Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Νίκος . Το Thread αυτό αφορά τις φοβίες που αντιμετώπισα (και κάποιες που αντιμετωπίζω μέχρι σήμερα), το δημοσιεύω περισσότερο για να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις ίδιες φοβίες με εμένα, παρά για αναζήτηση βοήθειας. Ωστόσο, κάθε απάντηση είναι καλοδεχούμενη , και θα ήθελα πολύ τις απαντήσεις σας αλλά και την βοήθεια σας πάνω στο θέμα..
Αρχικά κάποια πράγματα για τον εαυτό μου καθώς και για την προσωπικότητα μου.
Είμαι 20 χρονών , έχω πάρει υποτροφία σε ένα πανεπιστήμιο της Αγγλίας, τα τεστ νοημοσύνης του πανεπιστημίου μου έχουν βγάλει δείκτη νοημοσύνης πολύ υψηλό, θεωρώ τον εαυτό μου μερικές φορές "υπερβολικά" κοινωνικό και έναν άνθρωπο που δεν φοβάται να γνωρίσει. Ψυχολογικά τεστ δείχνουν έναν εν' μέρει ΝΑΡΚΙΣΣΟ, ( Αλλά μου αρέσει :P ) , και η σεξουαλική μου ζωή είναι υγιέστατη. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι εύκολα, αλλά του αρέσει να ξενυχτάει και να 'απολαμβάνει κάθε πτυχή της ζωής"
Οικογενειακά Προβλήματα:
Όταν ο πατέρας μου ήταν σε μικρότερη ηλικία, συνεπώς κι εγώ, έπινε πολύ, σαν παιδί δεν με είχε χτυπήσει κανένας απ' τους γονείς, αλλά θυμάμαι σε χαρακτηριστικές εικόνες τον πατέρα μου να βαράει την μάνα μου. Ήταν πάντα απών σας γονιός και η μάνα μου πάλευε και για τους δύο, δεν χώρισαν, και σταδιακά καθώς γερνούσε κι μετά από μια σοβαρή ασθένεια που αντιμετώπισε σταμάτησαν κι αυτά τα επεισόδια, αλλά οι διαπληκτισμοί συνεχίζονταν. Ώσπου , φτάσαμε στο σήμερα, κάνοντας με νευρικό και οξύθυμο σε κάποια θέματα, ( είμαι όμως κατά της βίας ) και μετατρέποντας με σε ένα "τέρας" στα μάτια του πατέρα μου που όταν με βλέπει με φοβάται. Δεν θλίβομαι , τροχός είναι και γυρίζει , δεν θα σηκώσω το χέρι μου ποτέ, αλλά μετά από αυτά που πέρασα, εγώ και τα υπόλοιπα αδέρφια μου, αλλά και η μητέρα μου. Πιστεύω πως τουλάχιστον του αξίζει αυτή η συμπεριφορά. Επίσης να αναφέρω, πως συνεχώς μας μείωνε σαν παιδιά και δεν αναγνώριζε τίποτα, σήμερα μπορεί να μην με αγγίζουν αυτά, αλλά σαν παιδί με είχε στιγματίσει.
Φοβίες
Έτσι μπαίνουμε στην πρώτη φοβία που αντιμετώπισα σε ηλικία λιγότερο 7 ετών, είναι όταν τσακώνονταν οι γονείς μου, ο γέρος μου να μην βαρέσει την μητέρα μου. Και με απασχολούσε πολύ από ότι θυμάμαι, επίσης φοβόμουν τα βράδια που ερχόταν στο σπίτι. Μην γίνει κάποιο επεισόδιο. Ωστόσο αυτό έσβησε σχετικά γρήγορα, γιατί σε αυτήν την ηλικία σταμάτησαν και οι βιαιοπραγίες κατά της μάνας μου. Μετά απέκτησα ένα αρνητικό συναίσθημα ( χωρίς να το ονομάσω φοβία), όταν έδυε ο ήλιος και βρισκόμουν στο σπίτι , ( ίσως αυτό το συναίσθημα να εμφανίστηκε γιατί αυτή ήταν συνήθως η ώρα που επέστρεφε ο πατέρας μου και γίνονταν οι καυγάδες ) αυτό με ταλαιπώρησε πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να με αναγκάζει να λείπω αυτές τις ώρες από το σπίτι. Αλλά κι αυτό το συναίσθημα καθώς μεγάλωνα έσβησε. Ωστόσο με απασχολούσαν κι άλλες φοβίες αργότερα στα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Και όσο μεγάλωνα τόσο μεγάλωνε και το "νοητικό επίπεδο" των φοβιών, αλλά πάντα το μυαλό μου έβρισκε, την πιο κρυμμένη "λύση" και "απάντηση" και ουσιαστικά "απελευθερωνομουν από τον ζυγό" της συγκεκριμένης φοβίας , έως ότου έρθει άλλη να πάρει την θέση της στο μυαλό μου. Θα με παρομοίαζα με τον Προμηθέα που την ημέρα βασανιζόταν από το κοράκι ( φοβίες ) και το βράδυ ξανά-ζωντάνευε. ΑΛΛΑ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΑΛΛΥΣΟΔΕΜΕΝΟΣ! Έτσι θα σας αναφέρω όλες πάνω κάτω τις φοβίες μου ( η έστω αυτές που μπορώ να θυμηθώ ) σε χρονική σειρά .
- ΦΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ( Ηλικία 5 -7 ετών )
- ΦΟΒΙΑ ΠΝΙΓΜΟΥ ΑΠΟ ΦΑΓΗΤΟ ( ΗΛΙΚΙΑ 7 + ΕΤΩΝ )
- ΦΟΒΙΑ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΟΥ ( 10+ ΕΤΩΝ )
- ΦΟΒΙΑ ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ( 12 - 14 ΕΤΩΝ )
- ΦΟΒΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ, ΑΝΑΚΟΠΗΣ ( 14+ ΕΤΩΝ ) = ( Μερικές φορές εμφανίζεται και σήμερα, αλλά πλέον δεν νιώθω τίποτα )
- ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΧΑΖΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ( 14+ ΕΤΩΝ )
- ΥΠΑΡΞΙΑΚΕΣ ΦΟΒΙΕΣ ( 16+ ΕΤΩΝ ) ( π.χ μήπως ζω σε ένα όνειρο )
- ΦΟΒΙΑ ΤΡΕΛΑΣ ( 16+ ΕΤΩΝ ) (π.χ μην τρελαθώ, ή μήπως ήδη τρελαίνομαι )
Αλλά πάντα από τότε που με θυμάμαι αγχωνόμουν για το παραμικρό, και μερικές φορές με έπιαναν κρίσεις πανικού.
( Θεωρώ πως οι περισσότερες προήλθαν από την χαμηλή- αυτοεκτίμηση , και την ανασφάλεια που είχα σε παιδική ηλικία εξαιτίας της μειώσεις και τον προσβολών του πατέρα μου. Γενικότερα τον θεωρώ υπεύθυνο.. )
Μέσα σε όλα αυτά, πάντα υπήρχε η φοβία πνιγμού, αλλά ήταν ήπια. Εως ότου φτάνουμε στο σήμερα, που ξανά εμφανίστηκε . Και θεωρώ τον εαυτό μου ώρες ώρες ιδεοληπτικό Ωστόσο, μπορεί το χρονοδιάγραμμα μου να σας φαίνεται "τρομαχτικό" αλλά μεσολαβούσε μερικές φορές αρκετός χρόνος εως ότου εμφανιστεί άλλη φοβία. Επίσης να σας αναφέρω πως ποτέ δεν επισκέφτηκα ψυχολόγο ή ψυχίατρο, πόσο μάλλον να κάνω λήψη οποιονδήποτε φαρμάκων. Πάντα τα αντιμετώπιζα μόνος μου χωρίς να τα εξωτερικεύω σε άλλους ανθρώπους, ούτε με εμπόδιζαν σε οτιδήποτε έκανα στην ζωή μου, σαν να τα έλεγχα με κάποιο τρόπο. Και πιστεύω πως αυτός ο τρόπος ήταν η αποδοχή του προβλήματος.
< TIP για τους "νέους">
Αν καταφέρεις και αποδεκτείς την φοβία σου, π.χ φοβία τρέλας, Αν πεις ναι ρε φίλε τρελαίνομαι γελώντας με τον εαυτό σου, ή "ξέρω 'γω θα ήταν ωραίο να ήμουν τρελός". Το μυαλό σου θα σταματήσει να το πολεμάει, συνεπώς να το αναμοχλεύει στην μνήμη σου κι έτσι θα το ξεχάσεις. ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΕΙΣ ΕΙΜΑΙ ΤΡΕΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΛΑΘΕΙΣ. ΑΠΛΑ ΠΕΣ ΤΟ. και ο άνθρωπος που τρελαίνεται δεν το καταλαβαίνει γιατί χαλάει το ίδιο το μυαλό που το φοβάται. Άρα, αν φοβάσαι μην τρελαθείς, τότε σε διαβεβαιώ πως δεν είσαι τρελός.
ΦΟΒΙΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα, εκτός από την φοβία του πνιγμού που εν μέρει την καταστέλλω, με απασχολεί κι άλλη μία φοβία εδώ κι 6 μήνες, δεν με τρομάζει αλλά με απασχολεί έντονα στο μυαλό. Η φοβία μήπως είμαι ομοφυλόφιλος ( κάτι που δεν θα το ήθελα καθόλου ) . Να σας αναφέρω πως δεν είμαι ομοφοβικός. Έχω ενεργεί σεξουαλική ζωή από τα 14 και πάντα στον τομεά αυτόν είχα απασχόληση :p , όλα ξεκίνησαν μια στιγμή, πριν 6 μήνες, όπου πήγαμε να κάνουμε έρωτα με μια κοπέλα, αλλά ήμουν υπερβολικά μεθυσμένος, ώστε να μην μπορώ να λειτουργήσω , εν τέλει όμως, με πολύ προσπάθεια εκείνο το βράδυ , λειτούργησα :p . Έκτοτε, όμως (παρότι μέχρι τότε η σεξουαλική μου ζωή λειτουργούσε κανονικά) με απασχολούσε και με άγχωνε, αρχίκα, πολύ το γεγονός μήπως είμαι ανίκανος, και όταν πήγαινα στο κρεβάτι με μια άλλη κοπέλα, με έπιανε κάτι σαν κρίση πανικού. Με αποτέλεσμα, να μην είχα 100% στύση, ή και κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ( να εγκατέλειπε ο στρατός τα όπλα ) :p, Αλλά πάντα με πολύ πείσμα , κι έντονο το στοιχείο του ναρκισσισμού μην παρεξηγηθώ , ολοκλήρωνα. Αλλά πλέον σταμάτησα να το απολαμβάνω, γιατί πλέον κάθε φορά έδινα "αγώνα" επιβίωσης :p , αργότερα, αφού σταμάτησε η τόσο μεγάλη απόλαυση για τον έρωτα, γιατί που υπενθύμιζε την φοβία μου, σταμάτησε και η τεράστια έλξη που είχα για το γυναικείο φύλο , γιατί φοβόμουν μην πάμε στο κρεβάτι και δεν μπορέσω να τα καταφέρω. Όλο αυτό ήρθε να το ολοκλήρωση , μια νύχτα σε ένα μαγαζί με κονσομασιόν, όπου νυμφάλιος δεν μπόρεσα να λειτουργήσω. Μετά από όλα αυτά, ξεκίνησε η φοβία της ομοφυλοφιλίας, δεν μου αρέσει το αντρικό φύλο, ούτε νιώθω έλξη για αυτό. Αλλά με απασχολεί η φοβία, και το γεγονός πως πλέον με τρομάζει η σκέψη δυσλειτουργίας με μια γυναίκα στο κρεβάτι, αυτό το ενισχύει. "Έχω συνεχώς τον ευατό μου σε καραντίνα" μην κάνω κάτι ομοφυλοφικό, παρακολουθώ το κάθε μου βήμα την κάθε μου σκέψη. Κι πλέον έρχονται πολλές σκέψεις στο μυαλό μου, αλλά πιστεύω πως είναι αποτέλεσμα της ιδεοληψίας. Όπως και με την τρέλα, που φανταζόμουν εμένα στο τρελοκομείο. Έτσι κι τώρα έρχονται σκέψεις με κάτι ανάλογο. Δεν ξέρω τι να κάνω, μου αρέσει τόσο πολυ το γυναικείο φύλο, αλλά στην σκέψη ότι δεν θα μπορέσω να λειτουργήσω, τρομάζω..
Από τα 14 μου, έχω γνωρίσει πολλές γυναίκες, και αν αυτά τα άκουγε ένας φίλος μου για εμένα θα έβαζε τα γέλια, γιατί όλοι θεωρούν πως δεν είμαι ένας άνθρωπος με φοβίες. Αντιθέτως, με θεωρούν οι περισσότεροι φίλοι μου υπερβολικά σκληρό και νάρκισσο. Πηγαίνω χρόνια πολεμικές τέχνες, κι έχω βρεθεί πολλές φορές, στην όψη ενός άλλου αντρικού μόριο και πιστέψτε με δεν με έλκυε και δεν είχα θέμα.. Αλλά τώρα με τρομάζει , σκέφτομαι μήπως με ελκύουν οι άντρες; κοιτάω τα φιλαράκια μου και λέω, μήπως μου αρέσουν; Αλλά ξέρω πως μου αρέσουν οι γυναίκες, κι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της φοβίας μου. Επίσης ξέρω πως αυτό κάποτε θα φύγει, και θα το αντικαταστήσει μια νέα φοβία.. Αλλά κάποτε δεν πρέπει να βάλουμε τέλος; Δεν πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε δέσμιοι του μυαλού μας; Περιμένω σχόλια και απαντήσεις !
Αυτά δεν τα εξωτερίκευσα ποτέ, και όταν με γνωρίσεις δεν πρόκειται να καταλάβεις το οτιδήποτε, τα κρατάω βαθιά μέσα μου και τα πολέμαω.. Αλλά νιώθω πως κουράζομαι...
Υ.Γ δεν είναι χαζομάρα , να ξέρεις την αιτία του προβλήματος και να μην μπορείς να το επιλύσεις; Σαν να έχεις ένα σχοινί που σε πνίγει και να φοβάσαι να πιάσεις το μαχαίρι! Τρομάζοντας στην ιδέα με το πέσιμο που θα καταλήξεις , κι έτσι παραμένεις με την θηλιά στο λαιμό..