Θέματα προς συζήτηση και προβληματισμό
Καλημέρα!
Ανοιξα αυτό το θρεντ γιατί είναι πολλά θέματα και σκέψεις που κατά καιρούς με προβληματίζουν και θέλω να συζητήσω, και προκειμένου να μην ανοίγω κάθε φορά νέο θρεντ, είπα να ανοίξω ένα όπου να τα κάνω συγκεντρωτικά και να μπορώ να συζητήσω με όσους θέλουν να συμμετάσχουν και να θέσουν τη δική τους εκδοχή πάνω σε αυτά που με απασχολούν, βοηθώντας εμένα αλλά και άλλους να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα που ίσως να έχουμε συγκεχυμένα στο μυαλό μας. Φυσικά μπορείτε όλοι να θέτετε και τους δικούς σας προβληματισμούς, δεν διεκδικώ την αποκλειστικότητα του θέματος σε καμία περίπτωση! :) Ολες οι απόψεις ευπρόσδεκτες! :)
<<Η "παθολογικοποίηση" πάσας νόσου και μαλακίας>>
Μου κανει εντυπωση, παρολο που ειμαι μικρη κ δεν εχω ζησει καταστασεις προηγουμενων χρονων, που πλεον στην εποχη μας ολα τα βαφτιζουμε με ενα ονομα και τα "παθολογοποιουμε". Δηλαδη για πασαν νοσον και μαλακιαν βρισκουμε ενα ονομα, ειτε αντιστοιχει στα δεδομενα της νοσου/μαλακιας ειτε οχι, ωστε να βγαζουμε λαδι τον εκαστοτε φερων την νοσον/μαλακιαν, και ετσι ουσιαστικα να δινουμε πατημα να συνεχισει την κατασταση που βρισκεται και να μην θελει ουτε να καταφερει εντελει να την αλλαξει. Σαν να επιβραβευουμε ουσιαστικα την πραξη και συμπεριφορα του, λεγοντας "συνεχισε παιδι μου, δεν φταις εσυ, ειναι η χψ ασθενεια που σε κανει ετσι".
Ενα θεμα ειναι η καταθλιψη. Ενα αλλο τα ναρκωτικα. Ενα αλλο το βολεμα και η καλοπεραση και ο ωχαδερφισμος. Ενα αλλο η νοοτροπια "γαμαω κ δερνω κ ο,τι γουσταρω κανω κ περασα δυσκολα παλια κ τωρα σας κανω ο,τι θελω". Θα τα παρω ενα ενα, ξεκινωντας παραδοξως απο το τελευταιο κ πηγαινοντας προς τα πισω. Ακουω πολλες φορες "ελα μωρε ετσι ειναι αυτος, αυτος ειναι ο χαρακτηρας του, δεν ξερουμε και τι περασε, δειξε κατανοηση". Αν αυτο ηταν συστημα ΟΛΩΝ οσων ειναι στην ιδια κατηγορια, τοτε ναι θα ημουν το πρωτο ατομο που οχι απλα θα εδειχνε κατανοηση, αλλα θα το υπερασπιζομουν με καθε τροπο και μεσον. Αλλα το να εχει περασει καποιος δυσκολα στο παρελθον (ο,τι αυτο μπορει να περιλαμβανει) δεν του δινει σε ΚΑΜΙΑ μα καμια περιπτωση το δικαιωμα να ξεσπαει σε αλλους επειδη "περασε δυσκολα". Σορρυ κιολας ρε παιδια, αλλα ποιος στις μερες μας δεν εχει περασει δυσκολα? Ποιανου του ειναι ολα ροδινα? Ποσοι εχουν περασει καταστασεις που μονο σε θριλερ θα μπορουσαμε ισως να δουμε, αλλα ποτε δν κλαφτηκαν και δν το βαλαν αλλοθι για το σκατοχαρακτηρα τους, αλλα αντιθετως κρατησαν αξιοπρεπεια και προχωρησαν στη ζωη τους? Αλλωστε ο καθενας μπορει να ισχυριστει ο,τι θελει, μεχρι κ οτι τον εχουν απαγαγει εξωγηινοι. Σε καμια οπως περιπτωση δεν ειναι αφορμη για να ξεσπαει σε αλλους και να κακομεταχειριζεται αλλους επειδη καποτε