Καλησπερίζω το μέλη του φόρουμ σας.
Ο λόγος που γράφτηκα είναι γιατί θα ήθελα να πάρω κάποια συμβουλή για ένα θέμα που αφορά ένα οικείο πρόσωπο.
Πρόκειται για τον φίλο μου ο οποίος το τελευταίο χρόνο έχει ιδιαίτερα απρόβλεπτη και παράξενη συμπεριφορά και θα ήθελα να μάθω αν τελικά θα πρέπει να απευθυνθεί όντως σε κάποιον ψυχολόγο ή σε κάποιον άλλον γιατρό κάποιας άλλης ειδικότητας.
Θα σας περιγράψω λοιπόν περίπου την κατάσταση για να μου δώσει παρακαλώ κάποιος κάποια συμβουλή.
Ο φίλος μου είναι 44 χρονών, επαγγελματικά αποκατεστημένος, ( δεν είναι άνεργος ή κάτι τέτοιο) έχει μεγάλη περιουσία ( το οικονομικό του τέλος πάντων λυμένο) ζει μόνος, και ζει και η μητέρα του. ( τον πατέρα του τον έχει χάσει εδώ και δέκα χρόνια).
Τον τελευταίο χρόνο έχει μόνιμες διακυμάνσεις στην διάθεση και την συμπεριφορά του. Καταρχάς δεν είναι ποτέ ικανοποιημένος με ότι έχει στην ζωή του. Αρχικά έλεγε ότι δεν του άρεσε η δουλειά του, ( αν και την δουλειά που έχει πολλοί θα ήθελαν να την είχαν καθώς είναι σταθερή και υψηλά αμοιβόμενη εργασία).
Επίσης δεν είναι ικανοποιημένος με τις σχέσεις του. Όσο διάστημα είναι μαζί μου, ( είμαστε τριάμιση χρόνια μαζί), ισχυρίζεται ότι έχουμε απλά μία σεξουαλική σχέση και παράλληλα ψάχνει να βρει να κάνει σχέσεις με άλλες γυναίκες με τις οποίες ισχυρίζεται ότι "τα έχει" κανονικά. Σε όλες αυτές τις γυναίκες έχει φερθεί απαίσια, καθώς μετά από λίγο διάστημα τις βαριέται, ( όπως ισχυρίζεται), και μετά προσπαθεί με διάφορους άσχημους τρόπους να τις διώξει από την ζωή του.
Κάνει, όπως ο ίδιος λέει αυτές τις σχέσεις, γιατί το να έχει μία σεξουαλική μόνον σχέση με μία γυναίκα, δεν τον καλύπτει ( πολύ σωστό αυτο) στην ζωή του και θέλει να καλύψει και το συναισθηματικό.
Όμως με εκείνες με τις οποίες υποτίθεται δένεται συναισθηματικά, ( και τους τάζει γάμους, συγκατοικήσεις, τους λέει ότι είναι ερωτευμένος κτλ), μετά από ένα διάστημα διακόπτει τις σεξουαλικές σχέσεις μαζι τους και τους φέρεται άσχημα, στο στυλ να τις απαξιώνει, να τους λέει ότι είναι και μαζί μου, να τις απορρίπτει στο κάθε τι, να τις κάνει τέλος πάντων σκουπίδια. Αν αυτές είναι ερωτευμένες μαζί του τόσο το χειρότερο για αυτές. Αν τις έχει καλέσει να συζήσουν και μαζί του, τότε τους σπάει τα νεύρα σε βαθμό να παθαίνουν υστερία, για να φύγουν. Και στο τέλος φεύγουν.
Επί των ημερών μου τα έχει "φτιάξει" ( αν λέγεται σχέση αυτό το πράγμα) και έχουν φύγει με αυτόν τον τρόπο τρεις.
Τώρα... εμείς μεταξύ μας είμαστε "μια χαρά". Δεν μένουμε ποτέ μαζί,( δεν θέλω εγώ), δεν θέλει να βγαίνουμε ποτέ μαζί, ( ούτε αυτό με ενδιαφέρει ιδιαίτερα εμένα προσωπικά), αλλά επικοινωνούμε κάθε μέρα, ολη μέρα, και έχουμε τακτικές ερωτικές συναντήσεις.
Αυτό για εκείνον δεν είναι "σχέση" γιατί υποτίθεται ότι δεν είναι δεμένος συναισθηματικά μαζί μου. ( ευτυχώς δηλαδή γιατί αν ήταν ξέρω πολύ καλά τι θα συνέβαινε).
Τώρα .. σε γενικές γραμμές έχει μόνιμη δυσθυμία. Την μία στιγμή μπορεί να είναι χαρούμενος, το επόμενο λεπτό να τον πιάσουν τα νεύρα του. Το πρωί να έχει κατάθλιψη, το μεσημέρι αυξημένη ερωτική διάθεση, το απόγευμα νεύρα και το βράδυ κέφι. Αυτά μπορεί να αλλάξουν βέβαια και ανά ώρα.
