Originally Posted by
stefamw
Καλησπερα Isol,
Οπως εχεις διαβασει στο ποστ μου "διαταραχες ομιλιας" αλλα και "κοινωνικη φοβια κ φαρμακα" εχω και γω το ιδιο προβλημα. Βεβαια σε σχεση με σενα, μπορω να μιλαω με ανθρωπους στην αρχη, και το περιεργο με μενα ειναι οτι τα παω καλυτερα με ανθρωπους που γνωριζω για πρωτη φορα. Λογω κοινωνικης φοβιας νομιζω πως με οδηγησε σε διαταραχη ελλειματικης προσοχης, μου μιλανε και απο το αγχος δεν δινω σημασια (οχι παντα, αλλα συμβαινει, αναλογα με το ποσο αγχωμενος ειμαι και ποσο περιπλοκο ειναι αυτο που παει να μου εξηγησει). Αυτο με την προετοιμασια ομιλιας το κανω και γω ! Πριν βγω ετοιμαζω ολα τα θεματα για τα οποια θα μιλησω, και τελικα τα θεματα αυτα καταληγουν να συζητιουνται οχι πανω απο 5 λεπτα της ωρας και μετα μουγκα !
Με την παρεα που εχω τρεμω στην ιδεα να τους παρω ενα τηλεφωνο για καφε, φοβαμαι οτι νιωθουν οικτο για μενα και με κανουν παρεα ή οτι απλα μπορει να μη με θελουν και δεν ξερουν πως να με απομακρυνουν. Ενταξει αυτο δειχνει τρομερη ελλειψη αυτοπεποιθησης αλλα πιστευω οτι οφειλεται στην αποφευτικη διαταραχη και δεν ξερω πως να το φτιαξω.
Μεσα σε συζητησεις συνηθως απανταω μονολεκτικα ή με μικρες προτασεις. Αν και καταφερνω να μιλαω, καμια φορα κοκκινιζω, ιδρωνω, τρεμουν τα χερια μου συχνα και εχω ταχυπαλμιες (προσφατα και αρρυθμιες), και σφιγγω τα χειλια μου απο μεσα
Καμια φορα στις παρεες, μπορει να μιλανε για τελειως χαζα θεματα (αν μπορεις να τα πεις θεματα και οχι φλυαρια) με καμια απολυτως ουσια, δεν εχω τιποτα να πω, και απλα καθομαι και τους κοιταω. Οταν μου λενε γιατι δεν λες τιποτα, εχεις κατι ? Τοτε γινεται σκετο μαρτυριο και εκει ειναι που μπλοκαρω τελειως.
Μου εχει προκαλεσει και μενα καταθλιψη αυτη η κατασταση, θυμαμαι χαρακτηριστικα που μια εβδομαδα κοντευα να τρελαθω και ενιωθα οτι πνιγουμουνα. Ημουν κλεισμενος στο σπιτι, δεν ειχα καμια παρεα τοτε (και μιλαμε για κανα 2μηνο πριν) και που κ που με επαιρναν τα ζουμια. Θα ελεγα οτι ακομα ειμαι ψιλοχαλια, οταν ειμαι μονος ειμαι καπως ετσι, και οταν εχω παρεες ειμαι μεσ' το αγχος, στο θυμο και στον φοβο οτι θα με εγκαταλειψουν. Δεν μπορω πλεον να ευχαριστηθω τιποτα, ειμαι σε μια κατασταση ανηδονιας.
Σκεφτομαι το μελλον που δεν εχω και νιωθω τρομοκρατημενος, πως θα βρω δουλεια σε αυτην την κατασταση (και δε μιλαω για κριση, και ολα τελεια να ηταν παλι θα ειχα σοβαρο θεμα), πως θα βρω κοπελα, πως θα κανω οικογενεια ? Ειδικα τα 2 τελευταια νομιζω πως ανηκουν στη σφαιρα της φαντασιας για μενα.
Κατα τη γνωμη μου πρεπει να επισκεφθεις ψυχιατρο να σου γραψει καποιο αντικαταθλιπτικο. Εχω δει πολλα ατομα σε forum κοινωνικης φοβιας του εξωτερικου να εχουν εξαφανισει το προβλημα και να συνεχιζουν με τη ζωη τους.
Ετσι λοιπον με καποιο SSRI/SNRI που συνταγογραφουνται συνηθως, θεραπευεις (εξαφανιζεις τα συμπτωματα τελος παντων) 2 προβληματα, και καταθλιψη και κοινωνικη φοβια. Μην το αφηνεις ετσι, δεν θα καλυτερεψει και δεν ξερεις σε ποιο σημειο μπορει να σε φτασει η καταθλιψη. Εγω πλεον αν και δεν εχω αυτοκτονικες τασεις, σκεφτομαι συχνα στο μυαλο μου οτι γινεται καποιο ατυχημα, καταληγω, και δυστυχως νιωθω καλα με αυτη την ιδεα. Αυτο μαλλον οφειλεται στο οτι δυσκολευομαι να δω μελλον για μενα.