Τροποι αντιμετωπισης γερου ανθρωπου-παραξενιες, καυγαδες, πεισματα κ.τ.λ.
Χαιρετε και παλι...
Ολοι γνωριζετε οτι το να εχεις ενα γηραιο μελος μεσα στην οικογενεια -στην περιπτωση μου γιαγια- δεν ειναι οτι ευκολοτερο, καθοτι οσο γερναει, τοσο παραξενευει και συμπεριφερεται σαν μικρο παιδι...
Η γιαγια μου απο νεοτερη, ηταν παραξενος ανθρωπος με την ξεροκεφαλια της και με το δαχτυλο απανω να καταδειξει, να δωσει εντολες και να περασει το δικο της με οποιονδηποτε τροπο εβρισκε... ολα ηθελε να τα κανει μονη της...
επισης λυπαμαι που το λεω, αλλα η μητερα μου δυστυχως δεν την ενιωσε σαν μανα... καυγαδες, διαφωνιες, στριγγλιες και ενας εγωιστης μικροτερος αδερφος, την αναγκαζαν να φευγει απο το σπιτι (τοτε) και να αναζηταει παρεα στα σπιτια των γειτονων που τοτε ολη η γειτονια μια οικογενεια ηταν... αργοτερα η μητερα μου για να επιβιωσει εγινε ενας ανθρωπος με ισχυρο χαρακτηρα και διεκδικουσε τα δικαιωματα της, παρολες τις διαφωνιες... τωρα εχει φτασει και εκεινη σε μια ηλικια που η υπομονη την εχει εγκαταλειψει και δεν μπορει να διαχειριστει τις κογξες τις γιαγιας... εχει χασει και την ακοη της απο το ενα αυτι, οποτε πλεον φωναζει μιλωντας ή μιλαει φωναζοντας οπως θελετε πειτε το...
Η γιαγια μου απο την αλλη, φυσικα της παει κοντρα (γιατι παντα πηγαινε σε ολους κοντρα) και εκτος του οτι μας πεταει καποια ακυρα πραγματα τα οποια ειναι της ηλικιας και δεν δινουμε σημασια, επιμενει να κανει πραγματα λες και ειναι παιδουλα... αποτελεσμα, υψηλη πιεση, μας εχει πεσει καναδυο φορες και τρεχαμε να τη σηκωσουμε και 3 μηνες διαπραγματευσεις μεχρι να καταφερω να την πεισω εγω και η ξαδερφη μου (οι εγγονες της) να παρει το χαπι της πιεσης που επρεπε να παιρνει εδω και χρονια...
Θελω να παρω λιγο πιο ενεργο ρολο στο να πηγαινω και να βλεπω τη γιαγια για να μην το κανει η μανα μου γιατι της φωναζει και η γιαγια πλεον δεν αντεχει τις φωνες και κλαιει... καπου καπου παιζει και λιγο θεατρο αλλα επειδη ειναι κουραστικο και διαρκει ωρα, θελω οσο γινεται να το αποφυγω και να βρω τροπους να συνεννοουμαι χωρις πολλα δραματα... με την μητερα μου εχει πιασει επισημα κοκκινο πανι δεν την ακουει με τιποτα... παει και της παιρνει πραγματα που εχει αναγκη και στο τελος δεν τα θελει και της φωναζει... με μενα κατι γινεται και για αυτο θελω να παρω τα ηνια...
Πως αντιμετωπιζεις ομως εναν μεγαλο ανθρωπο? Υπαρχει μηπως και καποιο βιβλιο να μου πειτε να διαβασω για την συμπεριφορα στην τριτη ηλικια?