Μανιοκαταθλιπτικός μπαμπάς. Ποια η επίδραση στο παιδί?
Γεια σας. Πριν από 2 χρόνια είχα δημοσιεύσει ένα θέμα με τίτλο: "Πώς να τον πείσω?" Ο άντρας μου ήταν βαρύς χρήστης χασίς και πάσχει από διπολική διαταραχή. Είχα μεγάλο πρόβλημα στο να τον πείσω να πάει στο γιατρό να δει τι του συμβαίνει σε σημείο που, ούσα έγκυος στους τελευταίους μήνες, αποφάσισα να τον χωρίσω. Εκείνος τελικά βρέθηκε σε μανία, πήγε στο νοσοκομείο, έμεινε μέσα για 3 μήνες και τελικά μετά από πολλές προτροπές του, αποφασίσαμε να είμαστε ξανά μαζί με την προϋπόθεση ότι δε θα ξαναέβαζε ναρκωτικά, αλλά ούτε και αλκοόλ στο στόμα του, ότι θα έπαιρνε τα φάρμακά του κανονικά όπως του τα συστήνανε οι γιατροί και ότι θα πηγαίναμε τακτικά στην ψυχολόγο του νοσοκομείου, με την οποία θα κάναμε συνεδρίες, τόσο για το πρόβλημα της ΔΔ, όσο και για άλλα οικογενειακά μας θέματα, τα οποία πιθανόν θα πυροδοτούσαν "ανεβάσματα" της διάθεσής του, αλλά και θα έφερναν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση εμένα και τα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι μετά από 2 χρόνια προσπάθειας έχουμε κάνει και οι δυο τεράστια πρόοδο στο πώς διαχειριζόμαστε ο ένας τον άλλον σε περιπτώσεις εντάσεων και κυρίως ο άντρας μου, ο οποίος σημειωτέον είναι πανέξυπνος και πολύ ενεργητικός άνθρωπος. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αντιληφθεί να έχει κάνει κάποια χρήση στα 2 χρόνια που προσπαθούμε. Το παιδί μας είναι τώρα 22 μηνών και περιμένω το δεύτερο (είμαι 3.5 μηνών έγκυος). Με το παιδί τα καταφέρνει σούπερ, μπορεί και την κρατάει όλη τη μέρα χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και η μικρή τον αγαπάει πολύ. Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και 2 μήνες παρατηρώ κάποια έντονα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή του και κατά τα οποία γίνεται ιδιαίτερα εχθρικός προς τα εμένα, δηλαδή με κριτικάρει συνέχεια, λέει πως δεν τον εκτιμάω και πως τον γράφω ή ότι δεν κάνω αυτά που μου λέει και δε θέλει να το συζητήσει καθόλου. Επιπλέον, κριτικάρει τους φίλους μου και γενικά τις επιλογές μου. Για παράδειγμα έχω σκάσει από τη ζέστη και ζητάω να πάρουμε ένα αιρ κοντίσιον για τις πολύ ζεστές μέρες με δικά μου λεφτά και αρνείται κατηγορηματικά. Ή δεν προσέχει καθόλου το αμάξι μου, το βρωμίζει βάζει πράγματα μέσα, σκίζεται η ταπετσαρία και κάνει σαν να μην τρέχει τίποτα, ενώ τη μηχανή του την έχει κούκλα. Προχθές έλεγε ότι ο τόνος της φωνής μου δεν του αρέσει και δεν ακούει τι του λέω, μετά τσακωθήκαμε, με έβρισε, έχασα την ψυχραιμία μου και τον έσπρωξα, τσαντίστηκε, μου έριξε χριστοπαναγίες και με έλεγε ******* μπροστά στο παιδί, μετά έφυγε να πάει σε μια δουλειά και όταν ξαναγύρισε είχε ηρεμήσει με ρώταγε αν τον αγαπάω, αλλά μετά όταν του μίλησα μου είπε να μη φωνάζω γιατί θα μου βγάλει το μάτι. Μετά πήγα στη δουλειά και όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο ήταν μια χαρά. Τον ρώτησα αν παίρνει τα φάρμακά του κανονικά και σε ύφος πλάκας μου απαντούσε μια ναι και μια όχι. Το βράδυ όμως μου είπε ότι θα έπαιρνε το χάπι του και όντως τον είδα να το κάνει. Εν τω μεταξύ επειδή πραγματικά δουλεύει πάρα πολύ αυτόν τον καιρό, έχουμε πολύ καιρό να πάμε στην ψυχολόγο, με την οποία μίλησα εγώ τηλεφωνικά και μου είπε ότι μάλλον μια τα παίρνει τα φάρμακα και μια όχι και γι' αυτό εμφανίζει αυτά τα σκαμπανεβάσματα. Παίρνει μόνο σταθεροποιητή διάθεσης και δε θέλει να πάρει ούτε 1mg αντιψυχωτικού γιατί φοβάται μην τον πάρει ο ύπνος και χάσει δουλειές. Έστω όμως και στο σταθεροποιητή έχει δείξει ότι ανταποκρίνεται