Πρόσφατα έμαθα ότι ήμουν έγκυος, ενώ έμπαινα στον 3ο μήνα της κύησης. Ο λόγος που άργησα να το αντιληφθώ είναι ότι ποτέ δεν είχα σταθερό κύκλο (από 15 μέρες μέχρι 2 μήνες) όπως επίσης ότι χρησιμοποιούσαμε προφυλάξεις (και επιβεβαιώνω ότι καμία μέθοδος δεν είναι 100% ασφαλής)
Ήδη είχα τα κλασσικά συμπτώματα τις 2 τελευταίες βδομάδες και μεγάλες μεταβολές διάθεσης, με έριχνε κιόλας το γεγονός ότι έβλεπα το σώμα μου να πρήζεται κυρίως στην κοιλιακή περιοχή και νόμιζα ότι ευθυνόταν η μεγάλη καθυστέρηση και το ορμονικό χάπι που είχα πάρει για να αδιαθετήσω.
Πάντα πίστευα ότι δε συμπαθώ τα παιδιά (δηλαδή καλά είναι, αλλά μακριά από μένα...) και δεν μπορούσα να κατανοήσω την επιθυμία των περισσότερων γυναικών να αποκτήσουν παιδί, καθώς ούτε και τις συνέπειες της έκτρωσης στην ψυχολογία τους. Έλεγα ότι έτσι κι έμενα ποτέ έγκυος, θα το έριχνα χωρίς σκέψη και παρατράγουδα.
Όταν βγήκε το 1ο τεστ θετικό, αρνήθηκα να το πιστέψω και επέμενα ότι κάτι λάθος έκανα... Και μετά την επόμενη μέρα το 2ο. Και την επόμενη μέρα είδαμε το έμβρυο στον υπέρηχο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η σκέψη "είμαι έγκυος" ήταν για μένα κάτι σαν ..."έχω γρίπη".
Από κει και πέρα άρχισαν όλα να αλλάζουν... Να σκέφτομαι ότι υπάρχει μέσα μου ένα πλασματάκι που με έχει απόλυτη ανάγκη για την επιβίωσή του, ότι χρησιμοποιεί τη δική μου τροφή, το δικό μου οξυγόνο.. Άρχισα να πιάνω την κοιλιά μου ξέροντας ότι υπάρχει μέσα μου, να του μιλάω και κοινώς, δέθηκα μαζί του.
Δεν είχα πολλά χρονικά περιθώρια για έκτρωση, καθώς ήταν προχωρημένη η εγκυμοσύνη και απλά περνούσα τις μέρες μου στο κρεβάτι να σκέφτομαι και να κλαίω. Ήξερα ότι η έκτρωση ήταν μονόδρομος, για πολλούς λόγους και κυρίως επειδή δεν έχω καν δουλειά πλέον, ώστε να μπορώ να του εξασφαλίσω κάτι. Ούτε εγώ ούτε ο σύντροφός μου. Και με τους γονείς μου δεν έχω καλές σχέσεις, οπότε οποιαδήποτε βοήθεια εκ μέρους τους ήταν εκτός συζήτησης. Πέρυσι, η μάνα μου δεν είχε διστάσει να μου πει επί λέξει (όταν με έδιωχνε από το σπίτι επειδή δε συμφωνούσε με το γάμο που θα έκανα) "έτσι και κάνεις το γάμο και μείνεις και έγκυος, εμάς να μας ξεγράψεις, δε θέλουμε να σε ξέρουμε. Και σιγά το μπάσταρδο που θα κάνεις".
Ακόμα και να "άλλαζε γνώμη" και να ήθελε να βοηθήσει, αυτό θα ήταν καταστροφικό τόσο για μένα, όσο και για το παιδί μου. Και άντε, εγώ έχω συνηθίσει τόσα χρόνια τον ψυχολογικό και οικονομικό πόλεμο που μου κάνουν, τις υστερίες και τους παραλογισμούς τον έλεγχο στη ζωή μου που προσπαθούν διαρκώς να έχουν, αν και εξακολουθούν να με επηρεάζουν και η κατάθλιψη από την οποία πάσχω οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της σε αυτούς τους ανθρώπους, που πιστεύουν ότι είναι άξιοι γονείς. Το μωρό μου δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση να υποστεί όσα κι εγώ και δε θα γινόταν διαφορετικά, θα ήμασταν και οι δύο όμηροι. Δε θα άντεχα να γυρίσει να μου πει κάποια μέρα όταν πλέον μεγάλωνε και καταλάβαινε, το ίδιο που έφτασα στο σημείο να πω κι εγώ στη μάνα μου "καλύτερα να με έριχνες". Πάλευα μεταξύ όλων των πρακτικών λόγων και των συναισθημάτων μου και σκεφτόμουν ότι θα ήταν ευκολότερο να σκοτώσω εμένα, να μην υπάρχω μετά απ' αυτό. Έπαιρνα τηλέφωνο στον ψυχ μου και άφηνα μηνύματα, όμως δεν κατάφερα να επικοινωνήσω μαζί του αφού λείπει διακοπές.
