Καλημέρα σας κόσμε.
Δεύτερη φορά εδώ ζητώντας γνώμες, συβουλές και ιδέες από εσάς, τους γνωστικούς.
Ένα σύντομο ιστορικό μου :
Εδώ και πόσα χρόνια δεν θυμάμαι, ίσως ναναι 10, τραβιέμαι με καταθλίψεις, με άγχη, με διαταραχές άγχους, με διάφορα ψυχοσωματικά και όλα τα γνωστά καλούδια.
2-3 φορές έχω κάνει θεραπεία με αντικαταθληπτικά (λαντοζ και σιρπαλέξ -με που και που κανα μικρό ζαναξ) αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είχα κάνει ποτέ και μια ολοκληρωμένη θεραπεία πιο μακροχρόνια. Ύστερα απο μερικούς μήνες (4-5-6-7) τα έκοβα σταδιακά.
Τέλος πάντων, είχα μάθει καλώς η κακώς να παλεύω δυνατά και τις περισσότερες φορές τα κατάφερνα. Τουλάχιστον συνέχιζα την πάλη μου και τον αγώνα μου κόντρα σε όλα αυτά.
Ξαφνικά πριν από 3 μήνες εκεί που περπατούσα ανάμεσα σε πολύ κόσμο σε έναν πεζόδρομο κοκάλωσα.
Έμεινα κάγκελο, ίδρωσα και ένιωθα πως σβήνω,ταχυπαλμία, μούδιασμα στο κεφάλι, θολή όραση, σφύξιμο.. Πως αν συνεχίσω θα πέσω κάτω. Ήθελα σαν τρελός να φύγω απο εκει και να πάω κάπου μόνος. Έριξα μαι τρεχάλα όπου βγήκα σε ένα σκοτεινό στενό και ως δια μαγείας συνήλθα σχεδόν πλήρως.
Αυτό ήταν αγαπητοί μου.
Την συνέχεια την καταλαβαίνετε. Πλέον, απο εκείνη την μέρα, δεν μπορώ να πάω οπουδήποτε έχει κόσμο.
Σε σούπερ μάρκετ, σε ουρές, σε πεζόδρομο, σε μαγαζιά, σε περίπτερα κτλ..
Καλώς ΚΑΙ την αγοραφοβία είπα στον εαυτό μου.
Μπήκα στο τρυπάκι της, στον φαύλο κύκλο της.
Ξέρετε τι, αυτό που με γονατίζει είναι αυτή η έντονη τάση για λιποθυμία. Η σκοτοδίνη. Η αίσθηση πως σβήνεις, πως πέφτεις.. και όλο αυτό εκείνη τη στιγμή το βιώνω τόσο πραγματικά. Είναι τόσο αληθινό παρόλο που ξέρω πως είναι στο μυαλό μου. Αν ήταν κάτι άλλο θα έλεγα "Αντώνη, προχώρα μπροστά. Στόχευσε τον φόβο σου" (όπως πάντα έκανα) Όμως αυτό το πραγμα ήξερε που θα με γονάτιζε. Ήξερε που θα με χτυπήσει. Έγινε με τον τρόπο που δεν μπορώ να ΣΥΝΕΧΙΣΩ ότι και να νιώθω γιατί ΑΝ συνεχίσω θα καταρεύσω.
Ροτάω εσάς τώρα, αν δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να παω σε ειδικό για αρκετούς λόγους και αν δεν θέλω να πάρω κάποια αγωγή (τουλάχιστον όχι ακόμα)
Πως μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου μόνος μου?
Η σταδιακή έκθεση με ταυτόχρονη αντιμετώπιση του πανικού βοηθάει έχω διαβάσει.
Ταυτόχρονα η ενασχόληση μου με δραστηριότητες,
Η εγραφή ενος τετραδίου με τις σκέψεις που με φοβίζουν και τις εναλλακτικές τους θετικές (κάτι σαν ημερολόγιο)
(Γνωρίζω κάποιες γνωστικές τακτικές)
Το κόψιμο του καφέ, σωστη διατροφή
Η γυμναστική,
βόλτες στη φυση,
οι τεχνικές χαλάρωσης, κτλ κτλ κτλ
Με όλα αυτά και διάφορα άλλα, εγώ μπορώ να διώξω την αγοραφοβία σταδιακά ?
Πιστεύω πως ναι ΑΝ έχω θέληση και επιμονή.
Έχετε κάποια συμβουλή / πρόταση ?
Την ξεπέρασε κανείς μόνος του απο εσάς? έχω ελπίδες?
(Οικονομικά αυτή τη χρονική περίοδο δεν μπορώ να δω κάποιον ψυχοχόλο , και αν δω πως δεν τα καταφέρνω θα ξεκινήσω κανα λαντοζ)
Σας ευχαριστώ