ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ???ΒΟΗΘΕΙΑ!!!
Γεια σας,
Είμαι 34 ετών και περίπου 6 μήνες πριν μετά από ενοχλήσεις που ένιωσα στην καρδιά με κατέβαλε πανικός με αποτέλεσμα να επισκεφτώ καρδιολόγο, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν έχω κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα και μου έγραψε χαπάκια xanax για να συνέλθω από τον πανικό που με είχε καταβάλει. Τα χαπάκια αυτά δεν τα πήρα ποτέ προσπαθώντας να ξεπεράσω μόνος μου το πρόβλημα. το οποίο σχεδόν το ξεπέρασα.
Είχα κάνει όμως συγχρόνως προληπτικά και εξετάσεις αίματος, τις οποίες τις πήρα περίπου 10 μέρες μετά και έδειξαν υψηλή χοληστερίνη 273. Αυτό με άγχωσε πάλι και οι γονείς μου με πανικόβαλαν περισσότερο με τις αντιδράσεις τους λέγοντας ότι πάω κατευθείαν για έμφραγμα καρδιάς αφού έχω χοληστερίνη και καπνίζω αλλά έχω και κληρονομικό πρόβλημα
Από τότε άρχισε το μαρτύριό μου. Τρομοκρατήθηκα και σκεφτόμουν συνεχώς ότι κάτι θα πάθω. Μου έγινε έμμονη ιδέα και άρχισαν τα προβλήματα βάρος στο στήθος, αναστεναγμοί, δυσκαμψία στον αυχένα αλλά και σοβαρές ενοχλήσεις στο κεφάλι. εξάψεις, αίσθημα σφιξίματος, πόνοι σε διάφορα σημεία, μία ένταση σα να μου έχουν φουσκώσει το κεφάλι, ένταση γύρω από τη μύτη, μουδιάσματα και ανατριχίλες συχνές σε διάφορα σημεία του κεφαλιού σε σημείο που μου έφυγε η ιδέα του καρδιακού και μαζί οι ενοχλήσεις που είχα στην καρδιά και επικεντρώθηκα ότι θα πάθω εγκεφαλικό ή καρκίνο στο κεφάλι.
Ένα ακόμα ανησυχητικό σύμπτωμα είναι ότι 2 φορές σε μεσημεριανούς ύπνους αισθάνθηκα μία τρομερή πίεση από μέσα προς τα έξω στο κεφάλι μου. Ήμουν σε μία κατάσταση μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας
.αισθανόμ� �υν ότι το κεφάλι μου θα σπάσει από την εσωτερική πίεση
και .ανύμπορος να αντιδράσω ώσπου η πίεση υποχώρησε. Μετά απ αυτό ξύπνησα αμέσως
χωρίς πόνους ή κάποιο άλλο πρόβλημα
.αλλά είχα τρομερό φόβο ότι μόλις γλύτωσα από εγκεφαλικό στον ύπνο. Δε μπορούσα να καταλάβω αν ήταν όνειρο ή πραγματικότητα
.αλλά σίγουρα αυτή η πίεση ήταν αισθητή φοβερά!
Ώσπου κάποια μέρα εκτός των άλλων ένιωσα απότομα ένα αίσθημα καψίματος. βελονιές έντονες βαθιά στην περιοχή γύρω από τα μάτια χωρίς όμως ζαλάδα ή χάσιμο της όρασης. Τρομοκρατήθηκα και πήγα στα έκτακτα περιστατικά στο νοσοκομείο όπου μετά από καρδιογράφημα. εξετάσεις αίματος και αερίων αίματος, θωρακική ακτινογραφία και αυχενική ακτινογραφία (βρήκαν εκφυλιστική θλάση σε Α5- Α6 σπόνδυλο) ο καρδιολόγος μου είπε ότι από πλευράς του δεν υπάρχει πρόβλημα κανένα και με παρέπεμψε στο νευρολόγος ο οποίος μου είπε ότι ήταν κρίση πανικού και μου συνέστησε ψυχιατρική υποστήριξη. Επίσης την ίδια μέρα έκανα και εξέταση καρωτίδων για το φόβο του εγκεφαλικού όπου δε βρέθηκε τίποτα το ανησυχητικό.