του καναν το ιδιο. Φιλε τραβα ξεσπασε σε αυτον που σου κανε το κακο. Ειναι η καλυτερη λυση να ηρεμησεις. Οι αλλοι δν σου φταινε τιποτα. Αν νομιζεις οτι με το να βριζεις πχ αλλους ανθρωπους παιρνεις το αιμα σου πισω για τις βρισιες που σου ριχνε μικρος ο πατερας σου η ο ανωτερος σου στο στρατο η δν ξερω κι εγω που, τοτε απλα εισαι ενα αξιολυπητο σκουπιδι για πεταμα. Αν εισαι μαγκας πανε στον πατερα/ ανωτερο κτλ που σου κανε το κακο κ ξεσπασε εκει που ΠΡΕΠΕΙ. ΑΝ εισαι μαγκας. Κατα τα αλλα εισαι αυτο που λεμε "δεν μπορω να δειρω το γαιδαρο κ δερνω το σαμαρι". Σορρυ μαστορα αλλα δν παει ετσι. Και δεν ειμαστε υποχρεωμενοι στην τελικη ουτε να γνωριζουμε ουτε μας ενδιαφερει τι εχεις περασει. Διοτι υπαρχουν κι αλλοι που εχουν περασει τα ΠΑΝΔΕΙΝΑ και αντ αυτου παρα το μισος και την κακια που εισεπραξαν, δωσαν στους αλλους το ακριβως αντιθετο. Επομενως αν δεν εχεις μαθει τροπους και να σεβεσαι, μην περιμενεις να σε σεβαστουν οι αλλοι. Και ο σεβασμος κερδιζεται. Δεν μπορεις να απαιτεις με το ζορι ουτε να σε αγαπησει κανεις ουτε τιποτα. Διοτι δεν εισαι ουτε η εξαιρεση του κανονα που πρεπει να υποκλινομαστε στην μεγαλειοτητα σου ουτε ο πριγκιπας η η πριγκιπεσσα. Γι αυτο ξεκαβαλα το καλαμι οσο ειναι νωρις μην σου μπει σε καναν κωλο κ τρεχουμε. Εισαι ΙΣΟΣ με τους αλλους και οχι ανωτερος, και θα εχεις την μεταχειριση που εχουν ολοι οι συμπολιτες σου, δεν εισαι κατι διαφορετικο κ οσο νωριτερα το καταλαβεις τοσο καλυτερα.
Επειτα ακουω και το αλλο "ετσι ειναι αυτος/η, μην τν παρεξηγεις, ετσι ειναι ο χαρακτηρας του τι να κανουμε". Τι να κανουμε? Μια βρεγμενη σανιδα κ θα δεις για ποτε στρωνει. Τοτε κι εγω με αυτην την λογικη δικαιουμε λοιπον πχ να σου βρισω τη μανα, να σε δειρω, να σε σκοτωσω κτλ κ μετα να πω "ετσι ειμαι εγω τι να κανουμε"! Ρε δεν παμε καλα λεω εγω!! Τι παει να πει "ετσι ειναι αυτος"? Τον χαρακτηρα και τις μαγκιες σου γκομενιτσε και γκομενιτσα εκει που σε παιρνει κ εκει που σε ανεχονται, εγω δν ειμαι ουτε μανα σου ουτε αδερφη σου ουτε γκομενα σου για να σε ανεχομαι. Τραβα λοιπον στην αυλη και στους δουλους σου να σε προσκυνανε, αλλα απο μενα μν περιμενεις να σκυψω. Διοτι ξες φιλε/φιλη δεν εισαι μονο εσυ σ αυτον τον κοσμο. Ειναι κ αλλοι χιλιαδες που ειναι ΙΣΟΙ με σενα, οι οποιοι συμπεριφερονται κοσμια κ πολιτισμενα. Αν αρχισουν κ αυτοι τη σκατοσυμπεριφορα σου κ πουνε "ελα μωρε ετσι ειμαι εγω", αναρωτιεσαι τι θα γινει? Δεν εχεις μονο εσυ ξες το προνομιο να συμπεριφερεσαι οπως σου καπνισει, μπορουν κι αλλοι να κανουν το ιδιο. Δεν εισαι εσυ ο μαγκας κ οι αλλοι οι βλακες. Κ αν θελεις να ακολουθησεις το νομο της ζουγκλας και να εφαρμοσεις το δικιο του ισχυρου, οταν ερθει λοιπον ο ισχυροτερος απο σενα, και σου κανει τα ιδια, ... την γαμησες!
(συνεχιζεται!!)