Προσέγγιση και βοήθεια ατόμου με φόβο δέσμευσης και σύνδρομο εγκατάλειψης
Χαίρετε,
Εϊναι η πρώτη φορά που δημοσιεύω σε φόρουμ και συγχωρέστε με για τυχόντα λάθη. Είμαι 26 ετών και πριν περίπου 5 μήνες γνώρισα κάποιον 1,5 χρόνο μεγαλύτερό μου, ο οποίος ο ίδιος με προσέγγισε και ξεκίνησε μεταξύ μας μία ευχάριστη ερωτική γνωριμία. Περνούσαμε πάρα πολύ όμορφα και ξέγνοιαστα. λίγο καιρό αργότερα, ο ίδιος φάνηκε ότι τρόμαξε από το πιθανό δέσιμο και θέλησε να απομακρυνθεί επιθυμώντας όμως να κρατησει την σαρκική και μόνο επαφή. Ζήτησε κατά κάποιο τρόπο "ελεύθερη σχέση". Εγω δεν ήμουν διατεθειμένη για κάτι τέτοιο και αποφάσισα να το τελειώσω. Ο ίδιος χρησιμοποιήσε τη φράση "Γιατί θέλεις να φύγεις από τη ζωή μου;" και κάτι τέτοια... Γενικά δεν τελείωσε η σχέση και επανήλθαμε σε μία πιο όμορφη κατάσταση το οποίο θα μπορούσε να λέγεται σχέση. γενικά, ήμασταν και οι δύο ευχαριστημένοι και ο ίδιος φαινόταν ότι έχει αρχίσει να δένεται μαζί μου, κάτι το οποίο διαπίστωνα και από τη συμπεριφορά του και από κουβέντες που έτυχε να μάθω ότι είχε πει σε κάποια φίλη του. Το θέμα είναι ότι όταν έφυγε από την πόλη για καλοκαίρι δεν επικοινώνησε μαζί μου για 1,5 σχεδόν μήνα παρά μόνο μία φορά απάντησε σε κλήση μου. όταν γύρισε, ήρθε με χαρά να μου κάνει έκπληξη και περάσαμε όλη τη μέρα μαζί, κατά την οποία όμως ήταν απόμακρος, ειρωνικός, αλλά ταυτόχρονα έδειχνε ότι ήθελε να είμαστε μαζί και να περάσουμε μαζί όμορφα. Εγώ από εκείνη την ημέρα απομακρύνθηκα και μία εβδομάδα τώρα δεν εχουμε επικοινωνήσει, του είπα χθες μόνο ότι θέλω να του μιλήσω, συμφώνησε, και το βράδυ που τον πήρα για να κανονίσουμε τη συνάντησή μας το ακύρωσε και μού ζήτησε να τον ξαναπάρω.
Θα ήθελα να σας πω ότι βλέπω ψυχολόγο εδώ και ένα χρόνο περίπου, διότι πέρασα μία πολύ δύσκολη περίδο. συζητώντας και περιγράφοντας πιο αναλυτικά την όλη κατάσταση ο άνθρωπος αυτός παρουσιάζει σύνδρομο εγκατάλειψης και όσο περισσότερο δένεται μαζί μου παρουσιάζει συμπεριφορές ενεργοποίησης- απενεργοποίησης, κάτι το οποίο διαπίστωσα και χθες: Το πρωί χάρηκε και περίμενε να τον πάρω για να το "λύσουμε", το βράδυ το ακύρωσε. Πριν φύγει έλεγε ότι είμαστε καλά στην κολλητή του και ότι έχει βρει έναν άνθρωπο και μετά εξαφανίστηκε. Θεωρώ ότι φοβάται να δεθεί με το φόβο ότι θα εγκαταλειφθεί.
Δε θέλω να σας κουράσω μακρυγορώντας και μπαίνοντας σε λεπτομέρειες, απλά αυτό που ψάχνω είναι πώς θα τον προσεγγίσω και πώς θα τον βοηθήσω λίγο να αφεθεί. Έχει βιώσει στην παιδική του ηλικία διαζύγιο και επανασύνδεση των γονιών του και γενικά είναι άτομο μοναχικό και παρουσιάζει μία συμπεριφορά λίγο αυτοκαταστροφική. Πιο συγκεκριμένα δε διεκδικεί πράγματα, δηλαδή ενώ θέλει, μπορεί να μην πάρει τηλέφωνο. Θέλει κάποια αναγνώριση, δεν έχει πολύ αυτοπεποίθηση και δεν εμπιστεύεται καθόλου τους ανθρώπους.
Συγγνώμη για το μεγάλο μήνυμα και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων γαι τις απαντήσεις σας. Αν δεν έχω γίνει συγκεκριμένη σε κάτι, παρακαλώ να το διορθώσω..