω του όλα όσα ζητούσα από τη ζωή μου.
Είμαι πολύ ευτυχισμένη, αλλά αυτό που θέλω να πω τελειώνοντας, είναι ότι η προηγούμενη ζωή μου έχει αφήσει τα σημάδια της πάνω μου. η διάθεσή μου αλλάζει και επηρεάζεται εύκολα. Συχνά με πιάνει ένα είδος θλίψης, χωρίς ορατή αιτία. Και αν συμβεί κάτι ζόρικο (και στην καθημερινότητά μας συμβαίνουν πολλά ζόρικα) με πιάνει ένα σφίξιμο, μια ένταση, και τρομάζω μήπως ξαναεπιστρέψουν οι πανικοί. Δεν έχει συμβεί ακόμα αυτό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Συγνώμη αν σας κούρασα.