προβληματα στην οικογενεια (γονεις, αδερφη)
καλησπερα σας! απ ο,τι βλεπω ειμαι μελος εδω και 2 χρονια στη κοινοτητα σας, για καποιο λογο θα ειχα γραφτει και τοτε αλλα τελικα το προσπερασα.. σημερα ομως υστερα απο ενα νεο κρουσμα, αποφασισα να σας γραψω. λοιπον ας τα παρουμε απ την αρχη και ελπιζω να μη βγει μεγαλο το κειμενο και σας κουρασω. ειμαι 25χρονων και ζω με τους γονεις μου και την αδερφη μου. δε ξερω αν παιζουν ρολο οι ηλικιες αλλα ας το πω. η αδερφη μου ειναι 23χρ. κι οι γονεις 62(μαμα) και 69(μπαμπας).
ο κυριος λογος που σας γραφω ειναι η μητερα μου, εχει διαφορα θεματα που τα τραβαει χρονια μαζι της και ακομα κι αν εχει κανει καμια 10αρια και βαλε χρονια ψυχολογιας (ειτε σε ομαδες γονεων, ειτε ατομικα σε ψυχοθεραπευτη, ειτε σε ψυχιατρο), καποια απ αυτα την ακολουθουν μονιμως, κι ωρες ωρες νομιζω "υποτροπιαζει" να το πω ετσι. για να μην αναφερω για καποια αγχολυτικα-αντικαταθλιπτικα που παιρνει.. οταν το αντιληφθηκα επαθα σοκ. ολο αυτο δε ξερω πως να το χειριστω, παρολο που κατα καποιο τροπο το χω σπουδασει το αντικειμενο (εχω τελειωσει νοσηλευτικη για ατομα με ψυχικες παθησεις σε ιεκ) και περα απ τη σχολη μ'αρεσει και διαβαζω διαφορα περι ψυχολογιας στο ιντερνετ κυριως, πραγματικα υπαρχουν φορες που δε τη παλευω. να σας πω μερικα παραδειγματα για να καταλαβετε τι κανει και μ'ενοχλει...
-συχνα πυκνα, οταν παω να φαω κατι στη κουζινα (ειτε κανονικο φαι, ειτε τσιμπολογημα) κατι θα βρει να μου πει οπως "εχουμε αυτο κι εκεινο..", "υπαρχει αυτο, θες;".. ενω με βλεπει οτι τρωω ή τσιμπαω κατι αλλο, ή φτιαχνω να φαω κατι (γιατι ειμαι χορτοφαγος, οποτε καποια πραγματα οπως σαλατα δεν ειναι ετοιμη και θελει κοψιμο πλυσιμο). αυτο που κανει με ενοχλει αφανταστα! το'χει παραδεχτει αλλωστε οτι καταβαθος το κανει γιατι παιρνει ικανοποιηση αν φαμε το φαι της.. το οτι εμενα μπορει να με βλαπτει ψυχικα με αυτα που λεει, και σωματικα γιατι το ταδε φαι μπορει να μου καθεται βαρυ δε μετραει; της το χω εξηγησει με διαφορους τροπους, με τον ηρεμο τροπο-κουβεντα, με τον σπαστικο τροπο-σου κανω κι εσενα το ιδιο, με φωνες-καβγαδες.. τιποτα απ ολα αυτα ομως δεν εχει μονιμο αποτελεσμα, και το μονο που συμβαινει στο τελος ειναι εγω ν'αποχωρω γιατι μου'χει φυγει καθε διαθεση για φαι (εχω 5-6 παραπανισια κιλακια, δε λιμοκτονω, αλλα γιατι να μου συμβαινει αυτο?).
-λεει και ξαναλεει πως της αρεσει η ταξη, το σπιτι ομως, αντικειμενικα ειναι.. δε θα πω ακαταστατο, δε θα πω βρωμικο, θα πω φορτωμενο απο 500000 αχρηστα πραγματα που κατα τ αλλα χρησιμευουν στη ταξη. για να καταλαβετε τα τελευταια χρονια το τραπεζι στη κουζινα εχει μεταμορφωθει στο κουζινογραφειακι της (ετσι το αποκαλει), δηλαδη εχει ενα σωρο απο διαφορων μεγεθων χαρτια στα οποια γραφει τις διαφορες δουλειες που χει να κανει (οικονομικες υποχρεωσεις, λογαριασμους, φαρμακα γιαγιας), το αλλο μισο ειναι γεματο με διαφορα για τη κουζινα ας πουμε αλατοπιπερα, λαδοξυδα, μαχαιροπηρουνοκουταλια, σουπλα που μενουν επ αοριστον εκει πανω.. ενα χαος! και κατα τ'αλλα της αρεσει η ταξη, γκρινιαζει για τα ρουχα που απλωνω στο σαλονι (εδω ειναι σαλονι, λεει).. το οτι κατω μπορει να βρισκονται κανα δυο τρια πεταμενα κουκουτσια απο καρπουζι ας πουμε, ή λεκεδες απο κατι αλλο δε πειραζει ε; κι οχι οτι με ενοχλει αυτο, αλλα μη μου λεει για ταξη.. που βαζει τα σκευη μαγειρικης και φαγητου μες τα ντουλαπια χωρις να ειναι καλα πλυμμενα ή στεγνωμενα κι αμα της κανω καποια παρατηρηση θιγεται! εκει καμια φορα επιστρατευω τον πατερα μου ο οποιος βεβαια και παλι δε κανει πολλα, της λεει κατι αλλα δεν αλλαζει. οταν ειναι να βαλει πλυντηριο, τα πλυμμενα σεντονια, αν δεν υπαρχει χωρος, ξερετε που μπορει να τ'απλωσει; στις πλατες