ʼλλος νευρολόγος στον οποίο πήγα την επόμενη μέρα χωρίς να μου κάνει άλλες εξετάσεις (πχ εγκεφαλογράφημα) και αξιολογώντας μόνο το ιστορικό και τις εξετάσεις του νοσοκομείου μου είπε ότι είναι νευρικής φύσεως τα προβλήματα και δε συνιστά μαγνητική τομογραφία απλά να προσπαθήσω με φυσική άσκηση και γενικά αλλαγή τρόπου ζωής να αποφύγω τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος. Θεώρησε ότι το πρόβλημα στον αυχένα είναι από κακή στάση και τα μουδιάσματα και οι άλλες ενοχλήσεις είναι από κάποια αέρια που συγκεντρώθηκαν στον εγκέφαλο λόγω άγχους και τοξινών και μπορούν να εξηγήσουν τις ενοχλήσεις στο κεφάλι.
Από τότε πέρασαν περίπου 1,5 μήνες, δεν είχα αλλάξει τρόπο ζωής γιατί όλες αυτές οι ενοχλήσεις με οδηγούσαν σε κατάθλιψη και τρόμο χωρίς να έχω όρεξη για το οτιδήποτε. Εξακολούθησα να έχω μουδιάσματα και ανατριχίλες και μικροπονάκια απότομα στους κροτάφους (όχι πονοκέφαλο έντονο), πονάκια και φτερουγίσματα στην καρδιά, βουλωμένα αυτιά, ενώ και ο αυχένας μου πονούσε αραιά και που.
Ξαναεπισκέφτηκα νευρολόγο ο οποίος μου είπε ότι τα συμπτώματα που νιώθω προέρχονται από γενικότερη αγχώδη διαταραχή με εκδηλώσεις πανικού. Με απέτρεψε κατηγορηματικά από αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες διαβεβαιώνοντάς με ότι δεν έχω οργανικό παθολογικό πρόβλημα. Μου έγραψε παρόλες τις αναστολές που του εξέφρασα xanax (από μισό δισκίο 2 φορές τη μέρα) και efexor (1 δισκίο το βράδυ) για 1 μήνα, λέγοντας ότι μόνος μου χωρίς συνταγή είναι πάρα πολύ δύσκολο να το ξεπεράσω....και μετά το μήνα αυτής της φαρμακοθεραπείας να τον ξαναεπισκεφτώ.
Η διαβεβαίωσή του ότι δεν έχω κάποια σοβαρή ασθένεια με έκανε αμέσως να νιώσω καλύτερα και να αποφασίσω να το παλέψω χωρίς τα φάρμακα που μου έγραψε. Το κατάφερα σχετικά καλά μία βδομάδα χωρίς να πάρω τα φάρμακα, ώσπου έκανα ένα ταξίδι στην Ιταλία όπου κατά την απογείωση του αεροπλάνου (πάντα είχα μια φοβία για τα αεροπλάνα) ένιωσα τρομερή πίεση στο κεφάλι σα να μου το γεμίζουν αέρα....επακολούθησε πανικός σ όλη την πτήση και δυστυχώς τα χάπια τα είχα στις αποσκευές. Έτρεμα και πίστευα ότι θα πάθω έμφραγμα ..ούτε οι αεροσυνοδοί μπόρεσαν να με ηρεμήσουν. Με το που κατέβηκα πήρα τις αποσκευές και αμέσως τα xanax... (Περιττό να σας πω ότι επέστρεψα στην Ελλάδα με το πλοίο ακυρώνοντας την επιστροφή αεροπορικώς) Τα xanax τα πήρα συστηματικά για 10 μέρες (χωρίς να διαπιστώσω τραγική βελτίωση απλά ήμουν λίγο καλύτερα...με λιγότερα και ηπιότερα σωματικά συμπτώματα απ αυτά που περιγράφω παραπάνω) ΧΩΡΙΣ όμως να παίρνω και τα efexor που ήθελα να αποφύγω.
