Να' μαι πάλι εδώ. Κάθε φορά έλεγα πως θα συγκρατηθώ και δεν θα ξαναμπώ αλλά πάντα εδώ καταλήγω. Αποφάσισα να δημιουργήσω αυτή τη φορά δικό μου θέμα, μπήκα κατά τις 1:30 και το φόρουμ ήταν κλειστό για τεχνικούς λόγους λέει, τι ειρωνία. Αυτό δεν με εμποδίζει από το να γράψω κι' ας είμαι σίγουρη πως μετά θα το μετανιώσω. Θέλω να γράψω τα δικά μου και να ξέρω πως τα διαβάζουν άτομα που τα βιώνουν, για να μην νιώθουν μόνα και να καταλάβουμε όλοι πως είμαστε μαζί στον αγώνα. Δεν ζητάω συμβουλές, κατακρίβειαν, τις απεχθάνομαι. Εύχομαι να μην διαβάσω κάτι και να με στεναχωρήσει (αν διαβάσει δηλαδή κάποιος το μυθιστόρημα και μάλιστα να έχει το κουράγιο να απαντήσει) αλλά ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται και να λέει την γνώμη του ακόμη κι' αν δεν αρέσει στους άλλους. Πλέον δεν με απασχολεί αν μπει κάποιος και με αναγνωρίσει. Θα προσπαθήσω να μην ξαναδώσω συμβουλές σε άλλους μιας και μου τελείωσαν αλλά ούτε και να ξαναγράψω εδώ (το γράφω για να "ντραπώ" και να το τηρήσω). Μετά απ' όλο αυτό θέλω να κάτσω απλά να γράψω για τελευταία φορά στην ψυχολόγο. Εύχομαι να υπάρχει το φόρουμ μετά από χρόνια, να μπω ξανά και να δω μαζεμένα όσα έγραφα, ειδικά αυτό το τελευταίο. Μακάρι τότε τα πράγματα να είναι τελείως διαφορετικά, να θυμάμαι αυτά τα συναισθήματα και να γελάω, να χαίρομαι επειδή τα έχω ξεπεράσει. Ακόμη και τώρα που το γράφω όμως, νιώθω πως κοροϊδεύω τον εαυτό μου, εξάλλου αυτό κάνω πάντα με μένα και με όλους, φοράω την μασκούλα μου, ολόχρονα καρναβάλι.
Αισθάνομαι τόσο ηλίθια. Έμπαινα εδώ στα μαύρα μου τα χάλια και είχα σκοπό να βοηθάω τους άλλους με... συμβουλές; Με το να δείχνω πως τους κατανοώ; Κι' αυτό επειδή ήθελα να νιώθω χρήσιμη. Πόσο φάουλ μπορεί να ήμουν. Θυμάμαι ακόμη τα λόγια ένος μέλους που μου έλεγε πως όλο αυτό που περνάει ένα άτομο με κατάθλιψη είναι εξαντλητικό και τότε ένιωςα πως οι "συμβουλή" που έδωσα σε κάποιον εδώ ήταν εκτός πραγματικότητας όσο κι' αν με βοηθούσε ο τρόπος που έβλεπα τα πράγματα. Πάντα είχα αξιοπρέπεια, τουλάχιστον στους ΑΛΛΟΥΣ αυτό ήθελα να δείχνω και για να το αποδεικνύω προσπαθούσα να κάνω και τις ανάλογες σκέψεις. Πόσες φορές, ακόμη και τώρα, Η ΙΔΙΑ προσπαθώ να με ρίξω στον πάτο, να νιώσω πως χάνομαι, οι γύρω μου να με βρίζουν κι' εγώ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ να αρχίζω να νιώθω την ανάγκη να κάνω βήματα προς τα πάνω, γιατί μόνο τότε θα εκτιμούσα λίγο τον εαυτό μου. Όσες φορές δοκίμασα να το πω αυτό σε κάποιον γελούσε γιατί είναι τόσο ηλίθιο αυτό. Έφτασα λοιπόν στον πάτο. Ε και; Τι κατάλαβα; Η κατάθλιψη σε αφοπλίζει τόσο που και να ΘΕΛΕΙΣ, που και να ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ, δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Βιώνεις ξανά και ξανά τον ίδιο βαθύ πόνο, την ίδια φρίκη, την ίδια απόγνωση, αυτομαστιγώνεσαι και πάλι, ακούς τους γύρω σου και σου έρχεται να τους φωνάξεις από την μια να το βουλώσουν (επειδή ο ίδιος κατηγορείς τον εαυτό σου) και απ' την άλλη θες να φωνάξεις βοήθεια και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. Αυτή την φορά όχι λόγω "αξιοπρέπειας" και "εγωισμού", αυτή την φορά δεν θες να δείχνεις πόσο πεθαίνεις μέσα σου επειδή οι γονείς σου στηρίζονται σε σένα, επειδή σύμφωνα με τα λόγια τους, αν χαθείς ΚΙ ΕΣΥ, αυτοί χάθηκαν. Είναι ζωντανοί νεκροί καθημερινά, 2 χρόνια τώρα. Ο αδερφός μου τους έχει καταστρέψει. Προσπαθούν ακόμη για να μην τον κλείσουν σε ψυχιατρείο. Ακούω τον μπαμπά μου να λέει πως θέλει να πεθάνει, ξεσπάει και λέει πως δεν αντέχει άλλο, πως αν μας έβλεπε εμάς καλά τότε θα άξιζαν όλα όσα κάνει για εμάς. Η μάνα μου από την άλλη δεν είναι καλά, ο μπαμπάς μου της λέει πως τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της κατάστασης με τον αδερφό μου έχει συναντήσει κάποια δυσκολία. Και τι κάνει; Δεν τον σέβεται καν, μας προκαλεί όλους. Καλύτερα να μην την χαρακτηρίσω γιατί αν αρχίσω να μιλάω για την μαμά μου δεν θα τελειώνω... Παρόλα αυτά δεν της κρατάω κακία, απλά θυμώνω γιατί εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει και να κάνει τα ίδια και χειρότερα λάθη. Η ψυχολόγος μου λέει πως "με θαυμάζει" που ακόμη και μετά από πολλά πράγματα που βίωσα και έκανε -που δεν θέλω να επεκταθώ- εγώ συνεχίζω να τους σκέφτομαι και να ζω γι' αυτούς.
