Κρισεις Πανικού και προσπαθεια να τις νικήσω
Καλησπέρα σε όλους!
Αποφάσισα να γράψω μετά από πολύ δισταγμό τη δική μου ιστορία για τις κρίσεις πανικού μου. Και ο δισταγμός μου από φόβο μήπως έστω και απρόσωπα δεν μπορέσω να ανταπεξέλθω στις όποιες/όσες απαντήσεις (αν) υπάρξουν (τρομάζω και με τη σκιά μου πλέον).
Είμαι 25 χρονών φοιτήτρια. Κάπου προς το τέλος μιας φιλίας με την "κολητή" όπου ένιωθα ότι δε μπορούσα να εκφραστώ, απλά έφυγα, και έτυχε να ξεκινήσει μια σχέση με έναν κοινό γνωστό. Αυτός στηριζόμενος στα λόγια μου οτι σέρνομαι πίσω από αυτήν την κοπέλα, αλλά και στο γεγονός οτι έμαθε για κάποιες συζητήσεις μας όπου της εξέφραζα κάποιες ανησυχίες μου γι' αυτόν, ήταν "φανατικός υπέρμαχος" του να κόψω κάθε επαφη. Υποστήριζε οτι έχει περάσει κι αυτός παρόμοια κατάσταση και το λέει για καλό μου. Όλοι οι "φίλοι" εξαφανίστηκαν μαζί με την κολητή μου, ή τους "εξαφανισα" φοβούμενη τις ερωτήσεις τους. Όνειρό του να φύγει σε 1 μήνα από όταν "τα βρήκαμε" στο εξωτερικό να κάνει μια νέα αρχή. Λέω δε πειράζει, όσο κρατήσει. Περνούσαμε αρκετά καλά και ξεκίνησε μια συγκατοίκηση σχέδον εξ' αρχής. Περίπου τον 3ο μήνα, μιας και συνέχεια ανέβαλε το ταξίδι του, του είπα να τα παρατήσω όλα και να φύγουμε μαζί γιατί εδώ τίποτα δε με κράταγε.
Κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα με τους δικούς μου...
Ανακοίνωσα ξαφνικά στους δικούς μου οτι σκοπεύω να φύγω μαζί του (δεν τους μίλαγα ποτέ για οτιδήποτε προσωπικό μου (δεν ήξεραν καν οτι κάποιος υπήρχε στη ζωή μου). Λογικό, τρελάθηκαν, και αν και με άσχημο τρόπο, κατάλαβα οτι έπρεπε να μείνω να τελειώσω τις σπουδές μου. Το είπα στο αγόρι μου και του πρότεινα να φύγει χωρίς εμένα και όπως και όσο αντέξουμε, θέληση να υπάρχει. Ο πατέρας μου σε συνενόηση με τον αδερφό μου "κάνει ντου" ένα απόγευμα εδώ στο σπίτι που έμενα και τον αρχίζει τα "πρόσεχε", "ποιός είσαι εσύ που θα πάρεις την κόρη μου μακρυα και θα τα παρατήσει όλα", "αν πάθει κάτι θα έχεις να κάνεις μαζί μου" κλπ..Πήρα το μέρος του αγοριού μου γιατί το θεώρησα ύπουλο και επιθετικό τον τρόπο του πατέρα μου να εκφραστεί/με προστατέψει. Το αγόρι μου αποφασίζει να φύγει για μια πιο κοντινή χώρα, πήγα μαζί του να τον βοηθήσω στα διαδικαστικά για 10 μέρες, αλλά εγκατέλειψε και γύρισε πίσω. Ανακοίνωσα λοιπόν στους δικούς μου οτι θα τελειώσω τη σχολή μου, αλλά κομμένη κάθε ανάμειξη στα προσωπικά μου. Το αγόρι μου.. ακόμα εδώ. Αυτά γίναν μεταξύ 5ου και 10ου μήνα σχέσης.