Και πάλι είπα ότι θα τα καταφέρω χωρίς τα φάρμακα
οπότε εδώ και 2 βδομάδες έκοψα και τα xanax. Ήμουν αρκετά καλά με μικροενοχλήσεις βέβαια ακόμα στο κεφάλι και ορισμένες φορές πονάκια και φτερουγίσματα στην καρδιά
.αλλά δε έδινα σημασία και η κατάσταση και γενικά η ψυχολογία μου άρχισε να είναι πολύ καλύτερα.
Ώσπου μόλις προχτές ένιωσα πάλι στο μεσημεριανό ύπνο πάλι αυτή την τεράστια πίεση στο κεφάλι που περιέγραψα ότι την είχα νιώσει και στις αρχές. Πάλι μία πίεση από μέσα προς τα έξω
έντονη
με την αίσθηση ότι το κεφάλι μου θα εκραγεί. Πάλι μέσα στον ύπνο μου. Ξύπνησα και τρομοκρατήθηκα ότι πάλι ήμουν στα πρόθυρα αιμορραγικού εγκεφαλικού
.αλλά από την άλλη η πίεσή μου είνα ισε φυσιολογικά επίπεδα. Δε ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει.
Δικαιολογούνται όλα αυτά τα συμπτώματα από την αγχώδη μου διαταραχή? Υπάρχουν άλλοι με αγχώδη διαταραχή και με παρόμοια συμπτώματα
ειδικά σαν αυτό με την πίεση στο κεφάλι κατά τον ύπνο? Μήπως πρέπει να κάνω μαγνητική εγκεφάλου παρά τις απόψεις 3 νευρολόγων?
Να ακολουθήσω τη φαρμακευτική θεραπεία ? Δε ξέρω πραγματικά τι να κάνω
.Σας παρακαλώ βοηθήστε με!!!!
.. υπάρχει και αυτή η πλευρά.
Είμαι καλά. (Είμαι?) Πάω για ύπνο. Ξαφνικά χωρίς λόγο το κεφάλι μου πάει να σπάσει, όχι από πόνο αλλά από μια πίεση εσωτερική. Από μέσα προς τα έξω. Την ώρα του ύπνου, μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Κάτι μέσα στο κεφάλι μου πάει να σπάσει να εκραγεί. Τι μου συμβαίνει πάλι; Πανικός; Μπα. Πανικός γιατί; Μήπως και πεθάνω; ΑΣ ΠΕΘΑΝΩ. Δεν φοβάμαι πια. Κουράστηκα να φοβάμαι.
Απλά αναμονή. Παγώνω και περιμένω. \"Να τώρα θα πεθάνω. Και λοιπόν; Ας πεθάνω. Κουράστηκα να φοβάμαι\"
ʼλλη στιγμή. Ξαπλώνω για ύπνο. Είμαι καλά. (Είμαι καλά?) Ένα μούδιασμα, ένα φτερούγισμα ξεκινάει από τα δάχτυλα των ποδιών και ανεβαίνει σε όλο μου το σώμα και φράααααπ φεύγει από το κεφάλι, (μαζί με τη ψυχή μου ίσως) για να ξαναγυρίσει πάλι στα πόδια και να συνεχίσει έτσι μέχρι να με παγώσει η αγωνία. Και εγώ παγωμένη, ακινητοποιημένη, απλώς περιμένω. «Να τώρα έφτασε η στιγμή, τώρα θα πεθάνω να γλιτώσω»
Το πιο τραγικό είναι ο πνιγμός. Ξαπλώνω για ύπνο. Είμαι καλά (είμαι?) Ξαφνικά κλείνει ο φάρυγγας και είναι αδύνατον να εισπνεύσω. Αυτό είναι τραγικό. Εδώ το ένστικτο της αυτοσυντήρησης δεν μου επιτρέπει να περιμένω το θάνατο. Αντιδρώ χωρίς να το επιλέγω. Προσπαθώ να πάρω εισπνοές και αγωνίζομαι για τη ζωή μου. Ισως τελικά να μην έχει έρθει η ώρα να πεθάνω. Κι αν έχει έρθει θα παραδοθώ έτσι άνευ όρων; Προσπαθώ να αναπνεύσω, προσπαθώ να ζήσω. Και αφού τα καταφέρνω μετά έρχεται ο φόβος. Μήπως το ξαναπάθω; Πότε θα ξανάρθει; Πώς να κοιμηθώ; Ερχεται και στον ύπνο μου την ώρα που κοιμάμαι και πετάγομαι επάνω μέσα σε μια αγωνία στη προσπάθειά μου να αναπνεύσω. Θέλω να ζήσω.
