Η πραγματικά αλλόκοτη συμπεριφορά της πρώην μου. Υπάρχουν ενδείξεις διαταραχής;
Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους.
Θα ήθελα μέσα από το forum να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου με την πρώην μου. Ήμασταν μαζί 15 μήνες, εγώ 32 κι αυτή 28. Ο λόγος που γράφω εδώ είναι ότι έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ προσπαθώντας να βρω μια απάντηση στο τι έφταιξε, στο τι θα μπορούσα να κάνω με αποτέλεσμα να καταλήγω να αυτοκατηγορούμαι και να επιρρίπτω ευθύνες στον εαυτό μου. Μιλώντας με την αδερφή μου, από τους λίγους ανθρώπους που μπορώ κι ανοίγομαι, και στην οποία έχω αναλύσει τα πάντα γύρω από τη σχέση μου με την Κ., μου είπε μεταξύ σοβαρού κι αστείου ότι δεν αποκλείεται η Κ. να είχε κάποια διαταραχή κι ότι αν μιλούσα με κάποιον ειδικό δεν αποκλείεται να έκανε και διάγνωση. Θέλω λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας τις αναμνήσεις μου από τη σχέση μου με την Κ. ευελπιστώντας σε κάποιες απαντήσεις.
Στην αρχή της σχέσης ήταν η τέλεια γυναίκα. Με πρόσεχε, με άκουγε, ερχόταν εκείνη και με συναντούσε, μου έπαιρνε δώρα, το σεξ ήταν σχεδόν καθημερινό και υπέροχο. Ό,τι υπήρχε που μου άρεσε, το επιδοκίμαζε κι ήθελε να συμμετάσχει, να γίνει μέρος της ζωής μου όπως συνήθιζε να λέει. Να μην περνά μέρα χωρίς να την δω, έτσι μου έλεγε. Με επαινούσε σε όλους τόσο για τον χαρακτήρα μου όσο και για τις ικανότητές μου. Όλα αυτά μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπου γυρνώντας από τις διακοπές, ήταν σαν να γύρισα με άλλον άνθρωπο. Απότομη, απόμακρη, όλο και πιο απαιτητική, ειρωνική εώς και προσβλητική απέναντί μου. Τέλη Νοεμβρίου μου λέει να χωρίσουμε, δύο μέρες πριν τα γενέθλιά της και το βράδυ της ίδιας ημέρας μου τηλεφωνούσε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Την ημέρα των γενεθλίων της μου είπε ότι δεν μπορεί να καταλαβεί γιατί μου ζήτησε να χωρίσουμε και χαιρόταν που δεν την άφησα γιατί δεν θα είχε μετά νόημα η ζωή της. Κι εκεί που νόμιζα ότι όλα είχαν γίνει όπως παλιά, παραμονή Χριστουγέννων μου λέει ότι δεν άξιζα τη δεύτερη ευκαιρία που μου έδωσε, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και ότι έχει πάρει την απόφασή της να με αφήσει. Φέρνοντας στο νου μου όλη τη συμπεριφορά της, θα ήθελα να αναφερθώ σε στοιχεία του χαρακτήρα της.
1. Ήταν πάρα πολύ του φαίνεσθαι. Εδινε τεράστια σημασία στην εξωτερική της εμφάνιση, το οποίο όμως ποτέ δεν με ενόχλησε. Ξυπνούσε στις 6 το πρωί κάθε μέρα να φτιάξει τα μαλλιά της σε μια φίλη της κομμώτρια, σε όσες εκδρομές πήγαμε πάντα έβρισκε κομμωτήριο να πάει να χτενιστεί ακόμα κι αν πηγαίναμε για δύο ημέρες. Στο ντύσιμο το ίδιο, μόνο επώνυμες μάρκες. Αντίστοιχα, ενοχλούνταν που κάποια από τα ρούχα μου δεν ήταν φίρμας, με έβαλε να πετάξω ένα ζευγάρι παπούτσια, δεν με άφηνε να φοράω ορισμένα μπλουζάκια και ειδικά προς το τέλος κριτίκαρε συνεχώς το ντύσιμό μου. Μια μέρα μάλιστα μου είπε ότι είναι χάλια ένα πουκάμισο που φορούσα, το οποίο εκείνη είχε διαλέξει να αγοράσω.
