Originally Posted by
Nox
Έχει ενδιαφέρον το ότι ανέπτυξες κι εσύ την ίδια φοβία με μένα, έχοντας ως κοινό βίωμα το μπούλινγκ. Τελικά δεν είμαι ο μόνος!
Χαίρομαι που το ξεπέρασες (αν και μιλάς για το τώρα και όχι για το παρελθόν που είναι σημάδι ότι ίσως και στο παρόν να σε προβληματίζει λιγάκι), ελπίζω σύντομα να τα καταφέρω κι εγώ!
Μάλλον η χαμηλή αυτοεκτίμηση και τα όσα υποτιμητικά λόγια μας λέγανε στο σχολείο φταίνε, διότι αυτά χαράχθηκαν στην άβυσσο του υποσυνειδήτου μας.
Αυτό, το να υπολογίζω τα ρέστα που θα μου δώσουν όταν κάνω αγορές, το εφαρμόζω κι εγώ! Αλλά δεν έχω φοβία στα ρέστα που θα μου δώσουν οι άλλοι, με αγχώνει μόνο αν θα έπαιρνα εγώ την θέση του ταμεία.
Το μπούλινγκ άφησε πολλά σημάδια επάνω μου. Στο παρελθόν όταν ήμουν μέσα σε πολύ κόσμο ένιωθα ότι θα πάθω κάτι, πήγαινα να πάθω κρίση πανικού. Ενώ για πολλά χρόνια της ζωής μου εμφάνισα και ψυχωτικά στοιχεία. Νόμιζα ότι μπαίνουν στο σπίτι μου και μου πειράζουν τα πράγματα, ότι πήρανε τα μουσικά CD που άκουγα και προσθέσανε επιπλέον μηνύματα, χωρίς να έχω στο μυαλό μου μια εικόνα για το ποιοι πίστευα ότι το κάνανε. Είχα μανία παρακολούθησης και έψαχνα ακόμη και για κάμερες μέσα στο σπίτι. Επίσης νόμιζα ότι όλοι ασχολούνται με μένα! Άνοιγα τα παράθυρα του σπιτιού και αν μιλούσε κάποιος από την απέναντι καφετέρια, νόμιζα ότι σχολιάζει εμένα. Αν συζητούσαν από τα δίπλα διαμερίσματα, πάντα νόμιζα ότι έχουν ως θέμα συζήτησης εμένα. Έμπαινα σε λεωφορεία και άκουγα να μιλάνε για μένα και να με σχολιάζουν αρνητικά, να με λένε χαζό και άλλα παρόμοια. Μετά κατάλαβα ότι τελικά δεν μιλούσε κανένας για μένα και ότι τις ομιλίες που δεν μπορούσα να πιάσω από μακριά, τους θορύβους και τους ήχους τους μετέτρεπε το μυαλό μου σε αυτό που πίστευα ότι ακούω. Διαστρέβλωνα δηλαδή την πραγματικότητα. Επίσης νόμιζα ότι σε όλα τα αυτοκίνητα που περνάνε, οι οδηγοί στρίβουν το κεφάλι τους και με κοιτάνε, σε αυτό πίστευα ότι έχω ψυχικές δυνάμεις και εγώ τους κάνω να γυρνάνε αλλά μετά πίστευα ότι δεν μπορούσα να τις ελέγξω!
Όλα αυτά μάλλον τα λένε ψυχώσεις, εγώ για χρόνια τα είχα, αλλά συνέχιζα να ζω στην καθημερινότητα χωρίς να μιλάω για αυτά. Όπως βίωνα μπούλινγκ στο σχολείο και έμαθα τόσα χρόνια να μην λέω τίποτα στο σπίτι, σε ξαδέλφια και σε φίλους εξωσχολικούς (είχα φίλους από τη γειτονία μου όταν ήμουν μικρός που δεν ξέρανε τι περνούσα στο σχολείο!), έτσι συνέχισα να έχω ιδέες καταδίωξης, να ακούω συνεχώς φωνές να με κοροϊδεύουν (οι φωνές υπήρχαν ως διαστρέβλωση των ομιλιών άλλων ανθρώπων, όταν ήμουν μόνος μου σε ένα μέρος δεν άκουγα τίποτα, οπότε δεν ήταν φωνές σαν αυτές που ακούνε οι σχιζοφρενείς! Καμία σχέση, δεν ήμουν σχιζοφρενής εγώ), και δεν έλεγα τίποτα σε κανέναν! Ήμουν μπερδεμένος για ότι συνέβαινε, αλλά μια χαρά ζούσα την ζωή μου ως φοιτητής, αν και όλη η ζωή μου ήταν λιγάκι καταθλιπτική και μου άρεσε να κοιμάμαι πολλές ώρες αντί να πηγαίνω κάθε μέρα στην σχολή! Έκανα ότι κάνανε και οι άλλοι, πήγαινα για καφέδες κτλ, απλά κοιτούσα λιγάκι παράξενα τους πάντες και έκανα περίεργα πράγματα για να προστατέψω τα πράγματά μου επειδή ένιωθα ότι τα πειράζουν άγνωστοι στο σπίτι (έμενα μόνος μου, δεν είχε άλλον να μου πειράξει κάτι στο σπίτι).