Οπως καταλαβαίνετε.... ζω !!!!! :) και έχω σκοπό να ζήσω πολύ ακόμα, μα και καλά
Όλα αυτά που γράφω παραπάνω και όχι μόνο, ΗΤΑΝ, δεν είναι πια. Δεν είμαι πλέον μόνη μου.
Είμαι σε ψυχοθεραπεία εδώ και ένα χρόνο. Εχω ήδη κάνει ένα πρώτο κύκλο κάποια χρόνια πριν, μα τώρα κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάνω ψυχοδυναμική δυαδική θεραπεία. (Συγχωρέστε με αν δεν το λέω σωστά δεν έχει και τόσο σημασία το πώς λέγεται.) Η ζωή μου έχει αλλάξει σημαντικά. Νιώθω μια δύναμη, ένα πείσμα. «Θα κυριαρχήσω στη ζωή μου!» «Εχω αρχίσει να κυριαρχώ στη ζωή μου.» Πάρα πολλές φορές έχω αναρωτηθεί. Είναι δυνατόν? Εγώ? Εγώ το κάνω αυτό? και νιώθω μια ευτυχία για κάθε επιτυχία και αλλαγή μου για το καλίτερο.
Δεν σημαίνει πως όλα αλλάζουν μαγικά με ένα μαγικό ραβδάκι. Τα συναισθήματα κυματίζουν, χαρά, λύπη, ευτυχία, απογοήτευση, πόνος, ελπίδα
. Πάνε και έρχονται χωρίς κανένα να έχει μεγάλη διάρκεια. Το μόνο που έχει διάρκεια, μονιμότητα, που δεν αλλάζει ποτέ, είναι κάτω από όλα αυτά, το αίσθημα της σιγουριάς. Νιώθω μια απίστευτη σιγουριά. Μια αυτοπεποίθηση. Μια εμπιστοσύνη σ΄ αυτό που κάνω και δεν ξεχνάω κάθε μέρα, μα κάθε μέρα, να χαμογελάω και να ευγνωμονώ τη ζωή που έφερε στο δρόμο μου αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο πρώτα και έπειτα καταπληκτικό θεραπευτή. Τελικά είμαι τυχερή.
Κόστος; Ποιος το υπολογίζει το χρηματικό κόστος. Ένα μισθό παίρνω. Ένα βασικό μισθό. Θα ζήσω με τον μισό, αλλά ΘΑ ΖΗΣΩ! Υπάρχει μεγαλύτερο κόστος από την απώλεια της ζωής μας; Μια είναι. Αυτή. Δεν υπάρχει άλλη. Και δεν την χαραμίζουμε για τίποτα.
Κλείνω με τον αγαπημένο μου στίχο, αφιερωμένο σε όλους! Σε εμάς που διαλέγουμε το δρόμο της αυτογνωσίας
και σε εκείνους που δεν τον ανακάλυψαν ακόμα και που τους περιμένουμε.
.. σα βγεις στο πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες γεμάτος γνώσεις
Κ.Κ.
Είναι φόβος θανάτου λοιπόν...
Γεια σας..
Ενδιαφέρον θέμα, αγωνιώδεις φωνές, πανικός, ψυχοσωματικές επιτπώσεις..
