Προβληματική σχέση με την αδερφή μου
Καλησπέρα,
Έχω μια αδερφή 1 χρόνο μεγαλύτερη, η οποία ανέκαθεν με ανταγωνίζεται. Δυστυχώς για εκείνη -και όπως αποδείχτηκε δυστυχώς και για εμένα- είναι κατώτερη εμφανισιακά, πράγμα το οποίο της δημιούργησε ένα σωρό συμπλέγματα, κάνοντας την ίδια θύτη και εμένα θύμα.
Συγκατοικήσαμε μαζί σε όλο το διάστημα των σπουδών της. Προσωπικά έμεινα πίσω στη σχολή μου, καθότι έγινα ο προσωπικός της σάκος του μποξ, ο προσωπικός της ψυχίατρος. Προσπάθησα να τη βοηθήσω να ξεπεράσει την αγοραφοβία της, να την πηγαίνω στα αμφιθέατρα να δίνει μάθημα -γιατί ντρεπόταν να περπατήσει μόνη στο δρόμο-, να προσπαθώ να τη βοηθήσω να βρει ένα παιδί που να την αγαπάει και παράλληλα να ανέχομαι να με αποκαλεί αυτάρεσκη, τοπ μόντελ, νάρκισσο, να υποτιμά τους βαθμούς μου, τους οποίους όπως έλεγε μοιράζουν στην ιατρική (την οποία και σπουδάζω) έτσι για πλάκα...
Είναι η πρώτη φορά που στέλνω μήνυμα στο forum σας, προφανώς γιατι είναι ένα θέμα που με απασχολεί. Είμαι αισίως 29 ετών και έχω σχέση 2 χρόνια με έναν άντρα 8 χρόνια μεγαλύτερό μου. Η σχέση μας προέκυψε όντας συμφοιτητές στην ίδια σχολή.
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το μακρινό παρελθόν, πλην αυτών που ήδη ανέφερα. Θα σας μιλήσω για τα προ 12μήνου γεγονότα. Στο πρώτο εξάμηνο της σχέσης μου με τον νυν σύντροφό μου, η αδερφή μου επέμενε να έλθει στην πόλη όπου σπουδάζω για να τον γνωρίσει. Θεμιτό και καθόλου κατακριτέο. Ήρθε με τον φίλο της μαζί (με τον οποίο σημειωτέον τσακώνονταν συνέχεια), τους φιλοξένησα και μείναμε οι 4 μας στο διαμέρισμά μου. Σε αυτή την πρώτη φάση γνωριμίας ήταν όλα οκ. Κατάλαβα απλώς ότι της άρεσε σαν άντρας το αγόρι μου, αλλά δεν ήθελε να το δείξει και μου είπε ότι είναι "λιγότερο άντρας" από τον δικό της γιατί δεν αφήνει γένια!! Σημειωτέον ότι το αγόρι της δεν έχει καμία σχέση με τον φίλο μου σε κανένα επίπεδο, αλλά περί ορέξεως...
Δυο μήνες μετά ξαναζητάει να φιλοξενηθεί μόνη της αυτή τη φορά, προφασιζόμενη καυγάδες με τον φίλο της, ο οποίος τελικά τη χωρίζει εκείνο το διάστημα. Ήθελε να έλθει σε μένα να την παρηγορήσω, όπως και έκανα. Ήρθε μόνη, κάθισε 7 ημέρες και όλο εκείνο το διάστημα πετούσε στον σύντροφό μου μπηχτές για μένα του τύπου: "τι έχω τραβήξει εγώ από αυτήν", "είναι βρωμιάρα", "είναι ανορεξική", "ντύνεται σαν γριά", "είναι τεμπέλα"... και πολλά άλλα. Τελοσπάντων, έψαχνε αφορμή για να με υποτιμήσει στα μάτια του. Αυτό το προσπέρασα, δεδομένου ότι είναι γενικότερα ένα άκρως ανασφαλές άτομο και της έδωσα επιπλέον ελαφρυντικά, λόγω του τότε χωρισμού με το σύντροφό της.
Πέραν όμως της λεκτικής επίθεσης, το ίδιο διάστημα (των 7 ημερών φιλοξενίας) παρατήρησα ότι έμπαινε στο δωμάτιό που ήταν ο φίλος μου και καθόταν οκλαδόν με μίνι νυχτικό, πήγαινε και τον πλησίαζε και καλά να του μιλήσει σε απόσταση αναπνοής και ενώ εγώ έλειπα από το δωμάτιο (πχ όταν πήγα στη κουζινα να μαγειρεψω). Επίσης, μου έκανε παρατηρήσεις μπροστά του ότι δεν τον προσέχω και ότι δεν τον αφήνω να φάει όσο θέλει και ότι τον καταπιέζω ακόμη και στο φαγητό!! Εν τω μεταξύ ο φίλος μου ήταν ερωτευμένος μαζί μου, είχε αφήσει το πατρικό του σπίτι 6 ολόκληρους μήνες μόνο και μόνο για να είναι μαζί μου όλη την ημέρα, χωρίς να του το ζητήσω... Στις προσβολές της δεν απαντούσε καθόλου, γιατί δεν την ήξερε και δεν ηθελε να ανακατευτεί σε θέματα οικογενειακά.