Κεφάλαιο ψυχολόγος λοιπόν. Η μάνα μου στις γιορτές κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά γιατί το μόνο πράγμα που έκανα ήταν να κοιμάμαι το πρωί, να ξυπνάω το βράδυ και να τρώω υπερβολικά. Νόμιζε πως οφειλόταν στο άγχος που είχα για τα μαθήματα. Με πήγε σε ένα συμβουλευτικό ψυχολόγο με τα χίλια ζόρια, με έκανε χειρότερα και στην 2η συνεδρία βγήκα και της ανακοίνωσα πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναπάω. Περνάνε οι γιορτές, εγώ γυρίζω στην σχολή (δεν είχα πάει να δώσω μαθήματα στην προηγούμενη εξεταστική) ενώ ήθελα να πάρω αναστολή για 1 τουλάχιστον εξάμηνο μπας και ηρεμούσα. Πίστευα πως θα ένιωθα χειρότερα αν καθόμουν σπίτι χωρίς να κάνω τίποτα και αν έβλεπα κι' άλλο χρόνο να περνά ενώ ήξερα πως οι άλλοι συνεχίζουν. Μπαίνουν οι πρώτες εργασίες και είχε ήδη αρχίσει να γίνονται πιεστικά τα μαθήματα. Μετά την 1η βδομάδα έπρεπε να παραδώσω 2 εργασίες, Δευτέρα και Τρίτη αντίστοιχα. Κι' όμως, ασχολήθηκα μαζί τους, κατάφερα να τις τελειώσω και ξυπνούσα αναγκαστικά τα πρωινά και πήγαινα στην σχολή μου. Είχα αρχίσει να πιστεύω πως η κατάθλιψη είχε κάνει τον κύκλο της και πως η ρουτίνα θα με έσωζε... Και πάλι, ΛΑΘΟΣ. Το καλό της υπόθεσης; Μιλούσα με κάποια άτομα μέσω ίντερνετ και 1 βράδυ με "έσπρωξαν" να στείλω e-mail και να κλείσω ραντεβού στο κέντρο ψυχικής υγείας του πανεπιστημίου μου (επειδή είναι και δωρεάν, τα 250 ευρώ που είχα στην άκρη γι' αυτό τον λόγο κρυφά από όλους, ακόμη δεν έβρισκα το κουράγιο να τα αξιοποιήσω). Εγώ ήμουν παραιτημένη κι' αν δεν μου μετέδιδε την υγιή νοοτροπία ένα παιδί, αυτή την στιγμή δεν θα είχα καν άνθρωπο να μιλήσω.
Πρώτη συνεδρία, την συμπάθησα άπειρα. Είχα πετύχει την ειδικότητα της κλινικής ψυχολόγου και δεν άρχισε με το καλημέρα να μου λέει συμβουλές. Της είπα πολλά πράγματα και από την πίεση και την θλίψη είχα βάλει τα κλάματα για κανα πεντάλεπτο και δεν μπορούσα να σταματήσω. Ένιωσα τόσο άσχημα γιατί ήταν η 1η φορά που δεν μπορούσα να το ελένξω και ξέσπασα μπροστά από άλλον. Η ίδια με καθυσήχασε και μου έδωσε το ελεύθερο να της στέλνω e-mail. Δεν ήθελε να βγάλει διάγνωση με το καλημέρα, είχε τις επιφυλάξεις της γιατί ως γνωστόν όλοι χρησιμοποιούν την λέξη κατάθλιψη χωρίς να έχουν ιδέα. Ωστόσο, από την 3η συνεδρία -Παρασκευή που πέρασε- άρχισε από μόνη της να χρησιμοποιεί τον όρο κατάθλιψη καθώς και τις λέξεις "παράλογες σκέψεις" για ένα συγκεκριμένο θέμα που δεν ένιωθα άνετα να το συζητήσω και της τα έγραψα στο e-mail. Στην 2η συνεδρία ήμουν απλά απαθής, ένιωθα ένα κενό και έλεγα μετρημένα πράγματα ενώ στο μυαλό μου έτρεχαν 1002 σκέψεις. Η κοπέλα νόμιζε πως το θέμα των παράλογων σκέψεων ήταν πιο "σοβαρό" απ' την ίδια την κατάθλιψη...
