Ανεργία και πιθανή κατάθλιψη
Είμαι σε μία σχέση εδώ και 12 χρόνια. Εγώ σήμερα 37 κι εκείνος 46. Πριν από περίπου δύο χρόνια, ο φίλος μου έμεινε χωρίς δουλειά. Από την αρχή υπήρχε στεναχώρια αλλά και η ελπίδα ότι κάτι θα βρεθεί άμεσα. Δυο χρόνια μετά κι ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί κάτι, η ψυχολογία του είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είναι ένας άνθρωπος που πάντα ήταν πολύ άνετος οικονομικά, κι ενώ διαθέτει ακίνητη περιουσία, αντιμετωπίζει έλλειψη μετρητών. Εγώ δουλεύω και παρόλο που τα έσοδα μου δεν είναι πολλά, τις βασικές ανάγκες μας τις καλύπτω. Το γεγονός όμως ότι "εξαρτάται" οικονομικά από κάποιον άλλο λειτουργεί επιβαρυντικά στην ήδη κακή του ψυχολογία.
Είναι καλός στη δουλειά του κι έχει καριέρα πίσω του, αλλά το επάγγελμά του είναι (σχετικά) κλειστό και χρειάζονται γνωριμίες για να βρεις μια θέση. Γνωριμίες που τις είχε όσο εργαζόταν αλλά (οι περισσότερες) "εξαφανίστηκαν" όταν τις χρειάστηκε. Όσο περνάει, λοιπόν, ο καιρός και μένει εκτός κυκλώματος, μοιραία δυσκολεύει το να βρει κάτι νέο.
Εκτός από το κομμάτι των χρημάτων, το άλλο μεγάλο θέμα είναι η αλλαγή της καθημερινότητάς που τον αναγκάζει να μένει στο σπίτι όλη την ημέρα. Μέχρι λίγο καιρό πριν έβγαινε σχεδόν καθημερινά για περίπατο αλλά τώρα το έχει σταματήσει. Κοιμάται πολύ αργά το βράδυ, ξυπνάει πολύ αργά το μεσημέρι και είναι λίγο καλύτερα μόνο αν προκύψει κάποια συνέντευξη για εργασία. Όταν έρχεται η αρνητική απάντηση "πέφτει" περισσότερο από πριν.
Όταν είμαστε με φίλους είναι καλύτερα. Ξεχνιέται αρκετά ή μπορεί και να προσποιείται σε κάποιο βαθμό, δεν μπορώ να το εντοπίσω. Όταν έχει να πάει σε κάποιο ραντεβού για δουλειά πάλι είναι καλά. Δεν τον επηρεάζει η κατάσταση του τόσο ώστε να τον δυσκολέψει από το να δώσει μια καλή συνέντευξη. Όταν είμαστε μόνοι όμως δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης. Κι όσο προσπαθώ να του λέω άσχετα για να ξεφύγει καταλήγουμε στο ότι εκείνος έχει τα δικά του θέματα και δεν μπορεί να ασχοληθεί με κάτι άλλο.
Τώρα είναι ίσως στην πιο άσχημη φάση που έχει υπάρξει ψυχολογικά. Έχει αρχίσει και μου λέει να κοιτάξω τη ζωή μου, ότι εκείνος έχει τελειώσει πια και να αρχίσουμε να ξεκόβουμε για να μην τον δω σε ακόμα πιο άσχημη κατάσταση. Του έχουν βγει διάφορα ψυχοσωματικά όπως υψηλή πίεση και ταχυκαρδίες όταν είναι πιεσμένος. Έκανε εξετάσεις πριν από μια εβδομάδα και (ευτυχώς) είναι υγιέστατος. Η γιατρός του είπε ότι πρέπει να ηρεμίσει αλλά δεν κρίνει ότι χρειάζεται να του δώσει κάποια φαρμακευτική αγωγή και να συνεχίσει με βαλεριάνα που ήδη παίρνει. Του είπε επίσης πως καλό θα είναι να σκεφτεί να δει κάποιον ψυχολόγο για να τον βοηθήσει.