2. Άλλαζε συνεχώς γνώμες κι απόψεις. Από το πιο σημαντικό όπως το αν θα αφήσει τη δουλειά της ή όχι (τελικά την άφησε για να έρθει να δουλέψουμε μαζί, όπου έκατσε ούτε μήνα γιατί τελικά αποφάσισε να ανοίξει γραφείο σπίτι της) μέχρι το πως θα είναι τα νύχια της ή το αν θα πουλήσει το αυτοκίνητό της. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιζε κι ότι επηρεαζόταν πάρα πολύ από τρίτους, συζητούσε σχεδόν τα πάντα με τους πάντες, ακόμα και με άτομα που μόλις είχε γνωρίσει. Βλέποντάς με ότι αυτό ήταν κάτι που με ενοχλούσε, μου έλεγε ότι να χαίρομαι που στο μόνο πράγμα που είναι σταθερή είναι τα προσωπικά της και να μην ανησυχώ ότι θα με αφήσει. Από την άλλη, το "αν κάνεις αυτό θα σε χωρίσω" το είχε πολύ εύκολο. Σαν να χρησιμοποιούσε τη φράση εκβιαστικά
3. Σχεδόν πάντα μιλούσε για τον εαυτό της. Μονοπολούσε όλες τις συζητήσεις κι αν βρισκόμασταν σε μεγάλη παρέα δεν συμμετείχε, σου έδειχνε μάλιστα ευθέως ότι βαριόταν. Από την άλλη μιλούσε πάντα άσχημα για όλους τους άλλους, κατά διαστήματα δεν ήθελε να βλέπει τις κολλητές της γιατί έλεγε ότι την ζήλευαν, γενικά καλή κουβέντα δεν είχε για κανέναν. Ειδικά για τους φίλους μου. Πάντα την κουβέντα την πήγαινε σε εκείνην και αν καμιά φορά επιχειρούσα να πω κάτι που με προβλημάτιζε με έκοβε λέγοντάς μου ότι εγώ δεν έχω πρόβλημα κι ότι αύριο θα είμαι μια χαρά. Ενοιωθα δηλαδή ότι υπήρχα μόνο για να κάνω τον ακροατή της.
4. Σε συνέχεια του παραπάνω είχε πάντα μεγάλα όνειρα για τον εαυτό της, πράγμα που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε. Αυτό που με ενοχλούσε είναι ότι την επιτυχία της την συνδύαζε με το ότι οι άλλοι θα αποτύχουν, ότι θα μιλάει όλος ο κόσμος για αυτά που θα πετύχει, ότι όσοι την αμφισβήτησαν θα φάνε τη σκόνη της. Πολλές φορές μάλιστα μιλούσε για τον εαυτό της στον τρίτο ενικό όταν έκανε σχέδια για το μέλλον. Δεν έλεγε π.χ. ότι στα 40 μου θα έχω αγοράσει γραφείο στο Κολωνάκι αλλά έλεγε ότι μια Κ. μόνο στο Κολωνάκι μπορεί να έχει γραφείο
5. Ειδικά στα επαγγελματικά της έδειχνε αδίστακτη και ότι χρησιμοποιεί τους πάντες για να πετύχει τη δουλειά της. Αναλόγα με το τι υπόθεση της ερχόταν (και οι δύο δικηγόροι είμαστε), έβρισκε και τον κατάλληλο που θα την βοηθούσε και έμοιαζε σαν να κατέστρωνε σχέδιο για να την βοηθήσουν. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις έκαναν όλη τη δουλειά οι άλλοι κι αυτοί απλώς εισέπραττε την αμοιβή της. Θεωρούσε μάλιστα ότι έπρεπε να την βοηθήσουν γιατί αυτή προσπαθεί μόνη της να πετύχει ενώ οι άλλοι τα βρήκαν όλα εύκολα
6. Μου ασκούσε έντονη κριτική για τα πάντα κι ήθελε πάντα να με καθοδηγεί. Λίγο πριν χωρίσουμε μου είπε ευθέως ότι πλέον εκείνη θα αναλάβει τώρα τον τρόπο που θα ζω. Μου έλεγε ότι δεν θα πάω καλά στη δουλειά μου, ότι όλοι με εκμεταλλεύονται και να αλλάξω χαρακτήρα, ότι δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω μου, ότι δεν ξέρω να φερθώ κοινωνικά. Για παράδειγμα, όταν έδινα σε εστιατόριο μεγάλο φιλοδώρημα μου έλεγε ότι κακώς τους άφησα τόσα γιατί ήταν αγενείς. Όταν άφηνα λίγα με έλεγε τσιγκούνη και ότι έπρεπε να αφήσω παραπάνω. Γενικά, δεν την έπιανες πουθενά, ό,τι κι αν έκανα είχε κάτι να κριτικάρει και να μου το παρουσιάζει ως λάθος μου.
