Καλησπέρα,
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου φοβία. Ήμουν 6-7 χρονών όταν λιποθύμησα για πρώτη φορά στη θέα αίματος. Μία φίλη μου είχε βγάλει το δόντι της και όπως την έβλεπα να φτύνει μεγάλη ποσότητα αίματος στο νιπτήρα, άρχισα να ζαλίζομαι και σωριάστηκα στο πάτωμα. Η μητέρα μου τότε με καθησύχασε ότι της είχε συμβεί κι εκείνης όταν ήταν μικρή μια φορά, κι ότι δεν θα το ξαναπάθω. Ήμουν με την ίδια φίλη όταν μου συνέβη 2η φορά κι από τότε κατάλαβα ότι είναι εκτός ελέγχου. Εκτός από την λιποθυμία, μόλις συνήλθα συνέχισα να νιώθω ναυτία και έκανα και εμμετό. Έκτοτε από εκείνη την ηλικία μέχρι σήμερα (26) αντιμετωπίζω κάποιο ή όλα από τα παρακάτω συμπώματα: ιδρώτας - ζαλάδα- λιποθυμία- εμμετός, στη θέα του αίματος κι όχι μόνο. Ακόμα κι αν ακούσω κάποιον να περιγράφει μια ιστορία, απλά και μόνο από αυτό μπορεί να αντιδράσω έτσι! Όταν βλέπω μια ταινία επίσης, μπορεί να αποφύγω να κοιτάω στα σημεία φρίκης, αλλά από τους ήχους και μόνο, θα σωριαστώ. Δεν έχει γίνει λίγες φορές να λιποθυμήσω σε αίθουσα του κινηματογράφου! Μόνο με την περίοδό μου ευτυχώς δεν έχω τέτοιο θέμα, δεν ξέρω το γιατί. Παρόλα αυτά έχω αισθανθεί καμιά φορά μια αδυναμία.. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μπορώ να ζήσω έτσι. Απέφυγα να κάνω κάποια εμβόλια από την παιδική μου ηλικία - ο φόβος μου συνδέεται και με τις βελόνες, οτιδήποτε μπορεί να προξενήσει ροή αίματος-, τρέμω τις εξετάσεις αίματος με αποτέλεσμα να περνάνε χρόνια κ να μην ξέρω αν όλα πάνε καλά, και τέλος, μιας και είμαι κοντά σε μία φάση της ζωής μου που σκέφτομαι την οικογένεια, ΤΡΕΜΩ στην ιδέα ότι θα κάνω παιδιά. Πώς θα γεννήσω;; Πώς θα κάνω τις εξετάσεις που χρειάζονται κάθε μήνα;; Εδώ μπορεί να πάω να επισκεφθώ κανέναν συγγενή καμιά φορά σε νοσοκομείο, και με το που δω τον ορό στο χέρι, να ζαλιστώ και να βγω κατευθείαν έξω από το δωμάτιο (φλέβες - βελόνες -αίμα είναι το τρίπτυχο της συμφοράς). Να σημειωθεί ότι και ο πατέρας μου ήταν σε όλη του τη ζωή μάλιστα αιματοφοβικός, οπότε αν είναι κληρονομικό, το έχω κι από τους 2.....
Υπάρχει κάποιος που γνωρίζει σχετικά με αυτή την φοβία; Πώς θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω; Χρειάζεται να επισκεφθώ κάποιον ειδικό;
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!