Διπολική διαταραχή και επιλόχειος κατάθλιψη
Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος φίλος / φίλη έχει εμπειρία από συμπτώματα διπολικής διαταραχής σε συνδυασμό ή ως απόρροια επιλόχειου κατάθλιψης. Αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα επιθετικότητας μετά τον 6ο μήνα της λοχείας της γυναίκας μου.
Η συμπεριφορά της έχει γίνει εξόχως επιθετική, με έδιωξε από το σπίτι επειδή έχει την υπόνοια ότι είχα παράλληλες σχέσεις. Πλάθει απίστευτες ιστορίες ότι είμαι μπλεγμένος σε κυκλώματα μαύρης μαγείας κλπ. Μου είναι αδύνατον να την βοηθήσω αφού δεν δέχεται ψυχιατρική βοήθεια. Παρόλα αυτά έχει απίστευτες μεταπτώσεις. Μια γελάει και μια κλαίει. Μια με θέλει στο σπίτι και μετά με διώχνει. Ειλικρινά δεν ξέρω πως να την πείσω να πάει σε γιατρό. Έχει κανείς αντίστοιχη εμπειρία;
Προσωπική μαρτυρία περί διπολικής διαταραχής και επιλόχιου κατάθλιψης.
Γειά σας. Έχω διαγνωστεί με διπολική διαταραχή και με επιλόχια κατάθλιψη. Μου είναι πολύ δύσκολο να μιλάω γι'αυτή μου την εμπειρία αλλά προκειμένου να βοηθήσω θα προσπαθήσω. Καταρχάς να πω ότι, όπως μου είπαν και μένα, η επιλόχιος κατάθλιψη απορρέει από τη διπολική διαταραχή η οποία συνήθως υποβόσκει στο άτομο. Η περίοδος της λοχείας είναι ιδανική για να αναδυθεί η διπολική διαταραχή γεννώντας συγχρόνως την επιλόχιο κατάθλιψη. Κάποιος που να γνωρίζει καλά το άτομο το οποίο πιθανώς να ασθενεί μπορεί να βοηθήσει. Να ληφθεί υπόψην ότι είναι απίθανο το άτομο να αποδεχθεί την ασθένειά του, εφόσον υπάρχει. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να κατανοηθεί ο τρόπος σκέψης και αντίδρασης του ατόμου. Από την προσωπική μου εμπειρία γνωρίζω ότι τα απωθημένα του ατόμου είναι αυτά που γεννούν τις όποιες φαντασιώσεις. Αν στο παρελθόν το άτομο είχε υπόνοιες απιστίας και δεν το είχε εκφράσει ή αν το είχε εκφράσει αλλά δεν είχε πεισθεί πλήρως για το αντίθετο και είχε μείνει θαμμένο μέσα του το αίσθημα της προδοσίας, τότε αυτό πυροδοτεί τις τωρινές αντιδράσεις. Αντίστοιχα συμβαίνει με οποιαδήποτε φαντασίωση. Επίσης κάτι άλλο που συνέβαινε σε μένα είναι το εξής: Μπέρδευα την πραγματικότητα με τα παραμύθια, τις ταινίες και τα τραγούδια που γνώριζα. Νόμιζα ότι ήμουν η Ρόζμαρι και ότι είχα γεννήσει το παιδί του σατανά. Νόμιζα ότι ήμουν μια μαγεμένη πριγκίπισσα που περίμενε τον πρίγκιπα που θα έλυνε τα μάγια. Ζούσα σε μια τρελή παράνοια. Ούτε στον εχθρό μου τέτοια περιπέτεια! Χρειάστηκε να νοσηλευτώ στο νοσοκομείο.......... Αλλά τώρα είμαι καλά.