Η ίδια από την άλλη βλέποντας ότι αυτός δε γυριζε να την κοιτάξει, με πήρε σε μια άκρη και μου είπε να βγαινουμε οι δυο μας έξω μόνες -εκεινες τις μέρες- και με κατηγόρησε ότι είμαι κολλημένη πάνω του και ότι την παραμελώ (δηλαδή μπροστά του έλεγε ότι τον καταπιέζω και δεν τον προσέχω και σε μένα έλεγε ότι είμαι κολλημένη πάνω του)!! Πράγμα το οποίο δεν ίσχυε, δεδομένου ότι δέχτηκα να την φιλοξενήσω εν μέσω εξεταστικής και ούσα επι πτυχίω φοιτήτρια... Τελοσπάντων μου έκανε σκηνες συνέχεια και ταυτόχρονα άρχισε τα τηλεφωνα στον πρωην της και τον παρακαλουσε να τα ξαναβρουν.... Δηλαδή ένα άτομο εκτος εαυτου.
Ενα μηνα αργότερα, αποφασίζω να κάνω προξενιό σε μια κοινή μας φίλη, τον φίλο του συντρόφου μου. Όλως τυχαίως ήθελε να έλθει και η αδερφή μου μαζί, πιθανόν να διεκδικήσει τον υποψήφιο (όπως ειχα αρχικά σκεφτεί). Το βραδυ που θα γινόταν η γνωριμία μάλωναν ποια θα βάλει ένα φόρεμα που ειχαν αγορασει από κοινού και θεωρουσαν ως super εμφάνιση! Και διερωτώμην εγώ γιατί το κάνει αυτό, εφόσον το προξενιό υποτίθεται ήταν για την κοινή μας φίλη... Βγαίνουμε και με το που βλέπουν από μακριά το παλικάρι η μεν φίλη μου, μου είπε στο αυτί ότι δεν τρελάθηκε, η δε αδερφή μου πήγε και κόλλησε πάνω του σαν πεινασμένη. Περάσαμε τη διάβαση και του έπιασε το χέρι.. Και αυτός ψιλο-έμεινε... Δεν ήξερε ούτε τη μια ούτε την άλλη και απόρησε... Μη σας τα πολυλογώ, η βραδιά εξελίχθηκε ως φιάσκο, του την έπεσε κανονικά και τον έκανε add στο facebook, χωρίς να σκεφτεί ότι με εκθέτει με τη συμπεριφορά της και απέναντι σε αυτό το παιδί και απέναντι στη φίλη μας. Αλλά δεν είπα τίποτα, σκεπτόμενη πάλι ότι ίσως είναι απελπισμένη μετά το χωρισμό της και έχει ανάγκη ντε και καλά από άντρα...
Το θέμα είναι ότι δεν έμεινε εκεί. Την επομένη εμφανίζεται μέσα στο δωμάτιό μου (+του συντροφου μου) με το στρινγκ και το σουτιεν και στηνει τα οπισθια της στην κυριολεξια μπροστα στη μουρη του φιλου μου... Και καλά προφασιζόμενη ότι ήθελε να με με ρωτήσει κάτι. Ε εκει βγήκα εξώ από τα ρούχα μου... Την πήρα από το χέρι σε ένα άλλο δωμάτιο και της έκανα συστάσεις για την αμφίεσή της. Ανεχόμουν όλη αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, αλλά όχι και να ξεβρακωθεί μπροστά στα μάτια μας. Εν τέλει έφυγε, παρεξηγημένη κιόλας!!
Δεν την πήρα τηλ 1 μήνα. Δεν μπορούσα να χωνέψω αυτό που έκανε. Το επόμενο βήμα θα ήταν να του την πέσει μπροστά στα μούτρα μου... Στο μεταξύ έπιασε συνομιλίες με τον υποψήφιο "γαμπρο" της φίλης μας στο facebook. Το ζόρι της όμως ήταν όχι να τα φτιάξει μαζί του, όπως αρχικά σκέφτηκα, αλλά να με θάψει και σε αυτόν. Άρχισε να λέει και γω δεν ξέρω τι σε αυτόν και ξαφνικά εκείνος πετούσε μπηχτές για μένα στο φίλο μου. Στόχος ήμουν εγώ εν τέλει, όπως πάντα. Ήθελε παντοιοτρόπως να διαλύσει τη σχέση μας. Αρχικά πήγε να το κάνει άμεσα (με λόγια και με ξεβρακώματα στο σύντροφό μου) και εν συνεχεία με έμμεση διαβολή, μέσω των φίλων του. Ο σύντροφός μου ξέκοψε από αυτή την παρέα, γιατί δεν ανεχόταν να ακούει ανυπόστατα πράγματα για μένα.
Στο μεταξύ, οι σχέσεις με την αδερφή μου αποκαταστάθηκαν τηλεφωνικώς, για τον απλούστατο λόγο της 1ου βαθμού συγγένειας εξ αίματος... Οπότε, βρήκε και πάλι ευκαιρία να με παίρνει καθημερινά 3-4 φορές, απλώς και μόνο για να πει τα προβλήματά της, να βρίσει το σύντροφό της (με τον οποίο τα ξαναβρήκαν), να κατηγορήσει τους γονείς μας...
Κάπου και γω απαύδησα, άρχισα να σηκώνω πιο αραιά τα τηλ, αλλά δεν έπιασε. Γιατί επέμενε να με παίρνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Κάποια μέρα εκεί που μονολογούσε -γιατί όλα τα τηλ ήταν μονόλογοι, με έπαιρνε και άρχιζε το παραλήρημά της-, κάποια μέρα λοιπόν τόλμησα να της πω να μην καταφέρεται εναντίον των γονιών μας. Μου έκλεισε το τηλ στα μούτρα και μου έστειλε μήνυμα "να ταν η ζήλεια ψωρα"... Ε τι να πεις, σηκώνεις τα χέρια ψηλα.. Της απάντησα το αυτονόητο "τι να ζηλέψω εγώ από εσένα" και δεν είχε φυσικά κάτι να απαντήσει σε αυτό.
Μια βδομάδα μετά άρχισε πάλι τα τηλ, αλλά στο μεταξύ το γυαλί πλέον είχε σπάσει εντελώς. Από τα 18 μου την ανέχομαι να παραληρεί εις βάρος όλων των μελών της οικογενείας μας. Δεν μιλάει με τους γονείς της εδώ και 2 χρόνια, τους βλέπει στο δρόμο και τους γυρνάει τη πλάτη, βρίζει εμένα, βρίζει τον φίλο της, τη πέφτει στους συντρόφους μου, ε το σκέφτηκα καλά και άλλαξα τηλ. Αλλαξα αριθμό τηλ και σώθηκα.
Εχουμε να μιλήσουμε 9 μήνες. Πραγματικά η ζωή μου έχει μπει σε άλλους ρυθμούς. Ηρέμησα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να προσπαθείς να βοηθήσεις ένα άτομο με ψυχολογικά προβλήματα τέτοιου είδους. Δεν ξέρετε πόσες φορές προσπάθησα να την πείσω να πάμε μαζί σε ψυχίατρο, να πει πως νιώθει για εκείνην, για μενα, για τους γονεις μας. Γιατί καταφέρεται εναντίον μας; Γιατί με μισεί τόσο πολύ; Γιατί είχε σπάσει μια μέρα την συρόμενη γυάλινη πόρτα του δωματίου μας αναφωνώντας "σε μισώ, εσύ φταις για όλα".
Και αναρωτιέμαι τι κακό έκανα και δεν το έχω καταλάβει ακόμη; Τωρα που πέρασε ένα εύλογο διάστημα, τώρα που ηρέμησαν τα πράγματα ενίοτε ανατρέχω στο παρελθόν φέρνοντας στη μνήμη μου περιστατικά και πραγματικά συνειδητοποιώ σε ποια δίνη βρισκόμουν και πόσο πίσω με είχε πάει όλο αυτό το πράγμα στις σπουδές μου.
Μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου γιατί απλώς αιστάνθηκα σήμερα αυτή την ανάγκη.
Δυστυχώς τους συγγενείς δεν τους επιλέγουμε. Αυτό που μου δίδαξε η προσωπική μου ιστορία είναι ότι πρέπει να βάζουμε όρια, ακόμη και στις σχέσεις εξ αίματος. Καλύτερα από μακριά και αγαπημένα ακόμη και χωρίς καμία επαφή.
Προχωράμε τη ζωή μας με ανθρώπους που μας αγαπούν, αφήνοντας πίσω σταδιακά taboo του τύπου: "είναι αδερφός/-η σου, πρέπει οπωσδήποτε να έχετε καλή σχέση". Καλώς η κακώς η όποια συγγένεια εξ αίματος δεν αγιάζει τα μέσα... Δεν μπορεί να κάνεις τα στραβά μάτια και να ανέχεσαι καταστάσεις μόνο και μόνο γιατί έχεις μια κοινή ομάδα αίματος...
Προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω τοξικούς ανθρώπους, που σταδιακά μας δηλητηριάζουν.
Καλό απόγευμα σε όλους/-ες σας.