Originally Posted by
Paraxeni Kopela
Γεια σας,
αποφάσισα να σας γράψω για μια πολύ μπερδεμένη κατάσταση που βιώνω και δε ξέρω πως θα ξεμπλέξω πάλι.
Μεγάλωσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες με γονείς με χαμηλή μόρφωση, οικογένεια μητριαρχική, πατέρας ο "λάθος" λόγω κακής διαχείρησης χρημάτων που ενεντειναν τα οικονομικά προβλήματα μας και της στερήσεις που κατά συνέπεια ακολουθούσαν, και απών από το σπίτι. H συμπεριφορά του με τα χρόνια οδήγησε τη μητέρα όπως και πολλές γυναίκες της γενιάς της που ήταν παραμελημένες από τον σύζυγο να προσκολληθεί στη θρησκεία και στις φίλες της λόγως της μοναξιάς της. Εγώ ουσιαστικά νιώθω ότι μεγάλωσα μόνη γιατί όλοι ήταν στον κόσμο τους. Τα μεγαλύτερα αδέρφια μου ναι μεν όλο παραπονιόντουσαν "για αυτά που δεν τους παρείχαν " αλλά είχαν βολευτεί και με την κατάσταση, καθώς ενώ είχαν τις δουλειές τους και τα λεφτά τους, δεν ήθελαν να φύγουν με το πρόσχημα ότι λυπούνται τα "δύο μικρά", εμένα και την κατά 5 χρόνια μεγαλύτερη αδερφή μου, ουσιαστικά όμως μας έκαναν τη ζωή δυσκολότερη με επίδειξη ισχύος, καβγάδες, έλεγχο. Ταυτόχρονα απολάμβαναν τα "προνόμια" των πρωτοτόκων με την έννοια του θαυμασμού, της προσοχής κλπ και οι γονείς μου ένιωθαν υποχρεωμένοι απέναντι τους που δεν τους εγκαταλειπαν στις δύσκολες στιγμές πχ. να πληρώσουν όταν δεν είχαν οι ίδιοι λεφτά τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς.
Με τα χρόνια κι αλλά προβλήματα των πρωτοτόκων προσωπικά, ψυχολογικά, αισθηματικά έρχονταν πάντα σε πρώτη μοίρα για την οικογένεια μου κι εγώ στην εφηβεία πλέον ήμουν αόρατη για όλους. Όσο τουλάχιστον ήμουν μικρή, σαν το κουταβάκι που είναι γλυκό και όλοι το χαιδεβουν, μου δίνανε φιλάκια, αγκαλιές, με επαινούσαν (τα αδέρφια, οι γονείς σχεδόν παντα χαμένοι στο άγχος τους). Επειτα όλα αλλάξανε, οι δύο μεγάλες αδερφές αρχίσανε να με χτυπάνε γιατί "αντιμιλούσα" και δεν τους "σεβόμουν" με μικρές αφορμές, όταν πχ δεν είχα τί να φορέσω σε ένα πάρτυ και έπαιρνα κάτι από την ντουλάπα τους που ασφυκτιούσε από ρούχα που ποτέ δε φορούσαν. Ήταν ο ορισμός της κατανάλωσης, της καλοπέρασης και της κτητικότητας. Οι γονείς μου ήταν αδύναμοι να πάρουν θέση λόγω του καταπληκτικού τρόπου με τον οποίο τους χειρίζονταν δημιουργώντας τους τύψεις, μειώνοντας τους και γενικώς λέγοντας τους "άντε μεγαλώστε το ανεύθυνοι, δικό σας παιδί είναι!" Έτσι ένιωθα ότι αυτό είναι ΑΔΙΚΊΑ, ότι αυτοί μεγάλωσανε, βρήκαν δουλειά και αντί να φύγουν από εκεί μέσα να ελαφρώσει το κλίμα αλλά και να δώσουν κάτι, ένα ρουχο, ένα χαρτζιλίκι στα δύο μικρότερα αδέρφια, μας κάνανε όλους να νιώθουμε άσχημα. Παρ' όλα αυτά τις περισσότερες φορές τους εξιδανικευα, ότι ήταν "οι σωτήρες μας" και αισθανόμουν εξαρτημένη υλικά και πνευματικά. Έτσι εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης στην εφηβεία, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αδύναμη προσωπικότητα γενικώς... Το πρότυπο της οικογένειας μου το αναπαρήγαγα και στις παρέες που έβρισκα, άτομα χειριστικά, που μου δίνανε ψίχουλα προσοχής.
