ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ..
επιτελους τελειωσα την αναγνωση του πρωτου μου βιβλίου αυτοβοήθειας. και είπα να καταγραψω υπεραπλοποιημένη την σούμα της υπόθεσης.
Τρία πράγματα, λέει προκαλούν την κατάθλιψη
1. Αυτοεπίκριση.
που την προκαλουν 2 παράλογες ιδέες:
α) η Ιδέα οτι πρέπει να είμαστε τέλειοι..
όσοι επικρινουν τον εαυτό τους ειναι υπερόπτες.. Δεν ειμαιστε τελειοι, είμαστε ανθρωποι και φερόμαστε ασχημα απο:
- κουταμάρα
- αγνοια
-διαταραχή.
β)οι άνθρωποι είναι κακοί και πρέπει να κριθούν αυστηρά
Η επίκριση είναι μια βίαιη ενέργεια κατα του εαυτού μας, ακόμα και όταν επικρίνουμε τους άλλους, φορτιζουμε τον εαυτό μας με θυμό ..και ο θυμός είναι το τίμημα που πληρωνουμε εμεις οι ίδιοι για τα λάθη κάποιου άλλου.
οι ενοχες είναι ο χειροτερος εχθρος μας. ο τροπος με τον οποιο μιλάμε εμεις στον εαυτό μας, ειναι αυτός που μας κρατάει ψυχραιμους ή μας θυμωνουν . οι ΣΚΕΨΕΙΣ μας ταράζουν
2. Αυτολύπηση
που την προκαλουν 2 παράλογες σκέψεις:
α)θελω να γινει το δικό μου
β)θα είναι τρομερο αν δεν γινει αυτο που θέλω.
δεν ξεχωρίζουμε το θλιβερό με το τραγικο και την ενόχληση με την απογοήτευση
η αυτολύπηση μπορει να γινει ισχυρό όπλο για να χειραγωγήσουμε τους άλλους αλλα και για να χειραγωγηθουμε απο άλλους.
η μεθοδος αυτολύπησης είναι αποτελεσματική μονο στους αφελείς και τους αδύναμους και μας κάνει να φαινόμαστε ανόητοι.
μπορουμε ανταυτου
- να διεκδικουμε τα δικαιώματα μας
- να μην ανησυχούμε για το πόσοι ανθρωποι μας αγαπάνε
- αν αποδεχόμαστε ότι δεν μπορουμε να αλλαξουμε
- να πάψουμε να μεγαλοποιούμε καταστάσεις και να πιστευουμε οτι πρεπει πάντα να γίνετε αυτο που θέλουμε
3. Οίκτος για τους άλλους
που την προκαλουν 2 παράλογες ιδέες:
α) πως η δυστυχία προκαλείται εξωγενώς και τα συναισθηματά μας δεν εχουν καμιά σχεση με τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.
Οι απογοητεύσεις προέρχοντε απο άλλους, ο τροπος που θα αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση, εξαρταται απο εμας.
β)πως "πρέπει" ν αναστατωνόμαστε και να ταραζόμαστε από τα προβλήματα και τις στεναχώριες των αλλων.
ανησυχία και υπέρμετρη ανησυχία...αυτή είναι η κρίσιμη γραμμή που πρέπει να τραβήξουμε, αν θέλουμε να παραμείνουμε υγιείς.
ο συναισθηματικος εκβιασμός ειναι ενα ισχυρό οπλο χειραγωγησης. Μην αφηνεται τον πόνο των αλλων να σας αποτρέψει απο ο,τι θεωρείτε εσεις συμφέρον σας:
- όσο και αν ταραχτει το άλλο ατομο με την συμπεριφορά σας ΜΗΝ επικρίνεται τον εαυτό σας!
-όταν ο εκβιαστής σας πει οτι όλα αυτα τα κάνει απο αγαπη , μην τον πιστεψετε. δεν έχει την παραμικρή επιθυμία να σας αφήσει να γινετε ανεξαρτητο άτομο.
- μην ενδωσεται στην απειλή αυτοκτονίας. Αν χρησιμοποιείσει τετοιο όπλο εναντίον σας, πείτε του αμέσως οτι αρνειστε την ευθύνη για τον θάνατό του, ο καθενας μας εχει τον ελεγχο της ζωής του και οτι αυτό ειναι ενα βρωμικο κόλπο και πως αν θελει να πεθανει, τοτε ας το κανει
Οι ανθρωποι κανουν οτι κάνουν για τρεις λογους :
1. γιατι το θέλουν
2. γιατι φοβουνται να πουν "οχι"
3.γιατι εχουν την αναγκη της επιδοκιμασίας
θα ήθελα πολυ να ακουσω σχολια- απορίες και διαφωνίες επ αυτού για να το συζητησουμε