Πώς βγαίνει κανείς από το βάθος της λακούβας;
Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Ειλικρινά πνίγομαι. Πήρα χαρτί από ψυχίατρο για να μου διακόψουν το προηγούμενο εξάμηνο, το ίδιο θα κάνω και τώρα. Πάει άλλος ένας χρόνος. Έχει γίνει κάτι και έτσι ανησύχησαν για τα καλά οι γονείς μου και με έστειλαν σήμερα στην ίδια ψυχίατρο που μου έγραψε το χαρτί/δικαιολογητικό. Η μάνα μου λέει υποψιαζόταν πως έχω κατάθλιψη αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή με έλεγε τεμπέλα, πως τους φορτώνω κι' εγώ, πως δεν αντέχουν άλλο κλπ.
Πήγα αναγκαστικά στην ψυχίατρο λοιπόν. Της είπα με λίγα λόγια όλα τα συμπτώματα, πώς νιώθω κλπ και μέσα σε 10 λεπτά έβγαλε και την διάγνωση. "Κλινική κατάθλιψη με ψυχωσικά στοιχεία (παραληρητικές ιδέες)". Η λύση; Αντικαταθλιπτικό παρεούλα με ένα ελαφρύ αντιψυχωσικό για να μου καθαρίσει τις σκέψεις και να αποκτήσω ενέργεια! Η ίδια είναι και ψυχοθεραπεύτρια, αν ακολουθήσω μόνο ψυχοθεραπεία λέει θα μου πάρει πάνω από 6 μήνες με το ρίσκο να γίνω βουλιμική, να με μισήσω ακόμη περισσότερο και να κάνω κακό στον εαυτό μου. Πως σ' αυτό το σημείο που βρίσκομαι (στο βάθος μιας λακούβας) η λύση είναι τα φάρμακα για 3 μήνες τουλάχιστον. Της ξεκαθάρισα πως δεν πρόκειται να τα πάρω, επέμενα, της είπα τις ανησυχίες μου γι' αυτά και επέμενε μέχρι το τέλος. Έφυγα μέσα σε μισή ώρα με την συνταγή στο χέρι ακούγοντας την από πίσω να συνεχίζει να επιμένει και να μου προτείνει να τα πάρω για το καλό μου. Και απλά δεν θέλω να ξαναπατήσω το πόδι μου εκεί ούτε καν για ψυχοθεραπεία αφού δεν είναι ούτε διατεθειμένη όπως την είδα αλλά ουύτε εγώ (με αυτά που έχω στην άκρη), ούτε και οι γονείς μου έχουμε την οικονομική δυνατότητα για 6 μήνες να σκάω 70ευρα για 45 λεπτά δουλειά.
Έχω πάει ήδη 5 φορές κρυφά σε κλινική ψυχολόγο/ψυχοθεραπεύτρια στο πανεπιστήμιο -δωρεάν- και από την 4η συνεδρία άρχισε δειλά δειλά να με αντιμετωπίζει σαν καταθλιπτική οπότε κατάλαβα πως δεν έχει εμπειρία μιας και είναι μικρή... Θα συνεχίζω να πηγαίνω αφού δεν έχω κάτι να χάσω αλλά έχω απελπιστεί πραγματικά. Η ίδια η ψυχολόγος μου είχε πει πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί τα επίπεδα ενέργειάς μου είναι πολύ χαμηλά και μόνο με αντικαταθλιπτικά θα μπορεί να γίνει κάποια δουλειά... Της έλεγα τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου και είχα δίκαιο σχεδόν σε ΟΛΑ! Αυτή φοβόταν να βγάλει διάγνωση γιατί δεν ήταν σίγουρη και απλά μου μίλαγε με πιο λάιτ λεξούλες, για να μην φρικάρω μάλλον...
Από την μια ήθελα να επιβεβαιώθω, να ξέρω ότι δεν είμαι τρελή, πως ΟΝΤΩΣ δεν φταίω εγώ που δεν μπορώ να διαβάσω, που σέρνομαι όλη μέρα, που θέλω να πεθάνω, που νιώθω τόσο άχρηστη. Απ' την άλλη ήρθα τώρα σ' αυτό το σημείο που ξέρω τι ακριβώς έχω και νιώθω τόσο αβοήθητη! Οι γονείς μου ακόμη και τώρα συνεχίζουν να μην με καταλαβαίνουν. Ο καθένας λέει τα δικά του, μου μιλάνε σαν να έχω ένα απλό άγχος ή θλίψη και θα μου περάσει με τον καιρό με λίγη προσπάθεια αλλά όσο μιλάνε και είναι τόσο απόλυτοι με κάνουν απλά να θέλω να κλειστώ στο δωμάτιο και να μην ξαναβγω... Θα με στείλει σε συμβουλευτικό ψυχολόγο λέει, θα μου δώσουν συμβουλές, θα της ακολουθήσω και όλα θα είναι καλά. Τα ακούω, μου δημιουργούνται τόσα νεύρα που κανείς δεν καταλαβαίνει και μου έρχεται να βάλω τα κλάματα και απλά απομονώνομαι για να μην τους ακούω άλλο. Τουλάχιστον πριν έλεγα, εντάξει δεν ξέρουν τι φρίκη περνάω αλλά η αλήθεια είναι πως αν δεν το περνάει κάποιος δεν θα σε καταλάβει ποτέ, τουλάχιστον όμως να μην μιλάνε μα την παναγία... :(
Δεν ξέρω τι θα κάνω με την ζωή μου, νιώθω πως είμαι στο πιο κρίσιμο σημείο και δεν μπορώ να ζω άλλο έτσι. Απ' την άλλη είμαι τόσο βυθισμένη που δεν μπορώ να με βοηθήσω. Αλήθεια μου είναι αδύνατον και δεν είναι δικαιολογία. Την σχολή την παράτησα προς το παρόν. Μου βρήκε η ξαδερφη μια μαθήτρια για να της κάνω μαθήματα και νιώθω άχρηστη, πως ακόμη και τα πιο απλά δεν θα τα καταλαβαίνω εγώ για να της τα εξηγάω (ενώ ήμουν πάντα άριστη και έχω ξανακάνει μαθήματα σε μια κοπέλα με επιτυχία) γιατί δεν συγκεντρώνομαι και νιώθω πως απλά θα γίνω ρεζίλι. Παρόλα αυτά δέχτηκα για να μην με κρίνουν πως δεν το θέλω, πως είμαι στον κόσμο μου κλπ.
Είχε κανείς αυτή την διάγνωση και του πρότειναν τα φάρμακα; Τι θα κάνω εφόσον δεν θέλω να τα πάρω; -Που και να' θέλα δηλαδή, ούτε οι δικοί μου συμφωνούν και έχουμε σοβαρούς λόγους-. Ειλικρινά νιώθω τελείως αβοήθητη και γρια, σαν να είμαι στα τελευταία μου και δεν έχω διάθεση/όρεξη και κουράγιο για τίποτα...