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα με το αγόρι αυτό...
Άρχισε να αντιδρά στο να πηγαίνω στη σχολή, στην αρχή γιατί υποστήριζε οτι μπορεί να έρθω σε επαφή με άτομα (κοινούς φίλους) της πρώην κολλητής μου. Μετά γιατί φοβόταν μην γνωρίσω κάποιον άλλον εκεί. Μετά γιατί έλειπα από αυτόν για να είμαι στη σχολή. Στο μεταξύ είχαμε αρχίσει για πλάκα καταχρήσεις (πιστεύαμε για πλάκα αρχικά, για να ξεδίνουμε). Οι καταχρήσεις γίνονται καθημερινό φαινόμενο, και την άρνηση μου σ' αυτές τις εκλαμβάνει σαν "μη υποστήριξη" γιατί αυτός ήταν πλέον οτρόπος του για να ξεφεύγει/χαίρεται. Αρχισαν τα ξεσπάσματα "εγώ παράτησα το όνειρό μου για σένα, και εσύ τίποτα δεν κάνεις για μένα", "'επρεπε να έχω φύγει", "τί μου προσφέρεις? τίποτα", "καλύτερα να ήμουν με την τάδε.." κλπ παρόμοια. Αίσθηματα ενοχής και ότι "εγώ φταίω γι΄αυτό που ζει αυτές τις καταστάσεις, πρέπει να το διορθώσω" άρχισαν για μένα. Ανακαλύπτω ένα φλερτ του, το συζητάμε, το προσπερνάω γιατί έλεγα στον εαυτό μου "εσύ τον οδήγησες εκεί". Προσπαθώ να τον στηρίζω στα "θέλω" του με κάθε τρόπο (ψυχλογικά, πρακτικά, οικονομικά) να κάνει καινούριες αρχές. Τα ξεσπάσματα χειροτερεύουν (φωνές, κλάματα, σπάει πράγματα, απειλεί αν δεν τον ξανακάνω όπως ήταν). Είναι πλέον πεποισμένος ότι τον έχω απατήσει. Ποτέ δεν μίλαγα στα ξεσπάσματά του, απλά τα άκουγα και προπαθούσα να δώσω κάτι περισσότερο κάθε φορά. Γνώριζε οτι φοβάμαι στους τσακωμούς και οτι απλά προσπαθώ να ηρεμώ μ΄ααυτόν τον τρόπο την κατάσταση. Οι απαιτήσεις του μεγαλώνουν, γίνεται αφόρητα κτητικός, φοβάμαι να αντιδράσω. Η σχολή έχει μείνει και πάλι πολύ πίσω. Με τους δικούς μου ενοχλείται να μιλάω στο τηλέφωνο. Δεν μπορώ να λέιψω πλέον ούτε για 1 εβδομάδα, κάτι θα έβρισκε να με εξαναγκάσει με απειλές και φοβέρες να γυρίσω πίσω. Φίλοι κομμένοι, γιατί πίστευε οτι τους τα λέω και με επηρεάζουν (δε μιλούσα πουθενά). Άρχισε να φεύγει σε τσακωμούς και να ξαναγυρνάει μετά αφού προσπαθούσα να δίωξω ότι τον ενοχλόυσε κάθε φορά (αλλά αυτά ήταν πράγματα που για μένα ήταν σημαντικα και φυσιολογικά). "Μ' έχεις κάνει να θέλω να αυτοκτονήσω", "σιγά τα σπουδαία η σχολή..είναι πιο σημαντική από μένα?", "συγγνώμη για κάποιες κουβέντες που είπα στα νεύρα μου". "Πάμε σε ψυχολόγο και οι 2, ίσως κ΄που κάνουμε λάθως και οι 2, αυτό που ζούμε δεν είναι φυσιολογικό" είπα..αρνητική η ανταπόκριση όμως. Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται πριν 1.5 χρόνο μα προσπαθώ να τις αγνοώ. Η στήριξη μου δε σταμάτησε ποτέ, δε μπορούσα να φύγω, δεν μπορούσα να τον αντιμετωπίσω, φοβόμουν τί θα κάνει αν μ' έβλεπε να αντιδρώ για 1η φορά. Προσπαθώ να σπάσω τη συγκατοίκηση..αρνητικό. Πανικός με όλους και με όλα, προσωπική ικανοποίηση πουθενά, τον εγωισμό τον ξέχασα, μα τίποτα να μην είναι αρκετό γι' αυτόν και για όλα τα άσχημα στη ζωή του να φταίω εγώ.. Έψαχνα αφορμή κάπως να γλιτώσω. Φόβος - τρόμος - απόγνωση και οι κρίσεις να πυκνώνουν. Ο εκμηδενισμός και ο εξευτελισμός μου συνεχίζεται από μεριάς του, για τα πάντα και τους πάντες στη ζωή μου. Οι απειλές οτι θα μάθουν οι δικοί μου όσα δε θέλω μα γνώριζε ή οτι θα κάνει τα 1000 μύρια άλλα πληθαίνουν αν δε σταματήσω τα πάντα γιατι με χρειάζεται 24 ώρες το 24ωρο.
Αποτέλεσμα..
Κατέληξα στα επείγοντα με άσχημη κρίση πανικού πριν 10 μέρες (ακόμα και εκείνη την ώρα τον ντρόπιαζα έλεγε και ήθελε να φύγει ή να φωνάξει μια φίλη μου να με βοήθησει). Την επόμενη μέσω μηνυματων του εξήγησα την κατάσταση μου και του είπα ότι δε πάει άλλο γιατί πρέπει να ηρεμίσω, να γίνω καλά, ότι με τρομάζει το καθετι που μου λέει ή κάνει. Σχεδόν από τότε καθημερινό φαινόμενο οι κρίσεις πολύ άσχημες.Τρέμω να χτυπήσει το κινητό ή να έρθει μήνυμα. Μίλησα στη μάνα μου (πολυυυ περιληπτικά να μην σηκώσει τηλ από τον αριθμό του γιατί μ' έχει άχτι και μπορεί να τους πει ή να κάνει πράγματα επίτηδες για εκδίκηση) Αλλές φορές αρχίζει συγγνώμες πάλι και άλλες πάλι τις απειλές.. Φοβάμαι να βγω έξω για οποιονδήποτε λόγο, φοβάμαι να αλλάξω νούμερο μην τον εξοργίσω, φοβάμαι μην τον συναντήσω πουθενά ή μου την έχει στημένη (έστω για να μου τα "ψάλει"), αρχίζω φοβάμαι να είμαι σε πολύ κόσμο, φοβάμαι να πατήσω στη σχολή σε 1.5 μήνα. Παντού φόβος και κάθε φορά η κρίση πανικού να με επισκέπτεται με το καλημέρα σας...
Ερωτήσεις..
Πώς θα ξεπεράσω τους πανικούς μου?
Πώς να πείσω τον εαυτό μου, οτι ίσως και να μην μπορεί να "αγγίξει" οτι και να κάνει στην τελική?
Γιατί κάθε φορά είτε με φίλους, είτε με σχέσεις, είτε με γονείς δεν τολμάω να διεκδικήσω τα "θέλω" μου και ας είναι και λάθος για τους άλλους?
(Υ.Γ. Συγγνώμη για το κατεβατό. Προσπαθώ να με 'αυτο-ψυχαναλύσω" κατά κάποιον τρόπο. Όλο το κατεβατό.. είναι αποτέλεσμα της προσπάθειάς μου να βγάλω άκρη εγώ ή κάποιος από εσάς, όποιος μπορεί και θέλει να με βοηθήσει προς κάποια κατεύθυνση, ευπρόσδεκτος!)