πολύ καλά. Το πρόβλημά μου είναι ότι η ψυχολόγος μου είπε να μην αντιδράω καθόλου όταν βλέπω κάτι παράξενο στη συμπεριφορά του και να μετράω μέχρι το 30 πριν απαντήσω για να μην υψώνω τον τόνο της φωνής μου και τον ερεθίζω περισσότερο. Και λέω το εξής. Πώς αυτό θα επιδράσει στην ψυχολογία των παιδιών όταν εκείνα θα μεγαλώσουν λίγο και θα τους φαίνεται παράξενη η συμπεριφορά του μπαμπά? Ή μήπως θα μάθουν την παράξενη αυτή συμπεριφορά να μην τη βλέπουν παράξενη, να τους φαίνεται φυσιολογική οπότε ίσως θα υιοθετήσουν και αυτά ανάλογες συμπεριφορές του στυλ να βλέπουν με καχυποψία τους ανθρώπους, ή να εμφανίζουν εχθρικότητα προς τα μένα? Κοινώς μη γίνουν και αυτά μανιοκαταθλιπτικά από σπόντα να το πω έτσι. Δεν το συζητάω φυσικά ότι την στιγμή που θα εμφανίσει εχθρικότητα προς αυτά τα έχω πάρει και έχω εξαφανιστεί. Αλλά και αν έχει κάποιο ανέβασμα και δε συνεργάζεται με τους γιατρούς, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν ότι θα είναι κοντά μου στα δύσκολα, είναι λύση κάθε φορά να φτάνω στο χωρισμό για να βάζει μυαλό? Πώς πρέπει να χειρίζεσαι τελικά έναν διπολικό άνθρωπο, ο οποίος ναι μεν δεν είναι σε μανία για να πάρεις εισαγγελική και να τον πας μέσα με το ζόρι, αλλά και από την άλλη δεν καταλαβαίνει αυτό που του συμβαίνει την αρχή δηλαδή του ανεβάσματος και πώς αυτό μπορεί να επιδράσει στην ψυχολογία των παιδιών? Τι είναι το καλύτερο γι' αυτά? Να τον έχουν που τον αγαπάνε και να κάνω συνεχώς υποχωρήσεις μέχρι να σκάσω? Να φύγω και να ζούμε χωριστά? Γιατί δεν έχω καμία όρεξη να πληρώσουν αυτά το νόμισμα και να κουβαλάνε το βάρος μια ζωή. Συν ότι δεν έχω καμιά βοήθεια από κανέναν στο οικογενειακό περιβάλλον. Από τη μια οι γονείς μου δε θέλουν να έχουν κάποια σχέση με τον άντρα μου, αλλά και εγώ δε θέλω να τους φέρνω σε επαφή γιατί μετά τα σκηνικά που ήμουν έγκυος και είχαμε χωρίσει είχαν τσακωθεί πολύ άσχημα και οι γονείς μου ήθελαν αν τον κυνηγήσουν και νομικά μέχρι να τον καταστρέψουν και τους σταμάτησα εγώ, από την άλλη οι γονείς του άντρα μου έχουν πεθάνει και εκείνος έχει μόνο έναν αδερφό προβληματικό, που τον υπεραγαπάει μεν, αλλά που δεν αντέχεται και με θεωρεί ******* και ότι προσπαθώ να χωρίσω τα 2 αδέρφια και λέει σε όλους ότι γαμιέμαι με τον οποιοδήποτε και ότι φτιάχνω ναρκωτικά που είμαι χημικός και ρίχνω τον αδερφό του στα ναρκωτικά. Και δεν του μιλάω εδώ και ένα χρόνο, αλλά αυτός προσπαθεί να με πλησιάσει λέγοντας ότι έχει μετανιώσει γι' αυτά που έχει πει για μένα και μου ζητάει συγγνώμη και λέει ότι με αγαπάει πολύ, αλλά δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη, γιατί τα έχω ξανακούσει αυτά και μετά έμαθα άλλα. Ο άντρας μου όμως τον πιστεύει και πειράζεται που δεν του μιλάω. Να μου πεις, να τα σκεφτόσουν αυτά πριν τον παντρευτείς. Σύμφωνοι, μόνο που στις αρχές κανείς από τους δυο μας δεν είχε καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και πάντα μαθαίνουμε προχωρώντας και όταν αποφασίσαμε να ξανασμίξουμε οι γιατροί ήταν πολύ αισιόδοξοι και μας έλεγαν ότι αξίζει να ξαναπροσπαθήσουμε, κυρίως γιατί αγαπιόμαστε πολύ και για τα παιδιά μας, ενώ εγώ ήμουν πολύ διστακτική. Τώρα μου λένε ότι η στην επιλογή μου θα συμμετέχουν θέλουν δε θέλουν και τα παιδιά μας και αισθάνομαι σαν να φταίω μόνον εγώ για την επιλογή μου εξ ολοκλήρου. Χωρίς να ζητάω να μου πείτε τι να κάνω, ξέρω ότι αυτό δεν μπορεί να μου το πει κανένας, περιμένω όμως τις παρατηρήσεις σας από τις δικές σας εμπειρίες. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την υπομονή σας να διαβάσετε αυτό το μακροσκελές γράμμα.