καναπεδων, καρεκλων κλπ.. ο χωρος οπου μαζευονται τ'απλυτα ειναι ενα ντουλαπι κατω απ τον νιπτηρα το οποιο βρωμαει και ζεχνει, δε ξερω απο που ακριβως προερχεται αυτη η μυρωδια (εκεινη λεει απ τους σωληνες) ομως το θεμα ειναι οτι δε δειχνει να την ενοχλει ωστε να αλλαξει το μερος αποθηκευσης. μια φορα την ειχα πετυχει να τακτοποιει τα ρουχα απ το πλυντηριο πανω στο τραπεζι και τις καρεκλες της κουζινας! για να μη πω για τις πετσετες στο μπανιο, οπου εχει κρεμασει 5-10, αγνωστο αν ειναι καθαρες ή βρωμικες (υποστηριζει οτι ειναι καθαρες), χωρις να ειναι καποιου συγκεκριμενου προσωπου..απλως ετσι βρισκονται εκει. γι αυτους τους λογους εδω και πολυ καιρο -χρονια θα λεγα, πλενω μονη μου τα ρουχα-σεντονια-πετσετες που χρησιμοποιω εγω. το ιδιο εχω ξεκινησει και για τα πιατικα της κουζινας. κι επειτα συχνα ερχεται και παραπονιεται για το δικο μου δωματιο οτι ειναι ακαταστατο (ναι δε λεω, δεν ειναι το πιο τακτοποιημενο δωματιο που θα δειτε), τι μπορει να κανει καποιος ομως οταν σε ενα δωματιο 20-25τμ πρεπει να χωρεσει εκτος απ ολα τα συνηθισμενα (κρεβατι, γραφειο, υπολογιστη, προσωπικα αντικειμενα, ρουχα) και ειδη υγειινης οπως σεντονια-παπλωμα, πετσετες, και καποια καλλυντικα.. ?? πρεπει να περασα και 2-3 χρονια κολασης, ισως και παραπανω, απ οταν αρχισα να συνειδητοποιω οτι δε θελω να'ρχεται να μου συμμαζευει το δωματιο (γιατι αλλαζε θεση στα πραγματα, μπορει και να πετουσε, και γενικως ειχε αυτο τον σπαστικο τροπο τακτοποιησης που περιγραφω), θυμαμαι της ειχα πει μονο να μου στρωνει το κρεβατι και ν'αλλαζει σεντονια..ε αυτο ητανε, εμπαινε και τα παιρνε σβαρνα ολα..οποτε γι αυτο εδω και πολυυ καιρο εχω μπει στο τρυπακι που σας ελεγα. το μονο ψεγαδι σε αυτο ειναι οτι οταν τα ρουχα ειναι απλωμενα στην απλωστρα μπορει να της ερθει η επιφοιτηση να τα μαζεψει, τι κι αν εχουν στεγνωσει, γιατι λεει την ενοχλει επειδη ειναι σαλονι.. αλλες φορες δε το κανει. οσον αφορα το δωματιο , τα ιδια κανει εδω και πολυ καιρο και στην αδερφη μου, μονο που δε τη κατηγορω πληρως γιατι ακομα η αδερφη μου δε της εχει κλεισει τη πορτα οριστικα να μη ξαναμπει.. σε μενα πρεπει να κανε πολλες συζητησεις στον ψυχολογο ωστε να το κοψει.
η σταση του πατερα μου σε ολο αυτο, ειναι ουδετερη, καποιες φορες δειχνει να προσπαθει να τη συνετισει, καποιες αλλες την υπερασπιζεται (βεβαια στα παραλογα της την λεει, κι εκεινη τσιτωνει λες και θιγεται..)
εχω παει κι εγω σε ψυχολογο κι ειμαι στη φαση να ξαναπαω να τον ρωτησω τι να κανω, πως να τη διαχειριστω; απ την αλλη ομως, δε ξερω αν εχει νοημα απ τη στιγμη που εκεινη δε φαινεται να καταλαβαινει το προβλημα και παρολο που ακομη συμμετεχει σε μια ομαδα δε δειχνει να μπορει να διαχειριστει το προβλημα της. εσεις εχετε να μου προτεινετε κατι? οπως καταλαβαινετε συχνα μου τιναζει τα νευρα, συχνα με φερνει στα ορια μου να βριζω και να λεω κουβεντες που δε μ'αρεσουν.. παλαιοτερα μεχρι και τα 20 μου εκανα κι αλλα οπως το να εκσφενδονιζω πραγματα σε κεινη ή σε οποιον με εκνευριζε πολυ, ή/και να κοβω τα χερια μου (οχι ομως σε σημειο αυτοκτονιας) και τα οποια τα σταματησα και τα ξεπερασα με τη βοηθεια του ψυχολογου που ανεφερα και τον οποιο η ιδια η μητερα μου μου συστησε, οποτε οπως καταλαβαινετε την ξερει και ξερει την ολη κατασταση. θα μου πειτε γιατι δε φευγω απ το σπιτι, γιατι δεν εχω δουλεια (αν ειχα δε θα με πειραζε να ζω με τα λιγα.. σε αντιθεση με τη μανα μου που παρολο που μεγαλωσε στη φτωχεια και στα λιγα, τοσα χρονια προ κρισης καλοπληρωνονταν ή/και ειχαν και το πλαστικο χρημα που ερρεε αφθονο τοτε, μαζι με τον πατερα μου και τωρα που χουν σφιξει τα λουρια δε συνειδητοποιει πως πρεπει να ζει με τα λιγα -αλλοι καυγαδες επ'αυτου.)..