Πώς να τους προστατεύσω απ' την οριακή μου?
Καλησπέρα σας.
Μόλις είδα τυχαία το forum και θεώρησα πως θα ήταν πολύ καλό βήμα να κάνω μια προσπάθεια .. ακόμα.
Είμαι 23 ετών και παρακολουθούμαι εδώ και 6 χρόνια απο ψυχίατρο, τα τελευταία 4 με συνέπεια.
Πριν λίγους μήνες μου αποκάλυψε -αν και το είχα ήδη αναγνωρίσει- οτι πάσχω απο Μεταιχμιακή / Οριακή / Δραματική Διαταραχή προσωπικότητας, με όλα τα συμπτώματα να έχουν υπάρξει στο ζενίθ τους. Ο λόγος που σας γράφω -πέραν του εγωκεντρισμού μου και της ανάγκης μου να ασχοληθεί κάποιος μαζί μου (όσο και αν με αντιπαθώ που έχω αυτήν την ανάγκη)- ήρθε αφού διάβασα το θέμα " Οριακή μου αγάπη", εδώ στο forum σας.
Το μέλος περιέγραφε με απίστευτη ακρίβεια και ειλικρίνεια το τι πέρασε δίπλα σε μια οριακή γυναίκα, πώς τον χειρίστηκε, πως του "μετέδωσε" το πρόβλημα, παρασιτώντας στον οργανισμό του. Η αλήθεια της γραφής του με αφόπλισε. Καθώς και απαντήσεις άλλων μελών, μέσα στις οποίες διάβασα " ας σχετιστούν με μια διαταραγμένη προσωπικότητα σαν τη δική τους".
6 χρόνια παλεύω με τον εαυτό μου, να τον αποδεχτώ, να αγαπήσω τη διαταραχή μου κι έτσι, αντι να τη σκοτώσω να την κατακτήσω και να τη διαχειριστώ προς όφελος μου -ειμαι στη σχολή καλών τεχνών και όλα τα ψυχικά μου πάθη με έχουν βοηθήσει στη δημιουργία μου τολμώ να πω, ίσως κιόλας να την γέννησαν-.
Το πρόβλημα είναι οτι έχω σαρώσει ψυχές στο διάβα μου για εξυγίανση, ειδικά τα χρόνια κατά τα οποία δεν είχα αντιληφθεί οτι νοσώ ψυχικά.
Διαβάζοντας πως βιώνει και αισθάνεται τη ζωή ένα ον που αγαπά έναν οριακό, αυτό που ήδη γνώριζα βρήκε της πραγματικές του διαστάσεις. Και τώρα τρόμαξα.
Κατέστρεψα φίλους και εραστές που τους βρήκα υγιής, την εικόνα τους για τον εαυτό τους, τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη ζωή, τα συναισθήματα, τους άλλαξα τους μόλυνα με τον ιό που τρώει εμένα, μη γνωρίζοντας φυσικά οτί εγώ έχω το πρόβλημα και όχι αυτοί. Τους θεοποίησα για να τους ρίξω στα Τάρταρα, και δυστυχώς απο παιδί ήμουν προικισμένη με μια ακλόνητη πειθώ, ένα δυνατό λέγειν, με επιχειρήματα και τεκμήρια για το κάθε τι. Αυτή η υπερανάλυση των όλων, ήταν και είναι ο τρόπος μου να καταλάβω και να γιατρέψω τη διαταραχή μου, μα αυτόματα, έγινε και το όπλο της διαταραχής μου εναντίον εμού και όσων με αγάπησαν με αυτήν. Αυτή η πειθώ διευκόλυνε την κατάσταση. Το συναίσθημα τον άλλων για μένα, -που πάντα κέρδιζα μέσα απο πράξεις και λόγια υπερβολής, υπερβολής τέτοιας που θάμπωνε και τρόμαζε αλλά δεν απωθούσε, αφού πάντα μπορούσα να την δίκαιο- λογήσω με ειλικρινά λογικά επιχειρήματα χωρίς ίχνος ψεύδους μέσα τους- σε συνδυασμό με το χάρισμα/κατάρα τους υποδούλωνε σε σχεδόν χρόνο dt. Εν τω μεταξύ, η επιλογές μου όσων αφορά το "ποιος" ήταν σαφέστατα "μεθοδικές". Σαν τη λέαινα που εντοπίζει την πιο αδύναμη αντιλόπη από ένστικτο .Δεν υπήρξε ποτέ δόλος.
Μακρηγορώ, με συγχωρείτε.
Το θέμα μου: Πώς θα δημιουργήσω υγιείς σχέσεις; Πώς θα προστατεύσω όσους με αγαπούν απο τη διαταραχή μου, αφού δεν είμαι πάντα σε θέση να αναγνωρίσω ποια λόγια/ πράξεις/ αντιλήψεις/ θέσεις /απόψεις προέρχονται απο αυτήν και ποια απο τον υγιή εναπομείναντα εαυτό μου;
Πώς να πάψω να θέλω να φύγω απο αυτές πριν φύγουν αυτές απο μένα;
Πώς να πάψω να τους εξιδανικεύω αφού ειλικρινά μέσα μου είναι ιδανικοί ;; (τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο .. ! )
Πώς να διακρίνω τη στιγμή που παύει η επικοινωνία και ξεκινά η χειραγώγηση;;
Μήπως όντως εμείς η μεταιχμιακοί δεν αγαπάμε αληθινά;;
Μήπως η λύση είναι να απέχω απο τις σχέσεις μέχρι να διακρίνω και να αφαιρέσω το μουχλιασμένο απ΄το βρώσιμο ;;
Είμαι 2 χρόνια με ένα παιδί, γνωρίζει κάθε πτυχή της κατάστασης -τον ενημέρωσα προσπαθώντας να τον διαφυλάξω αφου η προηγούμενη τετραετής σχέση μου άφησε τον πρώην μου 28 ετών και σακατεμένο, να με αγαπά ακόμα αλλα να μη θέλει επαφή, ούτε να με ακούει, γιατί όπως λέει "εκεί ξεκινά το ξόρκι σου, όταν σε ακούω" - και βλέπω σήμερα μετά απ' όσα διάβασα πως το πρόβλημά μου το αντιμετωπίζει και αυτός απλά με άλλους τρόπους απ' ότι ο προηγούμενος και σε λιγότερο μεγάλη ένταση.
Τι μπορώ να κάνω για να δω καθαρά την πραγματικότητα μέσα απο τα πέπλα αυτής της διαταραχής, και να βοηθηθώ απ' όσους μ αγαπούν ώστε να βγώ απο την κινούμενη άμμο, δίχως απλά να τους τραβήξω μέσα;;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.