Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι η αδυναμία ή/και η παρεμπόδιση ατόμων και ομάδων να συμμετέχουν στις διαδικασίες κοινωνικής ανάπτυξης με συνέπεια την ελλιπή απορρόφηση των κοινωνικών αγαθών.
Ο κοινωνικός αποκλεισμός περιορίζει ή απαγορεύει τη συμμετοχή στην οικονομική , πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή και εμφανίζεται όταν οι υπηρεσίες και οι πόροι δεν είναι διαθέσιμοι, προσβάσιμοι ή αποδεκτοί.
Ο κοινωνικός αποκλεισμός συνεπάγεται την περιθωριοποίηση ατόμων ή ομάδων και συνδέεται άμεσα με την φτώχεια, την ανεργία και τα χαμηλά εισοδήματα , την υγεία, το επίπεδο εκπαίδευσης και ευκαιριών, τη δυνατότητα συμμετοχής στις κοινωνικές λειτουργίες, διαδικασίες και εξελίξεις, την προσβασιμότητα σε κοινωνικά αγαθά, την κοινωνική ένταξη.
Είμαι και εγώ ενα τέτοιο ατομο , δεν είχα την καλή τυχη να ζήσω ευκαιρίες και πολλές ωραίες στιγμές , λυπάμαι που αυτή η κοινωνία δεν προσφέρει τίποτα και εξακολουθεί να οδηγεί άτομα στον κοινωνικό αποκλεισμό , προσπαθώ ολη μου την ζωη να γίνω και να πετύχω κατι καλύτερο , θέλω να δώσω και να μοιράσω ωραίες στιγμές με αλλα ατομα , αν και δεν εχω τίποτα πιστεύω οτι το πιο σημαντικό που μπορώ να δώσω είναι τα αισθήματα μου και το χαμόγελο μου .Σιγά σιγά τα χάνω και αυτα , εχω αρχίσει να χάνω τον ευατό μου .... και τα λιγοστά που έχω .... το παραδέχομαι .... ζηλεύω αυτούς τους παρτάκηδες εγωιστές λεφτάδες που κοιτάνε τους αλλους απο κάτω και εκμαιταλεύονται .... το μόνο που ζήτησα σε αυτη την ζωη είναι μια ευκαιρία , αμα ζήσει κανεις πολύ καιρο στο σκοτάδι αρχίζει να πιστεύει οτι δεν υπάρχει φως .... είμαι ατομο που αξίζει αλλα είμαι σίγουρος οτι κανείς δεν θα με βρεί . Υπάρχουν ατομα εκεί έξω που η ζωή τους φέρθηκε άδικα , φαίνεται ετσι και αλλιως , αμα προσέξει κανείς το πρόσωπο και μάτια θα καταλάβει , είμαι και εγώ ενα τέτοιο ατομο και μεχρι σήμερα δεν εχω δει την καλύτερη μερα να έρχεται , ζηλευω τα προβλήματα σας αρκετές φορές , σκέφτομαι.....γιατί μονο εγώ ? λες και πληρώνω ολες τις αμαρτίες των προγόνων μου .... Πολύ απο εσάς έχετε ατομα που σας κανουν να νιώθετε περύφανοι γιαυτό που ειστε , περνάτε ωραίες στιγμές , διασκεδάζατε και ετσι καταφέρνεται να ξεχνιέσται και να συνεχίζετε , σας ζηλεύω και μακάρι να είχα και εγώ την τυχη σας , τυχαίνει μερικά προβλήματα να μην εχουν λύσεις και η ζωή να μοιάζει με κόλαση , αλλα αυτό που έχω να πω είναι παραιτούμαι και κουράστηκα