Ξένες γλώσσες και μικρά παιδιά;
Αναρωτιέμαι, και θα ήθελα τη γνώμη σας, κατά πόσο για ένα παιδί ηλικίας δύο έως τριών ετών όταν μαθαίνει τη μητρική του γλώσσα (Ελληνική), υπάρχουν κοντά του άνθρωποι (γιαγιά, παππούς) που του μιλούν και του μαθαίνουν κάποια άλλη γλώσσα (Ρωσική), θα έχει πρόβλημα στον να μάθει τελικά σωστά τη μητρική του γλώσσα;
Η ευτυχία της επικοινωνίας
Ζώντας χρόνια στο εξωτερικό έχω κυριολεκτικά απολαύσει την παρέα πολυεθνικών και πολυγλωσσων οικογενειών. Χαίρομαι πραγματικά τέτοιες οικογένειες που τα μέλη τους εκφράζονται μέσα απο μια γλωσσική πολυ -πολιτισμική μουσική. Γιατί θεωρείτε βάρβαρες τις άλλες γλώσσες? Εχουν την ιστορία της εξέλιξής τους όλες, έχουν ενσωματώσει τα πάθη των λαών τους, τις χαρές τους, τα καλά και τα κακά τους...
Μια συνεργάτης μου στις Βρυξέλλες μεγάλωσε : με μαμά ελληνίδα, πατέρα Ιταλό, γιαγιά Ολλανδη, παπού Αγγλο, γιαγιά από Λίβανο, παπού από ΗΠΑ! Η κοπέλα αυτή και τα αδέλφια της έχουν 5 μητρικές γλώσσες! Καμία σαλάτα! Αντίθετα σάρωναν σε όλους τους διαγωνισμούς και όλοι κάνουν καριέρα σε διεθνείς οργανισμούς.
Θα ημουν ευτυχής αν μπορούσα να διάβαζα από το πρωτότυπο τον λογοτεχνικό πλούτο άλλων πολιτισμών! Οπως είμαι ευτυχής όταν βυθίζομαι την Οδύσσεια από το αρχαίο κείμενο ή όταν διαβάζω ποιήματα του Ελύτη.
Ο πλανήτης μας είναι πολύμορφος και πολυποίκιλος. Ειναι σαν μια πλουμιστή βεντάλια πολιτισμών και μορφών ζωής.
Ο καθένας πολιτισμός έχει την συμβολή του στην ιστορική μας διαδρομή, όπως και ο κάθε λαός και ο κάθε άνθρωπος. Αυτά είναι η πλανητική μας κληρονομιά. Γιατί εκτός από Ελληνες, είμαστε και Ευρωπαίοι, είμαστε και πολίτες του πλανήτη γη και όχι μόνο ... Είμαστε και πολίτες ενος συγκεκριμένου σύμπαντος.. στο DNA μας είναι καταγραμμένα όλα αυτά τα στοιχεία γιατί όχι και στην γλώσσα μας.
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
Γειά σας,
Η κορούλα μου είναι 15 μηνών.Από την ηλικία των 8 μηνών υπάρχει μια νταντά στο σπίτι που της μιλάει αγγλικά μιας και είναι η ίδια Αγγλίδα.Προσπαθώ να κάνω το παιδί μου δίγλωσσο μιας και πιστεύω ότι είναι ένα τεράστιο εφόδιο που μπορώ να του δώσω ,κι αν και αυτές τις εποχές το κόστος είναι δυσβάσταχτο για την οικογένειά μας είμαστε αποφασισμένοι να το παλέψουμε.Το πρόβλημα είναι ότι η νταντά που το παιδί δέθηκε μαζί του αναγκάστηκε να φύγει δύο φορές για ένα μήνα την φορά και το κενό το αναπλήρωσε μια ελληνοαμερικανίδα φοιτήτρια που η μικρή την λατρεύει επίσης από την πρώτη μέρα.Το ερώτημα είναι:1) αν και κανένας από τους γονείς δεν είναι Άγγλος θα καταφέρουμε να κάνουμε το παιδί μας δίγλωσσο μέχρι την ηλικία των 3-4 ετών αν το στηρίξουμε καθημερινά με μια αγγλίδα νταντά? 2)Και επίσης, αυτή η εναλλαγή προσώπων είναι τρομερά επιζήμια για την Μάργκο και πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι μόνιμα ένα και μόνο το ίδιο πρόσωπο που θα μιλάει την αγγλική γλώσσα? 3)Αν εγώ (η μητέρα) πότε -πότε της λέω κάποιες λέξεις στα αγγλικά θα την μπερδέψω και ίσως είναι καλύτερα να μην της λέω ποτέ κάτι πέρα απο τα ελληνικά μιας και πρέπει να συνδέει τον καθένα μας μόνο με μία γλώσσα?