Όταν τον ρωτάω γιατί συμπεριφέρεται έτσι, μου απαντάει ότι έχει απλά ( συγγνώμη για την έκφραση) καύλες και ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ικανοποιήσει αυτές. Επίσης με θεωρεί υπεύθυνη για την αποτυχία των υπόλοιπων "σχέσεων" του, γιατί λέει με βρίσκει πολύ ερωτική ως γυναίκα και φυσικά "εγώ φταίω " για αυτό, γιατί δεν τον διώχνω λες και εγώ έχω την υποχρέωση να είμαι ο ηθικός επιτηρητής του, ( ή κάτι τέτοιο). Προσωπικά δεν δέχομαι να μου επιρρίπτει ευθύνες σε τέτοια θέματα, καθώς θεωρώ ότι αυτός που συνάπτει την όποια σχέση, έχει την ηθική και όποια άλλη υποχρέωση απέναντι στην όποια σχέση, φιλική, ερωτική, επαγγελματική συνάπτει. Του έχω πει ότι άμα θέλει μπορεί να διακόψει την δική μας σχέση και να σταματήσει και να επικοινωνεί και μαζί μου αν θέλει.
Να σημειώσω εδώ ότι ούτε τον έχω υποχρεώσει ποτέ να επικοινωνεί ή να έχει σχέση μαζί μου, ούτε τον έχω αποτρέψει να διακόψει εάν αυτό επιθυμεί. Ούτε του λέω τι να κάνει με τις άλλες γυναίκες και αυτό έχει να κάνει γενικότερα με τη στάση ζωής που έχω εγώ προσωπικά σε αυτά τα θέματα. Πιστεύω οτι ο κάθε ενήλικας είναι υπεύθυνος και αποκλειστικά αρμόδιος για να ορίζει τις προσωπικές του σχέσεις αρκεί να μην ενοχλεί και να παραβιάζει τις επιθυμίες και τα δικαιώματα των άλλων ανθρώπων.
Σκέφτηκα πρόσφατα ότι όλο αυτό το θέμα με τις ορμές του μπορεί να έχει ορμονική προέλευση.. Μου μπήκαν ιδέες αφού το τελευταίο διάστημα πάχυνε ξαφνικά άρχισαν να του πέφτουν τα μαλλιά του και σε συνδυασμό με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, σκέφτηκα ότι ίσως να έχει κάποιο πρόβλημα με τον θυροειδή του ή κάποιο άλλο ορμονικό πρόβλημα.
Του πρότεινα να πάει να κοιτάξει τις ορμόνες του, ( απλή εξέταση αίματος ) μήπως και υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτές. Αρνείται ότι έχει οποιοδήποτε πρόβλημα, αρνείται ότι έχει πρόβλημα συμπεριφοράς, δυσθυμία, ups and downs κτλ και επιμένει να ισχυρίζεται ότι άμα θα βρει την τέλεια γυναίκα, στην τέλεια σχέση όλα τα προβλήματα του θα του λυθούν ως δια μαγείας. Θα του τα λύσουν οι "άλλοι" με άλλα λόγια.
Του είπα ότι με τέτοιες συμπεριφορές δεν πρόκειται να βρει καμία σχέση, διότι αυτές που υποτίθεται τις αγαπάει τους φέρεται απαίσια, εμένα που υποτίθεται δεν με αγαπάει δεν μου φέρεται ποτέ άσχημα ( αλλά δεν τον αφήνω κιόλας και δεν δέχομαι κανενός είδους ψυχολογικούς εκβιασμούς ή "βιασμούς") και ότι οι σχέσεις δεν είναι πανάκεια για κάθε τι που μας ταλαιπωρεί, σωματικό αν πρόκειται για κάποια διαταραχή ορμονών, ή ψυχολογικό αν έχει κάποια κατάθλιψη, διπολικότητα κτλ.
Σε γενικές γραμμές τα έχει μπερδέψει εντελώς μες στο κεφάλι του και νομίζω ότι είναι καιρός να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια. ( και αυτή την "τέλεια" σχέση πανάκεια-ασπιρίνη φυσικά, αν ξεμπερδέψει λίγο αυτό το μπέρδεμα).
Εγώ προσωπικά έχω σκεφτεί τα εξής:
Ορμονικό/θυροειδής
Sex addicted
Διπολικότητα
Κατάθλιψη
Ψυχολογικά από κάποια εμπειρία στα νιάτα του.
Λοιπόν ποια είναι η γνώμη σας; Είναι θέμα οργανικό ή είναι θέμα ψυχολογικό.
Να πάει σε ενδοκρινολόγο ή να ζητήσει την βοήθεια ενός ψυχολόγου;
Από αυτά που σας περιέγραψα τι συμπέρασμα μπορείτε να βγάλετε;
Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις όποιες σοβαρές και εμπεριστατωμένες απαντήσεις σας.