Όλα αυτά μου πέρασαν όταν άλλαξα δυο φορές περιβάλλον σπιτιού. Σε ένα επόμενο σπίτι είχε και απόλυτη ησυχία, δεν είχε ούτε πολλούς ανθρώπους να περνάνε από τον δρόμο, ούτε είχε γείτονες που να θέλουν να μιλάνε δυνατά, κι έτσι πιο σπάνια διαστρέβλωνα τους ήχους που άκουγα. Επίσης, ίσως να έπαιξε ρόλο ότι μόνος μου αποφάσισα να παίρνω για ένα διάστημα καθημερινά τα χάπια με τους Βήτα Αναστολείς/Αποκλειστές (Beta Blockers) που ανέφερα στο αρχικό μου μήνυμα. Κατά λάθος μου έκαναν καλό;;; Ειλικρινά δεν ξέρω!!! Μόνος μου τα ανακάλυψα. Στην αρχή τα έπαιρνα για να είμαι πιο ήρεμος στις παρουσιάσεις της σχολής, αλλά μετά που τα πήρα για ένα διάστημα παρατήρησα ότι με χαλάρωσαν, μου έριχναν και τους παλμούς λιγάκι και το ήσυχο περιβάλλον σε συνδυασμό με αυτά, με βοήθησαν να ξεπεράσω τα περίεργα συμπτώματα που βίωνα!
Μετά από αυτό κατά περιόδους για μικρά διαστήματα είχα πάλι περίεργες ιδέες, όπως ότι κάποιοι πείραξαν την κλειδαριά της πόρτας, ή ότι με παρακολουθούν από το ιντερνέτ, αλλά κι αυτά ήταν φάσεις που πέρασαν. Ενώ μια φορά που διάβασα ένα βιβλίο για ψυχικές ικανότητες απέκτησα φοβίες ότι μπορεί να κάνω κακό σε μένα και στο περιβάλλον μου από λάθος χρήση των ψυχικών δυνάμεων που ανακάλυψα, ευτυχώς αυτό το ξεπέρασα πολύ γρήγορα.
Τότε δεν γνώριζα ότι ήταν ψευδαισθήσεις και κόλπα του μυαλού αυτά που βίωνα. Στην πορεία μελέτησα και είδα το πόσο αστεία ήταν τα όσα πίστευα. Πχ στο σχολείο οι συμμαθητές συχνά μου έκρυβαν την τσάντα στα διαλείμματα και μου πειράζανε τα πράγματα! Αυτό μετουσιώθηκε σε ψυχωτική ιδέα ότι κάποιοι άγνωστοι συνωμοτούν εναντίων μου και μου πειράζουν τα πράγματα στο σπίτι. Ενώ τα όσα μου λέγανε οι συμμαθητές μετουσιώθηκαν στην πορεία σε προβολές αρνητικών σκέψεων που έκανε το υποσυνείδητο όταν άκουγα ομιλίες σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς να ακούσω από μακριά τι λένε, το μυαλό μου μασκάρευε την φασαρία του ήχου σε φράσεις αρνητικές για μένα.
Εκτός από όλα αυτά, τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ακόμη και σήμερα έχω κι άλλες φοβίες, συγκεκριμένα ιδεοψυχαναγκαστικές σκέψεις ότι μπορεί να κάνω κακό στον εαυτό μου, ενώ δεν το θέλω! Κάθε τόσο αυτές οι σκέψεις αλλάζουν μάσκα θα έλεγα. Άλλη φορά για παράδειγμα φοβάμαι μην τραυματιστώ με το μαχαίρι της κουζίνας και έτσι δεν θέλω να το αγγίζω, άλλη φορά μπορεί να κρατάω ένα αντικείμενο και να σκέφτομαι ότι μπορεί να το ρίξω κάτω και να σπάσει κτλ. Άλλη περίοδο σκεφτόμουν ότι είναι εύκολο να σβήσω κάποια πολύτιμα αρχεία που είχα στον υπολογιστή, άλλη φορά ότι μπορεί να πιώ το τάδε χημικό καθαριστικό και να πάθω ζημιά, και για να μην προβληματίζομαι πήρα όλα τα χημικά καθαριστικά από το μπάνιο και τα έβαλα σε μια ντουλάπα στο μπαλκόνι, αυτό με ανακούφισε! Βέβαια ποτέ δεν υλοποιώ αυτές τις σκέψεις. Απλά με βασανίζουν. Για αυτές τις σκέψεις νομίζω ότι φταίει η καταπίεση του θυμού μου στο σχολείο, αντί να βγάλω την αρνητική ενέργεια από μέσα μου, όλη αυτή συσσωρεύτηκε και τώρα βγαίνει ως εσωτερική σύγκρουση με την μάσκα όλων αυτών των ιδεών.
Τέλος θέλω να προσθέσω ότι δεν πήγα ποτέ σε ψυχολόγο, ούτε σε ψυχίατρο και δεν σκοπεύω να πάω ποτέ. Μπορεί να άργησα να βρω ισορροπίες στην ζωή, αλλά ήδη μόνος μου κατάφερα να αναλύσω και να λύσω πολλά θέματα! Εγώ είμαι της άποψης ότι αν αποκτήσω τις κατάλληλες γνώσεις μπορώ να λύσω τα πάντα στον εαυτό μου και η μόνη βοήθεια που αξίζει για μένα είναι οι συμβουλές και οι πληροφορίες που σου δίνουν οι άλλοι άνθρωποι.