Αυτό το τελευταίο του το έχω συζητήσει άπειρες φορές αλλά είναι ανένδοτος. Δείχνει γενικότερη απροθυμία να το αντιμετωπίσει, κι ενώ εντοπίζει το πρόβλημα δεν έχει καμία διάθεση να το λύσει. Θεωρεί ότι θα λυθεί όταν βρει δουλειά, αλλά παράλληλα είναι πεπεισμένος πώς δε θα ξαναβρεί δουλειά και θέλει να τα παρατήσει όλα. Φαύλος κύκλος.
Του πρότεινα να πουλήσει κάποιο από τα αυτοκίνητα για να πάρει μια οικονομική ανάσα και να αισθανθεί καλύτερα μέχρι να βρεθεί μια δουλειά και μου απάντησε ότι δεν έχει σκοπό να γίνει "ρεζίλι" σε όλους (τους γνωστούς μας) ότι έχει αρχίσει και πουλάει. Επίσης λέει ότι δεν έχει σημασία πια γιατί έχει τελειώσει το θέμα και με το να πάρει κάποιους μήνες παράτασης δεν έχει κάποιο νόημα.
Εγώ από τη μεριά μου προσπαθώ να τον εμψυχώνω. Του λέω πως όλα θα φτιάξουν, ότι περνάει μια δύσκολη φάση και κάθε φορά που παρουσιάζεται μια θέση εργασίας του λέω πως μπορεί να είναι αυτή που θα τον βγάλει από αυτή την κατάσταση. Η απάντηση του είναι πως πάντα έτσι λέω και ποτέ δε γίνεται κάτι θετικό. Προσπαθώ να του εξηγήσω πως το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας έχει παρόμοιο πρόβλημα και ότι πρέπει να εκτιμήσει το γεγονός ότι υπάρχει μια στέγη και πως υπάρχουν οικογένειες με παιδιά που δεν μπορούν να τους παρέχουν τα βασικά.
Είμαι δέκτης κάθε ξεσπάσματος και "γκρίνιας" χωρίς να απαντώ αναλόγως κι επειδή είμαι φύσει ήρεμος, προσπαθώ να διατηρώ την ψυχραιμία μου σε οτιδήποτε άσχημο κι αν ακούσω για να μην του φορτώσω περισσότερα στο κεφάλι του με μεταξύ μας καβγάδες. Τέλος, κάνω ότι μπορώ για να μην αισθάνεται υποχρεωμένος που ζούμε με τα δικά μου χρήματα. Του εξηγώ πως αν ήμασταν σε άλλη φάση, ενδεχομένως παντρεμένοι κλπ. θα είχαμε ένα ταμείο και δε θα ήταν "δικά μου" και "δικά σου". Όλο αυτό το διάστημα δε, προσπαθώ να δείχνω πολύ καλά, χωρίς κανένα δικό μου πρόβλημα κι ας έχουν παρουσιαστεί διάφορα. Προσπαθώ να μην έχει καμία έννοια για μένα μαζί με τα δικά του.
Θα ήθελα τη βοήθειά σας σε δυο θέματα.
Το πρώτο είναι κάποιες συμβουλές για το πώς θα μπορούσε να πειστεί να δει κάποιον ειδικό. Δεν αρκεί να του επισημάνω το πρόβλημα, το ξέρει, το βλέπει αλλά δεν έχει θέληση να το λύσει.
Το δεύτερο είναι να μου πείτε αν θεωρείτε ότι η στάση μου είναι η σωστή. Το να δέχομαι τόσο παθητικά τα πάντα του κάνει καλό; τον βοηθάει το ότι τα βγάζει από μέσα του ή αυτή η ασταμάτητη αναπαραγωγή του προβλήματος κάνει περισσότερο κακό; μήπως είναι φρονιμότερο την επόμενη φορά που θα μιλήσουμε (και σίγουρα θα πει κάτι) να είμαι λιγότερο καλός ακροατής και να κόψω την κουβέντα λέγοντας ότι δε θέλω να ακούσω πάλι τα ίδια; Υπάρχουν κάποια tips που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να τρενάρω την κατάσταση μέχρι να βρεθεί μια δουλειά και να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας;
Ελπίζω να μην έκανα μεγάλη κατάχρηση του χώρου και του χρόνου σας. Προσπάθησα να είμαι όσο πιο αναλυτικός γίνεται.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια.