Ideas of Reference - Ο μηχανισμός της ψύχωσης
http://en.wikipedia.org/wiki/Ideas_of_reference
Το παραπάνω άρθρο διαφοροποιεί τις
delusions of reference (οπου δεν ξεχωρίζει κάποιος το πραγματικό απο το παρανοικό).
και τις
ideas of reference (παράλογες σκέψεις όπου ο ασθενής αναγνωρίζει πως δεν είναι λογικές).
Προσωπικά έχω περάσει απο το πρώτο στάδιο στο δεύτερο. Κάποιες φορές που θα βγώ για καφέ πχ νομίζω πως οι διπλανοί με σχολιάζουν εμένα η το άτομο που κάθετε δίπλα μου. Υπάρχει καταρχάς το ερέθισμα αυτό και μετά περνάω μια φάση λογικής διαχώρησης. Παρόλο που υπάρχει μια πιθανότητα να είναι πραγματικό το "θάψιμο" μπαίνω στη διαδικασία να αμφισβητήσω τον τρόπο σκέψης μου. Κατα τη διάρκεια της ψύχωσης πίστευα πως σχεδόν όλοι με κοροιδεύανε ενω πλέον δεν το παθαίνω συχνά.
Σαφώς και μια στις X φορές κάποιος θα σχολιάσει κάποιον για οποιοδήποτε λόγο αλλα η πιθανότητα αυτή τείνει προς το 1 (δηλαδή πλησιάζει το 100%) οταν κάποιος περνάει ψύχωση. Τώρα θα μου πείτε όλοι έχουμε το γονίδιο της καχυποψίας αλλα το κατα το πόσο αυτό το γονίδιο κλειδώνει άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες αλλάζει απο άτομο σε άτομο.
Άλλο παράδειγμα είναι το εξής. Κάποιες φορές θα δώσω σημασία σε καποιους αριθμούς. ΠΧ σκέφτομαι πως το 5 έχει σημαντικό χαρακτήρα (5 δάχτυλα, 5 αισθήσεις και πάει επ άπειρον...). Τη στιγμή που θα το σκεφτώ αυτό πολύ πιθανόν να αναγνωρισω ένα "5" στο χώρο που είμαι (να δώ πχ ένα σύστημα dolby surround 5.1 :P). Το αστείο είναι οτι για οποιονδήποτε αριθμό μπορούμε να δώσουμε την διάσταση αυτή. Το αποτέλεσμα έρχεται λοιπόν απ'την πεποίθηση μας και όχι απτην ασήμαντη αλήθεια που πιθανώς να έχει αυτο.
Επίσης θυμάμαι πως κατα τη διάρκεια της ψύχωσης μου είχα εφεύρει ένα σωρο μαθηματικούς τύπους σχετικά με κοσμολογικές, εξελικτικές θεωρίες και άλλες σχετικές μπούρδες. Εννοείτε ότι τα έσκισα αυτά μιας και δεν ήθελα να κάψω κι άλλο τον εγκέφαλο μου....
Αυτά λοιπόν για να πάρετε μια γεύση του τι εστί ψύχωση. Ο κάθενας βέβαια ΄'εχει διαφορετικές εμπειρίες ψύχωσης. Πλέον δεν το θέλω αυτό. Έχω πατήσει άλλο "διακόπτη" και θέλω άλλες εμπειρίες...
Και έμαθα πως οι καλύτερες εμπειρίες είναι αυτές που μοιραζόμαστε με άλλους :)