Παράλογες σκέψεις: Έχετε νιώσει ποτέ ότι υπάρχουν 2 εαυτοί μέσα σας; Ο ένας να πιστεύει κάτι στο 100% (που ο απλός λαός αν το άκουγε θα γελούσε μέχρι αύριο και κάποιον φυσιολογικό δεν θα τον ταλαιπωρούσε ποτέ) και ο λογικός σας εαυτός να το πιστεύει 0%; Το χειρότερο ποιό είναι; Όταν βλέπεις λογικά επιχειρήματα, όταν ΞΕΡΕΙΣ πως ισχύουν αλλά ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ δεν μπορείς να τα πιστέψεις και ο λογικός εαυτός τσακώνεται συνεχώς με τον παράλογο και δεν σε αφήνει ΣΤΙΓΜΗ σε ησυχία. Ξέρετε τι θα πει να σε βασανίζουν ΚΑΙ αυτές οι σκέψεις καθημερινά σε σημείο να σκέφτεσαι μέχρι και να πάρεις αγωγή από ψυχίατρο; Εσύ που πάντα ήσουν εναντίων, που οι αγωγές έχουν καταστρέψει τον αδερφό σου. Φτάνεις όμως σε σημείο να οδηγάς στην εθνική, να κλαις ασταμάτησα μέχρι να φτάνεις στον προορισμό σου και να αναγκάζεσαι να σταματήσεις για να φορέσεις και πάλι την μάσκα του φυσιολογικού και γελαστού παιδιού όταν σου έρχεται απλά να ξεριζώσεις τα μαλλιά σου απ' την ένταση και την διάρκεια αυτών των σκέψεων. Να ξέρεις πως είσαι στα όρια της ψύχωσης αν κάποια στιγμή ο λογικός εαυτός υποχωρήσει...
Η κατρακύλα με τα μαθήματα ξεκίνησε. Ξανά παραίτηση, πήγαινα 3 φορές την βδομάδα και προσπαθούσα με νύχια και με δόντια να συγκεντρωθώ και να διαβάσω, μπήκαν άλλες 2 εργασίες, εγώ αφαίρεσα μαθήματα και έχω μείνει με 3. Ξεκινάω χαλαρά, ακούω τις διαλέξεις στην σχολή και νιώθω πως αυτό που κάνω αξίζει, πως αγαπώ το αντικείμενο. Τελειώνει το μάθημα, δεν θέλω να βλέπω κανέναν. Το επόμενο μάθημα ξεκινάει σε 1 ώρα, δεν μπορείς καν να περιμένεις, δεν αντέχεις να σε ρωτάνε συμφοιτητές πράγματα είτε για τα μαθήματα είτε για σένα, δεν μπορείς να διαβάσεις εκεί και να νιώθεις πως σε κοιτάνε όλοι. Φεύγεις με κλάματα μέχρι που πηγαίνεις το πολλύ 3 φορές την βδομάδα, κάνεις μόνο το πρωινό και φεύγεις. Ξεκινάς χαλαρά να διαβάζεις γιατί ο στόχος είναι να βρεις την χαρά σ' αυτό που κάνεις και όχι να σε αγχώνουν οι προθεσμίες και το άγχος των εξετάσεων. Βρίσκεις την 1η δυσκολία. Νιώθεις να σε παραλύει το άγχος, σκέφτεσαι πάλι πόσο χαζή και άχρηστη μπορεί να είσαι και απλά τα παρατάς. Οι γονείς σε λένε τεμπέλα, πως ποτέ δεν διάβαζες ικανοποητικά. Όταν τους λες πως υπήρχαν περιόδοι που ξυπνούσες και σε χαροποιούσε ακόμη και μια καλημέρα που θα έλεγες σε έναν άγνωστο, που διάβαζες απ' το πρωί μέχρι το βράδυ και ΧΑΙΡΟΣΟΥΝ και έβρισκες νόημα και σκοπό, δεν σε πιστεύουν και προσπαθούν να βρίσκουν ΜΟΝΟ τα αρνητικά σ' αυτές τις περιόδους. Σε βρίζουν, αντί να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει επειδή εσύ δεν θες να τους στεναχωρήσεις, σε ρίχνουν όλο και πιο κάτω και όσο τους βλέπεις να στεναχωριούνται γίνεσαι κι' εσύ χειρότερα...