Απότομη ψυχολογική/εγκεφαλική αλλαγή, τι μπορεί να είναι?
Καλησπέρα πρόσφατα σε κοντινό μου άνρθωπο (23 ετών) έχει αλλάξει επικίνδυνα η συμπεριφορά του, το πρόσωπό του οι εκφράσεις και η αντίληψή του όσο αφορά τις συζητήσεις με άλλους ανρθώπους. Παρακαλώ διαβάστε πρόκειται για κάτι σοβαρό. Το παιδί αυτό ήταν πολύ "φυσιολογικό" μέχρι που ξαφνικά ήταν σαν να έχει κάποια νοητική καθυστέρηση.
Έχει ξεκόψει από κάθε φίλο, μιλάει μόνο κυριολεκτικά έχει κάποιο χάσει την αίσθηση του humor (δεν το αναγνωρίζει εύκολα), δυσκολεύεται πάρα πολύ να καταλάβει τι τον ρωτάμε, μερικές φορές ζητάει να το επαναλάβουμε, έπειτα αργει να το επεξεργαστεί και απαντάει μετά από κάποια δευτερόλεπτα με δυσκολία στην ομιλία, σαν να τραβλίζει ενώ η φωνή του έχει γίνει "τρομακτικα" βαριά και μιλάει μόνο σε αυτό τον τόνο με κοφτό "ρομποτικό" τρόπο. Δεν μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις που δεν έχουν άμεσο ενδιαφέρον σε αυτόν, ενώ μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις με γνώσεις που έχει ήδη. Δεν θα απαντήσει ποτέ αν τον ρωτήσουμε για τον εαυτό του ή το πως νιώθει, κρύβει το πρόσωπό του ή αλλάζει μεριά όταν κάτι τον κάνει να χαμογελάει και γενικά η επικοινωνία και η οπτική επαφή έχει χαθεί εντελώς. Δε θέλω να του πω ακόμη να δεί καποιον ειδικό οπως κι ο πατέρας του φοβάται για να μην νιώσει οτι είναι άρρωστος (ψυχολογικά). Ένα από τα συμπτώματα που είχε αρχίσει να έχει πριν τη μεγάλη αλλαγή ήταν το οτι δεν μπορούσε να αλλάξει το πρόγραμμά του με κανέναν τρόπο όπως έχει και πρόγραμμα στο φαγητό το οποίο δεν αλλάζει με τίποτα με αποτέλεσμα να τρώει κανονικά (σκεφτηκα πως μπορει να ειχε σχέση με καταθληψη κλπ αλλα τα συμπτώματα δεν μοιαζουν όλα). Η συμπεριφορά του δεν μου φαίνεται από επιλογή ή αντίδραση μιας και το πρόσωπό του έχει αλλάξει όψη ενώ κάνει περίεργες εκφράσεις. Από το σπίτι βγαίνει μόνο αν έχει κάποια δουλειά να ψωνίσει ή να πάει σε κάποιο σημαντικό μάθημα. Παρ'ολα αυτά μαγειρεύει, κάνει δουλειές στο σπίτι μελετάει για τη σχολή του κλπ...
Στο παρελθόν ήτανε γενικά σχετικά αντικοινωνικός με άγνωστα άτομα αλλά δεν θα μπορούσα με τίποτα να πω οτι είχε κάποιο θέμα. Ξαφνικά παρατήρησα όλες αυτές τις περίεργες αλλαγές μέσα σε μια βδομάδα κι έχω ανησυχήσει.
Χρειάζομαι τη βοήθεια σας στο πως πρεπει να χειριστώ το θέμα. Η να φτάσω σε κάποιο συμπέρασμα για τι μπορεί να του συνέβη. Στο παρελθόν είχε εκφράσει παράπονα σχετικά με το οτι δεν βρίσκει ουσιαστικό λόγο να βγαίνει ή να κάνει πράγματα με άλλους ανρθώπους γιατί δε ταιριαζανε. Αυτο βέβαια απέχει πάρα πολύ από το σημείο που έχει φτάσει τώρα. Κάποια άτομα που μίλησα μου είπαν σχετικά με το σύνδρομο Asperger αλλά είναι δυνατόν να εμφανιστεί κάτι τέτοιο σε μεγαλύτερη ηλικία?