7. Επαιζε παιχνίδια μαζί μου ως προς το σεξ, είδικα τους δύο τελευταίους μήνες. Κάναμε μόνο όταν ήθελε εκείνη και το έκανε και επιδεικτικά. Μια φορά γυρνούσε στο σπίτι όλη μέρα με τα εσώρουχα δήθεν γιατί δεν είχε καθαρό φόρεμα να βάλει κι όταν εκείνη την ημέρα της έλεγα να πάμε στο δωμάτιο μου απαντούσε ότι όλο στο σεξ έχω το μυαλό μου και ότι την βλέπω σαν κρέας. Εκείνη την ημέρα δεν με άφησε ούτε να την φιλήσω, μόνο κυκλοφορούσε γύρω μου. Αλλη φορά σε εκδρομή που πήγαμε φορούσε εσώρουχο της μητέρας της, πράγμα αρκετά περίεργο. Μου έλεγε ότι τώρα που με τύλιξε δεν έχει λόγο να φορά σέξι εσώρουχα και ότι ό,τι μου έδειξε μου έδειξε.
8. Αρκετά σκληρή ως άνθρωπος, σαν να μην είχε αισθήματα ορισμένες φορές. Ακόμα και για ανθρώπους δικούς της. Αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας η γιαγιά της κι εκείνη έλεγε ότι χάνονται οι οικονομίες του παππού της. Μου είχε πει ότι έκανε τον πατέρα της να κλάψει προκειμένου να τον κάνει να καταλάβει ότι πρέπει να ρυθμίσει τις οφειλές του με το ΙΚΑ. Ελεγε ότι αλλιώς δεν θα τον έκανε να την ακούσει. Εβαλε γυαλιά ο ανιψιός μου που είναι 5 χρονών και ενώ ήμασταν όλοι αναστατωμένοι εκείνη με ρωτούσε εάν το παιδάκι κληρονόμησε την υπερμετρωπία από την αδερφή μου ή από τον γαμπρό μου για να ξέρει εάν το παιδί που θα κάνουμε θα έπρεπε κι αυτό να βάλει γυαλιά. Πάντα έλεγε για παιδί και όχι παιδιά. Ενα και πολύ είναι μου έλεγε γιατί δεν σκοπεύει να χαλάσει το σώμα της εξαιτίας μου.
Μπορώ να συνεχίσω να γράφω για ώρες αλλά σταματάω εδώ. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται την Κ. την αγάπησα με όλο μου το είναι κι ακόμα την αγαπώ. Εάν ποτέ εμφανιστεί και θέλει να επιστρέψει, θα πάω πίσω τρέχοντας παρά τα τόσα που μου έκανε. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω, αλλά πραγματικά δεν της κρατώ καμία κακία και δεν μπορώ να θυμώσω μαζί της. Εδώ και 3 μήνες είμαι πραγματικά χάλια. Εχω χάσει πέντε κιλά, δεν κοιμάμαι και με έχει πάει πολύ πίσω στη δουλειά. Σαν να σταμάτησε ο χρόνος την ημέρα που με χώρισε. Κλείστηκα σπίτι και δεν είχα όρεξη να δω κανέναν. Το τελευταίο 10ημερο έχω αρχίσει λίγο να συνέρχομαι σαν από θαύμα, ο ύπνος μου έγινε κάπως καλύτερος, άρχισε να μου επιστρέφει η όρεξη και δειλά δειλά επανέρχομαι και στις παρέες μου χωρίς όμως ακόμα να έχω συνέλθει πλήρως. Παίρνω πάντως μεγάλη στήριξη από τους φίλους μου και την οικογένεια μου, ειδικά τα ανίψια μου.
Με λίγα λόγια, είμαι καλύτερα αλλά όχι καλά κυρίως γιατί με ταλανίζει το τι πήγε στραβά και κυρίως το που χάθηκε η γυναίκα που ήμουν μαζί τους πρώτους μήνες. Σαν να μεταλλάχθηκε, σαν να είχα σχέση με δύο γυναίκες.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον/α κάνει τον κόπο να διαβάσει την ιστορία μου. Ίσως η απάντησή σας με βοηθήσει να συνέλθω και να καταλάβω κάποια πράγματα