Μία εύκολη λύση είναι να κατηγορήσουμε την άδικη κενωνία.. για ότι μας συμβαίνει και ίσως να υπάρχει κάποια βάση.
Τα έχω περάσει και εγώ όλα αυτά. Πριν μία 4ετία. Μαζεμένο άγχος που σωματοποιήθηκε και... ποιος είμαι τι γίνεται.. Πανικός στο φουλ..!!!!!!!
Επίσκεψη σε πρώτο νευρολόγο. Η σωστή, ήρεμη και παγερή του διάγνωση με έκανε χειρότερα \"Κρίση πανικού\".
- Γιατρέ είμαι τρελλός????
Μου δίνει κάτι χαπάκια. Παίρνω ένα. Ξελαφρώνω αλλά πάλι μετά φοβάμαι. Τι γίνεται. Που πήγε το θάρρος μου, η ανεμελιά μου. Χάπια???
Πάω σε δεύτερο νευρολόγο.
Χαβαλετζής. Ελαφρώνει την ατμόσφαιρα. Μη μασάς. Και μη φοβάσαι τα χάπια. Μια χαρά είσαι απλά παρα-αγχώθηκες τελευταία.
Παίρνω για 4-5 ημέρες αλλά πάλι τα σταματάω. Ο εγωισμός μου με κάνει χειρότερα. Και να τα βιβλία και να οι ασκήσεις χαλάρωσης που διάβασα στην Ερμονία κοκ.
Και ώσπου το συνειδητοποιώ....!!!!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΑΓΧΩΝΟΜΑΙ. Και επειδή κλείστηκα τα τελευταία χρόνια, τα νέα ερεθίσματα μου φαινόταν περίεργα... Αλλά και ένα 5χρονο παιδάκι αποχωριστεί τους γονείς του για να πάει στο σχολείο θα αγχωθεί..
ʼρα πρέπει να πολεμήσω σιγά σιγά τις σκατ*φοβίες που είχαν σταδιακά απλωθεί. Και λίγο ασανσέρ και θέα από ψηλά και μέσα στο κόσμο λίγο παραπάνω... μπας και σταδιακά ανέβω.
Και όντως.. ανεβαίνω..! Όπως το 5χρονο που αρχίζει να κάνει παρέες στο σχολείο πλέον και να γουστάρει.. έτσι και εγώ...
Αλλά... ΑΝ ΜΕ ΞΑΝΑΠΙΑΣΕΙ...????????
Τι βρίσκεται πίσω από αυτό..?
Αααα η ευαισθησία μου.. Μη τυχόν πεθάνω. Φαύλος κύκλος λοιπόν. Φοβάμαι μη πεθάνω. Και φοβούμενος το θάνατο περνάω χειρότερα και από τους φυλακισμένους....
Ε και αν πεθάνω..? (όπως προανέφερε μια φίλη). Μάλιστα. Είναι δική μου απόφαση λοιπόν. Πρέπει μόνος μου να αποφασίσω πως δεν φοβάμαι το θάνατο και να επιλέξω τη ζωή. Με τα όμορφα πιπίνια, τις ζεστές σχέσεις, το όμορφα τοπία, την Αρειανάρα μου, τα παιχνίδια στο pc, τις ανακαλύψεις νέων τοπίων κοκ.
Είμαι εδώ και πολύ καιρό 99% καλά. Αλλά ποιος θα ήθελε να είναι 100%?
Αυτό θα ήταν καταναγκασμός ευτυχίας...
..Τώρα..... αν το σκεφτώ μπορώ να αγχωθώ..!! Και να αρχίσουν οι ταχυκαρδίες. Αλλά ΟΛΟΙ αν σκεφτούν πως μπορεί να πάθουν κάτι... θα αρχίσουν να φοβούνται.. αυτό που μπορεί να πάθουν..!!
Δε μασάμε.. Νορμάλ είναι. Σεβόμαστε το φόβο γιατί είναι χρήσιμος, αλλά δεν φοβόμαστε το θάνατο και τα υποχόνδρια συμπτώματα του.