ΑΥΘΥΠΟΒΑΛΕΣΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΒΙΒΛΙΑ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ;
Λοιπόν, θεωρώ ότι η αυτοεκτίμηση έχει άμεση σχέση με την κατάθλιψη. Όσοι έχουν κατάθλιψη πολύ συχνά είναι (είμαστε) άτομα με έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Την Κυριακή αγόρασα το "Βήμα" και είχε ένα βιβλιαράκι για την αυτοεκτίμηση. Είναι του Christophe Andre και Francois Lelord. Θα αντιγράφω λοιπόν στο μπλογκ μου και εδώ μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο. Η αλήθεια είναι πάντως ότι ψιλοβαριέμαι να το διαβάζω αλλά πιστεύω θα μου φανεί χρήσιμο αφού τον τελευταίο καιρό έχω θέμα με την αυτοεκτίμηση μου και είναι ο λόγος που έχω συχνά πολύ πεσμένη διάθεση. Αλλά είναι και το άλλο και θέλω τη γνώμη σας γι' αυτό. Σκέφτηκα ότι διαβάζοντας ένα βιβλίο για την αυτοεκτίμηση (στο οποίο θα διαβάσω για ψυχολογικά θέματα, για κατάθλιψη, για δυστυχία, για ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου αυτοεκτίμηση ή έχουν πολύ αυτοεκτίμηση) θα είναι σα να σκαλίζω κ άλλο το πρόβλημα μου, θα με κάνει να το σκέφτομαι περισσότερο, θα με προβληματίζουν και άλλο θέματα που αφορούν τον εαυτό μου και θα ασχολούμαι ακόμα περισσότερο με τον εαυτό μου, θα γίνω ένα ακόμα πιο εσωστρεφές άτομο, ένα εγωκεντρικό άτομο. Θα συνεχίσω να σκέφτομαι το παρελθόν μου, τι έκανα σωστά, τι δεν έκανα, τι θα μπορούσα να κάνω ώστε να έχω τώρα αυτοεκτίμηση κτλ. Με μια λέξη, θα αυθυποβάλομαι. Έτσι σκέφτηκα. Μήπως κάνω λάθος; Μήπως δε σκέφτομαι σωστά; Γενικά, θεωρείτε ότι κάποιος αυθυποβάλεται αν διαβάζει βιβλία ψυχολογίας και αυτοβοήθειας; Κάνουν δουλειά λέτε; Εγώ, πάντως, όλο το Καλοκαίρι διάβαζα βιβλίο για τη θετική σκέψη, ωραία τα έλεγε δε λέω, αλλά μετά συνέχιζα να σκέφτομαι αρνητικά γιατί τα πράγματα πήγαιναν ζόρικα, πέρασα δύσκολα, δε συνέβαινε και τίποτα καλό, παρά μόνο αναποδιές, και πώς θα μπορούσα να σκέφτομαι θετικά; Ήταν δύσκολο. Πάντως έχω παρατηρήσει πως κάθε φορά που σκέφτομαι θετικά, είναι όλα καλύτερα. Το θέμα βέβαια είναι να σου συμβαίνουν και ωραία πράγματα. Και κυρίως να κάνεις ωραία πράγματα. Η δράση είναι η λύση. Να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν πολύ.
Ιδού ένα απόσπασμα από το βιβλίο :
"...Για να έχεις αυτοεκτίμηση πρέπει να αναγνωρίζεις την αξία του εαυτού σου, το να τον αγαπάς όμως δεν εξαρτάται από κανέναν όρο. Αγαπώ τον εαυτό μου ανεξάρτητα από τα ελαττώματα και τους περιορισμούς μου, πέρα από αποτυχίες και αντιξοότητες, τον αγαπώ απλώς και μόνο γιατί μια μικρή εσωτερική φωνή μού λέει ότι αξίζω την αγάπη και τον σεβασμό. Αυτή η "χωρίς όρους" αγάπη προς τον εαυτό μας δεν εξαρτάται από τις επιδόσεις μας. Υποδηλώνει ότι είμαστε ικανοί να αντισταθούμε στις εξωτερικές αντιπαλότητες, ότι μπορούμε να ορθώσουμε ξανά το ανάστημα μας μετά την αποτυχία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποφέρουμε, ότι δεν θα περάσουμε κρίσεις αμφιβολίας έπειτα από μια απογοήτευση, η αγάπη προς τον εαυτό μας όμως μας προφυλάσσει από την απόγνωση".
ΥΓ.Μπορεί να μη διαβάσω τελικά το βιβλίο. Θα δείξει.
ΥΓ2.Περιμένω να μου απαντήσουν οι διαχειριστές για την αλλαγή του νικνέιμ.