Αυτο τι μπορει να ειναι ?
Λογω κοινωνικης φοβιας και/ή αποφευκτικης διαταραχης, δεν το εδωσα ιδιαιτερη σημασια μιας και πιστευα οτι μπορει να οφειλεται σ'αυτο. Γινεται καποιο συμβαν ή μιλαω με καποιον και πω καποια ασυναρτησια, τοτε αρχιζω και το σκεφτομαι συνεχως. Τις επομενες ωρες σκεφτομαι πολυ εντονα αμα επρεπε να ειχα αντιδρασει διαφορετικα, τι επρεπε να πω ή να μην πω, και αμα διαπιστωσω πως "πεταξα" καμια βλακεια σε καποια συζητηση, τεινω να το σκεφτομαι για την επομενη μερα ή και τις επομενες μαλιστα, προσπαθωντας να πεισω τον εαυτο μου οτι αυτο που ειπα δεν ηταν βλακεια και ακουστηκε λογικο. Τωρα θα μου πειτε τι βλακειες πεταω σε συζητησεις, αυτες που προκαλουνται οταν σε πιανει τρομερο αγχος και ξεχνας σε ποιο μηνα εισαι.
Αλλες φορες διαβαζω μια ιστορια ή κοιταω καποια σειρα/ταινια και προσπαθω να νιωσω οπωσδηποτε πως ειναι μια κατασταση που παιζεται στην ταινια ή στην ιστορια. Βλεπω π.χ καποιον να τον πυροβολουν και ψυχοραγει, τεινω να σκεφτομαι πως μπορει να νιωθει αυτος εκεινη τη στιγμη και η σκεψη μπορει να επεκταθει στο πως ειναι να πεθαινεις απο καρκινο και παει λεγοντας. Βλεπω καποια ταινια π.χ κοινωνικη με μια οικογενεια που χανονται σε δυστυχημα ολοι εκτος απο τον πατερα και ενα παιδι, και προσπαθω να δημιουργησω τα συναισθηματα του, που μενει μονος κτλ αυτα στο κεφαλι μου για καποιον αγνωστο λογο.
Αλλες φορες ξοδευω τρομερο χρονο οταν επροκειται να συμβει κατι, π.χ να επισκεφθω καποιον και παιζουν ολα τα σεναρια στο κεφαλι. Καμια φορα "εξεταζω" και τον εαυτο μου σε περιπτωση που κατι δεν παει καλα, πως πρεπει να αντιδρασω και μιλαμε για φυσιολογικα καθημερινα πραγματα. Εδικα οταν προκειται να παρω καποιον που δεν τον ξερω τηλεφωνο, αυτο εχει μεγαλη προετοιμασια. Πρεπει οπωσδηποτε να επαναλαβω την πιθανη συζητηση στο κεφαλι μου μερικες φορες ετσι ωστε να νιωσω ανετα με αυτη την κληση.
Κλεινοντας, το πιο συνηθισμενο παντως οπως ανεφερα και πριν ειναι η ασταματητη επαναληψη των συζητησεων που ειχα για να εντοπισω πιθανα λαθη ξανα και ξανα, καθως και να δημιουργησω συναισθηματα και σκεψεις για ορισμενες καταστασεις. Αμα το καταφερω νιωθω μια ικανοποιηση, αν οχι εκνευριζομαι.