Έλλειψη διάθεσης για επικοινωνία
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω τα τελευταία χρόνια και που καταστρέφει τις κοινωνικές μου σχέσεις, τις διανοητικές μου ικανότητες και γενικά την ποιότητα ζωής μου. Ξεκίνησε από την εφηβεία και μέχρι τώρα, ζω καθημερινά γεμάτος αρνητικά συναισθήματα και δεν έχω καθόλου θάρρος και ενέργεια μέσα μου. Δυσκολεύομαι να βρω ενδιαφέρον σε ότι κάνω και απογοητεύομαι πολύ εύκολα. Και το πιο βασικό είναι ότι τον περισσότερο καιρό θέλω να μένω μόνος μου και να μην μιλάω σε κανέναν. Ακόμα και όταν βρίσκομαι με άλλους νομίζω πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορώ να συζητήσω μαζί τους. Γενικά έχω λίγους φίλους και δυσκολεύομαι να κάνω καινούριους λόγω των παραπάνω προβλημάτων μου. Δυσκολεύομαι να ξεκινήσω μία συζήτηση και βασίζομαι στην πρωτοβουλία των άλλων να μου μιλήσουν.
Αντικειμενικά, όλα στη ζωή μου φαίνονται να πηγαίνουν καλά, αφού πάντα καταφέρνω να πετύχω σε ότι κάνω και δεν αντιμετώπισα ποτέ οικονομική ή άλλη δυσκολία. Εξωτερικά φαίνομαι πως είμαι εντάξει, απλά δεν μιλάω πολύ. Μέσα μου, όμως, αισθάνομαι άσχημα, πολλές φορές φοβάμαι για τις διάφορες καταστάσεις που βρίσκομαι ή το μέλλον μου. Προσπαθώ να αποφεύγω τα αρνητικά συναισθήματα αποφεύγοντας πολλές κοινωνικές καταστάσεις και καταλήγω να θυμώνω με τον εαυτό μου, γιατί απομακρύνω τους άλλους από εμένα και χάνω πολλές ευκαιρίες. Νοιώθω πως ακόμα και αν πλησιάσω ένα άτομο δεν θα ξέρω τι να του πω. Οι ελάχιστες επαφές μου με άλλους, κυρίως στη σχολή μου, είναι πολύ σύντομες συζητήσεις οι οποίες απομακρύνουν τον άλλο από εμένα, αφού καταλήξουν σε αμήχανη ησυχία από την πλευρά και των δύο. Με τους κοντινούς μου φίλους μπορώ να πω ότι μιλάω περισσότερο, αλλά και πάλι όχι πολύ, αφού έχουμε λίγα κοινά ενδιαφέροντα.
Πιστεύω πως υπάρχει κάποια πολύ βαθύτερη αιτία για όλα τα παραπάνω.
Κατά καιρούς σκέφτομαι να απευθυνθώ σε κάποιον ψυχολόγο, αλλά τελικά δεν το κάνω και προσπαθώ να βρω λύσεις από μόνος μου, είτε σε βιβλία είτε στο ίντερνετ. Θα ήθελα να δω τη γνώμη σας για το τι πιστεύετε ότι προκαλεί αυτό το πρόβλημα και τι θα μπορούσα να κάνω ή αν κάποιος άλλος αντιμετωπίζει κάτι παρόμοιο.