Το περιβάλλον μου λέει ότι έκανα το σωστό. Πέρα από μια στενή μου φίλη που είχε τις ενστάσεις της, από τη στιγμή που είχα δεθεί με το έμβρυο, για τη μετέπειτα ψυχολογική μου κατάσταση.
Δεν είχα φανταστεί ποτέ πόσο θα με πονούσε αυτό. Τις 2 πρώτες μέρες ήμουν σχετικά καλά, υπό την επήρεια lonarid... Μετά ήταν σαν να άνοιξε μια κουρτίνα στο μυαλό μου και θυμάμαι τη στιγμή στο χειρουργείο, που έκλαιγα και με ρώταγε η γιατρός αν είμαι σίγουρη ότι θέλω να προχωρήσω στην έκτρωση, ότι δεν μπορεί να με χειρουργήσει στην κατάσταση που είμαι, ότι της σπαράζω την καρδιά... και μετά που ξύπνησα εκτός από το σωματικό πόνο που ένιωσα, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι το σκότωσα και άρχισα να κλαίω και μου ζητούσαν να ανοίξω τα μάτια μου, αλλά δεν ήθελα να τα ανοίξω, το μόνο που ευχόμουν ήταν να με ναρκώσουν ξανά να μη νιώθω. Και όταν μου είπαν ότι είμαι νέα και να ζήσω τη ζωή μου και θα έχω την ευκαιρία στο μέλλον, ήθελα απλώς να τους πω να το βουλώσουν, πώς μπορώ να έχω μέλλον κι ευκαιρίες μετά απ' αυτό;
Δεν έχω σταματήσει να κλαίω και να σκέφτομαι πώς θα ήταν, ότι ίσως να υπήρχε τρόπος να το κρατούσα, ότι σκότωσα ένα πλασματάκι που μόνο εμένα είχε.
Είχα διαβάσει και μιλήσει με γυναίκες που έχουν κάνει έκτρωση και περίμενα πάνω κάτω πώς θα ένιωθα μετά, αλλά πλέον πιστεύω ότι δε μου αξίζει τίποτα καλό μετά απ' αυτό που έκανα. Και δεν πιστεύω σε ψυχές, θεούς και θρησκείες. Το μόνο που ξέρω είναι ότι σκότωσα το μωρό μου, ένα κομμάτι δικό μου. Κάθε φορά που νιώθω ή βλέπω το αίμα να τρέχει ξέρω ότι είναι από το κενό που άφησε εκεί το μωρό μου, τα υπολείμματα, το πόσο βίαια το τράβηξαν έξω και το έσχισαν σε κομμάτια για να διακόψουν την κύηση. Αναρωτιέμαι αν ήταν σε ηλικία να αισθανθεί πόνο, να νιώσει τι του έκανα. Αν είχε συνείδηση θα με συγχωρούσε ποτέ;
Θέλω να λέω στον εαυτό μου ότι έκανα το καλύτερο γι' αυτό, δε θα είχε ζωή αν γεννιόταν, δε μεγαλώνουν με αγάπη τα μωρά, όπως οι ρομαντικοί ουτοπιστές ισχυρίζονται, θα πεινούσε, θα ήθελε γιατρούς και εμβόλια, θα κρύωνε... τι θα του έκανε μόνο η αγάπη μου;
Πώς ξεπερνιέται αυτή η εμπειρία; Η φίλη μου συνεχίζει να φοβάται για μένα, αφού γνωρίζει και το ιστορικό μου. Και δεν ήθελα να την ακούσω όταν μου τα 'λεγε, τα ήξερα και μόνη μου.. Έχω μέσα μου και θυμό... Θυμό για μένα, για το σύντροφό μου, για τους γονείς μου, για όσους το διακωμώδησαν..
Μάρτιο θα γεννιόταν...