Πηγαίνοντας στο πανεπιστήμιο ένιωθα ότι θα κάνω μια νέα αρχή αλλά εκεί τα βρήκα πιο σκούρα. Οι "σωτήρες" που μέχρι πρότινος με υποστηριζανε στην απόφαση μου να σπουδάσω και μου ταζανε οικονομική βοήθεια βγάλανε την ουρά απ' έξω.. Κάποιες φορές δεν είχα ούτε ένα ευρώ και τους έκανα αναπάντητη από το κινητό ή τους έστελνα μήνυμα από το κινητό φίλων να μου στείλουν έστω 20 ευρώ. Και πραγματικά αν βάζανε από 30 ευρώ ο καθένας καλύπτα ένα μέρος τον εξόδων μου καθώς λόγω χαμηλού εισοδήματος της οικογένειας εμένα σε δωρεάν εστία. Μετά αρχίσανε τα κυρήγματα ότι αυτοί από μικροί δουλέψανε και δεν είχαν την πολυτέλεια να σπουδάσουν κλπ και να πάω να βρω καμία δουλειά. Εγώ προσπαθούσα να βρω κάτι αλλά δούλευα μόνο λίγα μεροκάματα το μήνα σε καφετέριες και φυλλάδια γιατί δεν ήθελα να μείνω πίσω με τη σχολή. Με αυτά που έβγαζα ξεπλήρωνα ότι χρωστούσα σε φίλους, ακόμη και σε φαγητό που αγόραζα βερεσε! Δηλαδή μου έστελναν κάποια χρήματα αλλά ανά 3-4 μήνες και όχι πολλά. Αρχίσανε να μειώνουν και να "ακυρώνουν" το κάθε τί που έκανα. Ότι σπούδαζα δεν μετρούσε γι αυτούς αφού "δε στεκόμουν στα πόδια μου". Τότε αρχίσανε τα πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης: αγοραφοβία, σκέψεις αυτοκτονίας, υπερβολικός ύπνος, έλλειψη ενέργειας, μελαγχολία, ενοχές, αίσθηση μοναξιάς σε συνδυασμό με λάθος επιλογές στην προσωπική ζωή -φίλοι και σχέσεις- που δε μπορούσαν να καταλάβουν τί περνάω. Πάλευα να επιβιώσω όταν άλλοι ήταν μόνο πάρτυ και ξεγνιασια, αλλά δε με ένοιαζε, με ένοιαζε που κανείς δε μου έλεγε από την οικογένεια μου ένα μπράβο. Που με κριτίκαραν και μου φέρονταν άσχημα. Όλα αυτά τα χρόνια παρ' όλα αυτά εγώ σε δικά τους προβλήματα στάθηκα δίπλα τους. Σε γάμους, γεννητούρια, λύπες. Και έκανα το λάθος να συνεχίζω να τους εμπιστευομαι, να τους λέω τα προσωπικά μου. Γιατί δεν είχα καλές φίλες και παρά τη διάφορα ηλικίας μας τους ένιωθα κοντά μου. Αυτό γυρνούσε πάντα εναντίον μου...
Όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο γύρισα στο πατρικό μου άλλος άνθρωπος. Με χίλια δύο απωθημένα, σαν πλάσμα φοβισμένο, χωρίς την ενεργητικότητα που είχα κάποτε, έχασα κάθε ελπίδα, μέσα μου ήμουν νεκρή. Άρχισα ψυχίατρο, ψυχολόγο,αντικαταθλιπτικά. Τους έλεγα στα μούτρα πια ότι μου κάνανε όλα τα χρόνια και ποτέ δεν παραδεχτικανε αληθινά τίποτα, ήμουν μια "παραπονιάρα" που τους κουράζε. Δουλειά της προκόπης δεν είχα και φίλους τίποτα. Ήθελα η' να πεθάνω η' να αλλάξω τα πάντα. Και πήρα την απόφαση να κάνω το δεύτερο. Να αλλάξω τα πάντα. Κι έτσι έφυγα μακριά τους. Με κατηγορούσαν για "δειλή" και ότι δεν αλλάζω τη ζωή μου. Αλλά το αστείο είναι ότι όταν όλα δρομολογήθηκαν για να φύγω, ζήλεψαν. Και έγινε καβγάς μεγάλος και έβγαλαν όλη τη χολή τους...
Τώρα είμαι πια μακριά...
Στην αρχή λίγο τα χάπια που το κάνανε το θαυμα τους, λίγο η αλλαγή η ψυχολογία ήταν ανεβασμένη. Βρήκα και έναν άνθρωπο να με καταλαβαίνει. Ένιωθα ότι δεν τους έχω ανάγκη πια. Τον πρώτο καιρό δεν επικοινωνούσα πολύ μαζί τους. Με καταφέρανε όμως πάλι με τις κολακείες τους να τους ανοιχτώ και να αρχίσουν να με κριτικάρουν πάλι για το τί κάνω εδώ που είμαι. Αρχίσανε να ζηλεβουν τον άνθρωπο που βρήκα και να λένε κακίες. Είναι άτομα τοξικά. Είναι συναισθηματικά βαμπίρ που τρέφονται από μένα. Πρώτα με ανεβάζουν με θαυμασμό, ενδιαφέρον και όταν με έχουν του χεριού τους πια, ρίχνουν το δηλητήριο τους. Κι εγώ σαν ρομαντική που από μικρή ονειρευόμουν μια οικογένεια με αγάπη, κάθε φορά υποκύπτω...
Αυτή τη φορά τους έκοψα. Πλέον μιλάω μόνο με τους γονείς μου. Omws sυνέχεια σκέφτομαι το παρελθόν και όλα όσα έχω περάσει. Όλο σκέφτομαι πόσο λάθος ήταν που δεν τους έβγαλα εκτός νωρίτερα. Μετανιώνω όλα όσα τους εμπιστεύτηκα... Και ότι θα τα χρησιμοποιήσουν εναντίον μου όταν αρχίζουν να ζορίζονται που τους ξεγραψα. Σαμποτάρω την ευτυχία μου, καταστρέφω τη διάθεση μου και ο,τί έχω κτίσει μέχρι τώρα.Τους έχω συνηθίσει να με " κακοποιούν", να με κάνουν ο,τί θέλουν, να με κρίνουν, να είμαι το θύμα. Έχω αρχίσει να απελπίζομαι...
Πείτε μου τί με συμβουλεuετε... πως θα μάθω στα 25 να ζω για μένα, να μην έχω την ανάγκη τους, να αρχίσω ειλικρινά από την αρχή.