Originally Posted by
1984muzzy
Ήμουν έτοιμος να σου δώσω μια απάντηση πάνω στη συγκεκριμένη φράση που λές [που θα είχε βάση οτι καταλήγεις και ΜΟΝΟ σε αυτό που νιώθεις (συνειδητό)], οπότε δεν θα σου μιλούσα σε πρώτο χρόνο περι ηθικής.
Μετά διάβασα το επόμενο μηνυμά σου το οποίο ειναι όμως ΤΟΣΟ χαρακτηριστικό αφού έχει έντονο το στοιχείο των περιθωρίων και της αναθεώρησης που ίσως εισαι διατεθιμένος να κάνεις!!!
Πολλά μπράβο!
Ας απαντήσω στο τελευταίο σου μήνυμα λοιπόν.
Δώσε βαρύτητα στις λέξεις που λές! Ειναι πολύ χαρακτηριστικές. (ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, κοροιδεψα ΑΚΡΑΙΑ, ΠΡΕΠΕΙ να πληρώσω... για να ΜΕΤΑΝΙΩΣΩ, Να το ΔΙΟΡΘΩΣΩ, αλλά μετά ΑΜΦΕΒΑΛΛΑ,
αισθάνομαι οτι αυτά που γράφω ειναι ΤΡΕΛΛΑ, εμμονές για το αν ειμαι ΗΘΙΚΟΣ η ΌΧΙ).
Περνάμε τα ίδια αγαπητέ φίλε και ας μην έχουν την ίδια ένταση τα ζητήματα μας. Δεν έχει καμία σημασία το που και πως βρίσκεται ο καθένας μας μέσα στη ΙΔΨ του.
Αυτές ειναι λέξεις στις οποίες εγώ προσωπικά έκανα "εκθέσεις" (εργασία για το σπίτι στα πλαίσια συνεδριών). Αυτό που ουσιαστικά μαθαίνεις μέσα απο αυτές τις ιστορίες και με τη βοήθεια του ειδικού ειναι να σε βοηθήσει να καταλάβεις οτι ΌΛΑ έχουν την αιτία τους και αυτό που μας φαίνεται, ειναι σύμπτωμα. Ειναι η κατάληξη.
Ο άλλος απλώς θα σου δώσει τα κλειδιά και εσύ ανάλογα θα ξεκλειδώνεις πόρτες που προυπάρχουν μέσα σου αλλά δεν φανταζόσουν οτι υπάρχουν.
Ας πάω όμως λίγο σε αυτά που θεωρώ πολύ σημαντικά.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ..... Δεν υπάρχει αντικειμενικά, αλλά μόνο υποκειμενικά. ---> δυισμός και ολότητα. Ένας ΙΔΨ απο τη φύση του αδυνατεί να αντιληφθεί τη σχετικότητα και καταλήγει στο ΕΝΑ. Ειναι ΑΥΤΟ και τίποτα άλλο. Αυτό που ο ίδιος ζεί και βιώνει. Επίσης πάνω σε αυτό, έχει μέσα του προκαθορισμένες διακριτές έννοιες που χαρακτηρίζονται απο αντίθεση.
Σωστό - λάθος, καλό - κακό, ηθικό - ανήθικο, αρχές - αναρχία, σίγουρος - αβέβαιος, σοβαρός - (α)σόβαρος, θύτης - θύμα, τάξη - αταξία, διευθέτηση (πρόβλεψη) - απερισκεψία κ.α.
Και μετά απο όλα αυτά ή μέσα σε όλα αυτά... ή αφιβολία. Και αν αυτό...
ΚΟΡΟΙΔΕΨΑ ΑΚΡΑΙΑ.... Ανήθικο (μεσα σου) το "κοροιδεύω" και μάλιστα με ακραίο τρόπο όπως λες. Τι ειναι ακραίος? Ποιός τον ορίζει? Κάποιος που θα βρισκόταν ενα τόσο δα βηματάκι πριν τον χαρακτηρίσω ακραίο, ποιά θα ήταν εκείνη η συγκεκριμένη πράξη που θα έκανε και θα ξεπερνούσε τα όρια και θα τον έλεγα ακραίο? Υπάρχουν ΟΡΙΑ?
Ολα αυτά ειναι βέβαια ρητορικά ερωτήματα.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ... για να μετανιώσω.... Εντάξει ειναι πασιφανές νομίζω. Μαστίγωμα και εξιλέωση.
ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΏΣΩ.... Η διόρθωση και αλλαγή και ΜΟΝΟ θα αποδείκνυε (με την ευκαιρίας που σου δόθηκε αλλά και που αν δε σου δινόταν ΘΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕΣ ΕΣΥ γιατι ειναι ζωτικής σημασίας στον εαυτό σου για να επιβιώσεις), στον εαυτό σου οτι δεν εισαι τόσο "κακός" όσο νομίζεις. Πιστευεις στο σωφρονισμό? (Με την ευρύτερη έννοια).
Πόσο σημαντικό ειναι το να ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ σε κάποιον κάτι? Απο τον εαυτό σου μέχρι οποιονδήποτε. Τα ερωτήματα μου ειναι ρητορικά αλλά αν θες απαντάς, εννοείται.
ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΜΦΕΒΑΛΛΑ... Τίποτα παραπάνω απο τη νόσο της αμφιβολίας αλλά και πυροδότηση ΑΣΚΟΠΗΣ, ΨΥΧΟΦΘΟΡΑΣ, ΑΝΟΥΣΙΑΣ, ΗΛΙΘΙΑΣ και δε ξέρω και γώ τι άλλο... "Υπερανάλυσης" που όσο έξυπνο ή και πανέξυπνό σε κάνει, ταυτόχρονα σε κάνει και άλλο τόσο ανήμπορο. Μέχρι και για παράλυση μίλησε ο Τσώρτσιλ μέσω ενός αποφθέγματός του.
Ας αφήσω τον Τσώρτσιλ όμως και τα τσιτάτα του. Ενας θεός ξέρει τι τράβαγε και αυτός... Σε κάθε περίπτωση ενας βασικός στόχος για εναν ΙΔΨ ειναι να φτάσει στη χαλάρωση.
Επίσης αν μπορείς να βρείς τους τρόπους να απεμπλακείς απο τις αμφβολίες με κάποιο τρόπο, ειναι το καλύτερο.
αισθάνομαι οτι αυτά που γράφω ειναι τρελλα ... Ειμαι σίγουρος οτι μέσα σου την ξέρεις πολύ καλά την απάντηση.
Η απόσταση ειναι τεράστια απο αυτό που αισθάνεσαι.
ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΦΟΒΟ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΕΙΧΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΗΘΙΚΟΣ Η ΟΧΙ...
Ανέκαθεν πιστεύω ήσουν ηθικός, απλώς μοιάζει να σου χτυπάει έντονα κάτι που ειναι ζωτικής σημασίας για ενα τεράστιο ποσοστό ιδεοψυχαναγκαστικών, να κατευναστεί.
Σκοπός βέβαια δεν ειναι να πας στο άλλο άκρο. Αν αυτό συνέβαινε, (αναφορικά σε συνεδρίες και 'δουλειά' με ειδικό πχ.), δουλειά του θα ήταν να αντιληφθεί (και να σε βοηθήσει) οτι έχεις χαρακτηριστικά εκκρεμούς και πότε απο εδώ και πότε απο εκεί, δυσκολεύεσαι να καταλήξεις σε αποφάσεις που σχετίζονται με το σωστό και το λάθος.