Κρίσεις Πανικού/Αγχώδη Διαταραχή: θα ήθελα τη βοήθειά σας
Αγαπητά μέλη του Forum,
καλησπέρα. Μετά από αρκετή αναζήτηση στο forum, αποφάσισα να γράψω ένα δικό μου πρόβλημα που με βασανίζει εδώ και 7 μήνες. Αφορά ένα πολύ σημαντικό για μένα πρόσωπο, και θα ήθελα τη βοήθειά σας ως προς το τί μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω τη συγκεκριμένη κατάσταση. Προειδοποιώ ότι θα είναι ένας μεγάλος μονόλογος.
Πριν περίπου ένα χρόνο, γνώρισα ένα παιδί το οποίο στην αρχή μου φάνηκε πολύ κοινωνικό, εξωστρεφές και ευαίσθητο, και αποφασίσαμε να συνάψουμε ερωτική σχέση, δυστυχώς από απόσταση. Οι πρώτοι 4 μήνες ήταν πολύ καλοί θα έλεγα. Μου είχε αναφέρει ότι στο παρελθόν έπασχε από κρίσεις πανικού, αλλά αυτό δεν με απέτρεψε από το να είμαι μαζί του, ίσα ίσα, χάρηκα που μου ανοίχτηκε. Μετά από αυτούς τους μήνες, όμως, και, αφού είχαμε -υπερβολικά συχνή θα έλεγα- τηλεφωνική και διαδικτυακή επικοινωνία μαζί του, άρχισε σιγά σιγά να μην αποδίδει καλά στη σχέση μας, σαν κάτι να έφταιγε. Έκανε διάφορες σκέψεις στο μυαλό του με πράγματα που τον άγχωναν, και δεν μπορούσε να αποδώσει σε θέματα της σχέσης με εμένα και με τους γύρω του, γι αυτό και έβρισκε παρηγοριά κλεισμένος στο σπίτι παίζοντας βιντεοπαιχνίδια στο λαπτοπ.
Για να μην τα πολυλογώ, μετά από προτροπή της μικρής αδερφής του πήγε σε μία ψυχίατρο, η οποία του είπε ότι όλα ξεκινούν από τη σχέση του με την οικογένειά του -εδώ να συμπληρώσω ότι από όσα έχω δει και ακούσει, η οικογένειά του τον έχει λίγο γραμμένο- και ότι συγκρίνει τη σχέση του με την οικογένειά του με τη δική μας και του πρότεινε να μιλήσει σε έναν ψυχολόγο. Μπορώ να σας πω ότι η οικογένειά του είναι λίγο προκατειλλημένη σχετικά με τέτοια θέματα, οπότε καταλαβαίνετε ότι από εδώ και πέρα αρχίζει η κατρακύλα. Όλοι, ακόμα κι εγώ του λέγαμε να δει κάποιον ειδικό, αλλά η οικογένειά του ούτε να ακούσει γι αυτό, κι έτσι ένιωθε ότι τον βάζαμε να διαλέξει ανάμεσα σε έναν ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή και την οικογένειά του. Δημιουργήθηκαν ρήξεις μεταξύ μας και χωρίσαμε 2 φορές μέσα σε μια βδομάδα, πράγμα το οποίο δεν ήταν καλό για κανέναν από τους δύο. Όλα αυτά έγιναν μέσα σε διάστημα 6 μηνών.
Τον τελευταίο μήνα, κι αφού κι εγώ είχα κουραστεί να κάνω συζήτηση περί ψυχοθεραπείας και να παίζω το ρόλο θεραπεύτριας/κοπέλας/φίλης του -με τους φίλους του έκανε μια προσπάθεια να τα συζητήσει, που αποδείχθηκε άκαρπη- αποφασίσαμε να βάλουμε τα πράγματα κάτω και να συζητήσουμε τι φταίει και τι όχι. Ανακαλύψαμε ότι φταίξαμε και οι δυο για την κατάστασή μας (αυτός γιατί ό,τι τον πείραζε δεν το ανέφερε, κι εγώ γιατί του έλεγα να κάνουμε πράγματα για να μην είναι συνέχεια μπροστά από τον Η/Υ πράγμα που δεν είχε συνηθίσει). Μετά από πολλές προσπάθειες, μίλησε με τη μεγάλη του αδερφή που είναι νευρολόγος και του είπε ότι πάσχει από αγχώδη διαταραχή, και ότι δε χρειάζεται τη βοήθεια κάποιου ειδικού, αλλά αν θέλει να πάει, ας πάει. Μέσα στις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί το σχολείο που δουλεύει η μαμά του ένας ψυχολόγος και σκοπεύει να τον πιάσει να του μιλήσει. Ελπίζω να ωφελήσει αυτό, απλά σκέφτομαι ότι μέσα σε ένα μισάωρο δεν μπορεί να του μιλήσει για ό,τι τον απασχολεί.
Να σημειώσω ότι πλέον εδώ και λίγο καιρό είμαστε χωρισμένοι, αυτός με θεωρεί κολλητή του, καθώς τον έχω στηρίξει απίστευτα αυτούς τους μήνες γιατί δεν είχε κανέναν να τον στηρίξει, αλλά εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να τον δω έτσι, αλλά δεν είναι του θέματος υποθέτω.
Κλείνοντας (και ειλικρινά συγγνώμη για το μεγάλο post) θα ήθελα να μου πείτε
- αν όντως πρέπει να δει κάποιον ειδικό ή δε χρειάζεται και υπερβάλλω και
- αν μπορώ να κάνω κάτι για να τον βοηθήσω.
Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων :)