Αυτοέλεγχος και Διπολική Διαταραχή.
Καλησπέρα. Τον τελευταίο καιρό, αντιμετωπίζω την άρνηση μου για τη διάγνωση του γιατρού μου. Λόγω ψυχολογικών τραυμάτων εδώ και τρία χρόνια πάσχω από Διπολική Διαταραχή. Ξέρω πως δεν είμαι η μόνη. Όμως αυτό που "εξιτάρει" -αν μου επιτρέπεται αυτή η λέξη- το γιατρό μου, είναι πως ακόμα και τώρα που έχω μπει στη φάση της κατάθλιψής, δεν μπορεί να το διακρίνει. Και τι εννοώ με αυτό; Λόγω των προβλημάτων της παιδικής μου ηλικίας αναγκάστηκα απότομα και γρήγορα να ωριμάσω και να σκληρύνω, δεν είχα την πολυτέλεια να πέσω, δεν είχα τη πολυτέλεια να εκδηλώσω τα συναισθήματα μου και έτσι ανέπτυξα τρομερό αυτοέλεγχο. Ούτε η μητέρα μου, ούτε κανείς από την οικογένεια μου δεν είχε καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά. Παρά μόνο ο σύντροφος μου και τότε άρχισα να το σκέφτομαι και εγώ σε μια φάση νορμοθυμίας. Ίσως να είναι και ότι καλύτερο αυτό, ο απόλυτος αυτοέλεγχος, όμως είναι ότι πιο άσχημο να θέλω να νιώσω τα συναισθήματα της κάθε φάσης αλλά η εμμονή μου με τον έλεγχο να μην με αφήνει. Ο γιατρός μου είναι συνεπαρμένος, ποτέ ξανά δεν του έχει τύχει κάτι τέτοιο, ποτέ ξανά δεν είδε Διπολικό άτομο με τόσο αυτοέλεγχο, ακόμα και όταν τον πήρα τηλέφωνο να του πω πως έχω τάσεις αυτοκτονίας η φωνή μου δεν φανέρωσε τη παραμικρή αδυναμία, ήταν σα να μιλούσα σε ένα φίλο για το προγραμματισμένο απογευματινό μας καφέ. Ακόμα και στις φάσεις τις υπομανίας, πέρα από κάποιον εκνευρισμό που αφήνω να φανεί- κανείς δε καταλαβαίνει τίποτα. Ίσως γι μερικούς αυτό να είναι ιδανικό. όμως έτσι όπως το σκέφτομαι εγώ αποτελεί κατάρα. Έχω γίνει τόσο σκληρή με τον εαυτό μου, που δεν τον αφήνω να νιώσει τίποτα. Ακόμα και τώρα που νοσεί, δεν του επιτρέπω να πέσει. Και αυτή η πάλη είναι ότι χειρότερο από το να δεχτώ απλά τη κατάθλιψη ή την υπομανία. Συγνώμη αν σας κούρασα, απλώς ήθελα να τα μοιραστώ με κάποιον και να ακούσω και τις δικές σας γνώμες.
Εσείς, έχετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας;