Πώς μπορείς να βοηθήσεις κάποιον με ψυχαναγκαστική διαταραχή??
Καλησπέρα σας,
Είμαι νέο μέλος στη σελίδα και θα ήθελα και εγώ να ζητήσω βοήθεια. Εδώ και 4 χρόνια περίπου ο αδερφός μου υποφέρει από ψυχαναγκαστική διαταραχή. Οταν αρχικά εκδηλωθήκαν τα συμπτώματα δεν είχαμε αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και ότι χρειάζεται βοήθεια. Με το πέρασμα του καιρού το πρόβλημα έχει επιδυνωθεί. Βλέπω τον αδερφό μου να βασανίζεται συνεχώς με εμμόνες τελειομανείας, καθαριότητας, και τακτοποιήσης. Σπαταλά χρόνο στο να προσπαθεί να τακτοποιήσει τα αντικείμενα του, τα βλέπει και τα ξαναβλέπει. Πλένεται αμέτρητες φορές την ημέρα, και απαγορεύει σε οποιοδήποτε να αγγίζει ή να μετακινά τα πράγματα του, επίσης έχει την τάση να χρειάζεται διαρκώς επιβεβαίωσης και είναι και πολύ ισχυρογνώμον. Επισκέφτηκα ψυχολόγο ο οποίος με συμβούλεψε να τον πείσω να ζητήσει βοήθεια. Ο αδερφός μου θεωρεί ότι αυτή του η ιδιαιτερότητα τον βοηθά να πετυγχαίνει αφού αν δεν ήταν τόσο τελειομανής δεν θα πετύγχεναι στην σχολή του (σπούδασε γραφικές τέχνες). Σε συζήτηση που είχαμε πρίν κάποιους μήνες που του μίλησα για αυτό το θέμα μου είπε πως δεν νιώθει έτοιμος να επισκεφθεί ψυχολόγο (αλλά δεν ήταν ουτε αρνητικός) γιατί δεν θέλει να φορτώσει ακόμα ένα άγχος στον εαυτό του και ότι πρότιμούσε να αοφοιτήσει και μετά να το αντιμετωπίσει. Προσφατά αποφοίτησε και τον παρότρυνα να ζητήσει βοήθεια με πολύ διακριτικό τρόπο. Αλλά ήταν πολύ εχθρικός λέγοντας μου ότι θέλουμε να τον κάνουμε καταθληπτικό και μου ζήτησε να μην του ξαναμιλήσω γιαυτό το θέμα γιατί αλλιώς με απείλησε πως δεν θα μου ξαναμιλήσει. Το θέμα είναι ότι όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση χειροτερεύει, βασανίζει τον εαυτό του αλλά και την οικογενεία του με την συμπεριφορά του. Το θέμα είναι πως εγώ είμαι πιο κοντά του και εχώ περισσότερη άνεση να του μιλήσω ανοιχτά, γιαυτό και δεν ξέρω πως να το χειριστώ έχω απελπιστεί. Χωρίς να το θέλει ο ίδιος δεν μπορεί να δεχθεί βοήθεια. Αλλά πως θα το καταλάβει. Πρέπει να ξαναπροσπαθήσω να του μιλήσω? Πως να χειριστώ το θέμα? Επίσης, η οικογένεια του ποιά στάση πρέπει να κρατά απέναντί του σε σχέση με τις εμμονές του? Ευχαριστώ.