Ψυχική ασθένεια και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.
Αντιμετώπισα κάποια ψυχική διαταραχή στα 27 όταν είχαν προηγηθεί ποικίλες καταστάσεις (διάλυση οικογένειας με έξι παιδιά και οικονομικά προβλήματα σαν παιδί αυτής της οικογένειας, εγκατάλειψη σπουδών λόγω οικονομικών δυσκολιών στο εξωτερικό, αδυναμία έναρξης σπουδών στην Ελλάδα όπου εισήχθηκα με πανελλήνιες, εργασία σε ΝΠΙΔ με χαμηλές αμοιβές, αδυναμία εύρεσης συντρόφου).
Μπορεί αυτή η ψυχική διαταραχή να είναι αποτέλεσμα κοινωνικών παραγόντων και όχι η αιτία που δημιουργεί την κοινωνική απομόνωση?
Διάβασα μια ιστορία ψυχικά ασθενούς (με έναρξη της ασθένειας στα 17) και ειλικρινά λυπήθηκα γιατί κουβαλώντας το στίγμα (με την έννοια ότι ο εργοδότης γνώριζε το ιστορικό π.χ.), κατάφερε να σπουδάσει και να εργάζεται αλλά με χαμηλές αμοιβές που δεν του επέτρεπαν να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής του και θεωρούμενος σε κάθε βήμα ως ασθενής και εν δυνάμει επικίνδυνος.
Αυτή είναι μια διαφορετική περίπτωση εφόσον η ασθένεια χτύπησε σε πολύ τρυφερή ηλικία.
Αν έχει προηγηθεί όμως ένα ανακάτωμα της οικογένειας από συγγενικά πρόσωπα λόγω διάλυσης (για παράδειγμα επενέβησαν και έπεισαν την μητέρα μου να μην διαθέσει έστω και λίγα χρήματα για τις σπουδές μου, προσπάθησαν να περάσουν την φήμη ότι ο αδερφός μου έγινε έμπορος ναρκωτικών, ότι ο άλλος είναι gay κ.α.) με συνέπειες όχι τραγικές αφού κανείς δεν έγινε έμπορος ναρκωτικών ή έκανε έγκλημα, αλλά πιο ήπιες (τα αδέρφια μου με την ενθάρρυνση του περιβάλλοντος υιοθέτησαν τάσεις αιώνιων φοιτητών ή τεμπελιάς αδιαφορώντας για την οικονομική αιμορραγία, εγώ στερούμαι ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου κλπ.), όλα αυτά συνηγορούν στην εμφάνιση ψυχικής ασθένειας?
Μπορεί στην καθομιλουμένη δηλαδή ένα άτομο να τα πάρει τόσο στο κρανίο σε σημείο που να αρχίσει να ακούει φωνές?
Σημειωτέον ότι οι φωνές στο επεισόδιο στην ηλικία των 27,αναφέρονταν σε διασυρμό με βιντεοσκόπηση ιδιωτικών στιγμών, από συγγενείς (είχα πράγματι μια σεξουαλική σχέση με άτομο που ήταν και μακρινός συγγενής αλλά γνωστός στον τόπο καταγωγής μου και στο σόι μου από την πλευρά της μητέρας μου). Κοινώς οι φωνές ισχυρίζονταν "σε κάνουν ρεζίλι παντού για να μην καταφέρεις να έχεις ούτε προσωπική ζωή".