Γεια σας,
Θα ήθελα να πάρω κάποιες συμβουλές από όσους έχετε τη διάθεση να μου απαντήσετε γιατί έχω φτάσει στο σημείο να μην ξέρω τί να κάνω και εγώ και η οικογένειά μου.
Το πρόβλημα είναι το εξής και θα το γράψω όσο πιο περιληπτικά μπορώ γιατί είναι χρόνιο θέμα:
Ο αδελφός μου είναι 30 χρονών και είναι 10 χρόνια περίπου χρήστης ηρωίνης. Εχει κάνει κατα καιρούς προσπάθειες απεξάρτησης άλλοτε μόνος του ή με τη βοήθεια των γονειών μου, άλλοτε με τη βοήθεια ψυχιάτρου, έχει πάει 1 φορά και σε κοινότητα στην οποία έμεινε 1 χρόνο, έχει πάει στους ανώνυμους ναρκωμανής για λίγες συναντήσεις κοκ
Τίποτα από αυτά δεν έπιασε και μετά από ένα διάστημα (μήνες συνήθως ) που έμενε καθαρός, έβρισκε δουλειά και έφτιαχνε λίγο-λίγο τη σχέση του με τους άλλους ανθρώπους, άρχιζε πάλι τα ίδια. Παράταγε δουλειά, ξέκοβε από όλους και δεν παραδεχόταν ότι έκανε χρήση μέχρι που εξαθλιωνόταν σωματικά, ψυχικά και οικονομικά. Τότε άρχιζε να ζητάει βοήθεια από εμάς και να υπόσχεται ότι είναι η τελευταία φορά και οτι αυτή τη φορά θα τα καταφέρει.
Την τελευταία φορά που έκανε υποτροπή τον πήρε πολύ γρήγορα από κάτω σωματικά και τρομάξαμε όλη γιατί έμοιαζε σαν ετοιμοθάνατος. Το θέμα είναι οτι αυτή τη φορά όμως δεν ήθελε με τίποτα να πάει σε κοινότητα ή να ζητήσει βοήθεια ειδικού. Τελικά με τα χίλια ζόρια και επειδή δεν είχε λεφτά μονο χρέη και ούτε κάπου να μείνει δέχτηκε να πάει να μείνει με τους γονείς μου στο χωριό (έχουν πάρει σύνταξη και έχουν φύγει) και να παρακολουθεί εκεί μια ψυχολόγο που είχε και στην κοινότητα και την οποία συμπαθούσε πολύ. Αυτό έγινε το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Στην αρχή όλα ήταν σχετικά καλά. Πριν από 2 περίπου μήνες βρήκε δουλειά και άρχισε να βγαίνει λίγο από το σπίτι με κόσμο που γνώρισε. Μια μέρα όμως οι γονείς μου του ζήτησαν ούρα γιατί είχε αρχίσει να ξενυχτάει πολύ και ζητούσε συνέχεια λεφτά. Τα ούρα βγήκαν θετικά σε χασίς άλλα το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι οτι από εκείνη τη μέρα, χωρίς οι γονείς μου να του φωνάξουν ή κάτι τέτοιο, σταμάτησε να τους μιλάει. Οταν προσπάθησαν να τον πλησιάσουν έπαθε κρίση και άρχισε να τους φωνάζει ότι αυτοί φταίνε για όλα στη ζωή του, ότι τους μισεί, δεν θέλει να ζει μαζί τους, ότι τον έχουν κλεισμένο μέσα και δεν θέλουν να είναι καλά για να τον έχουν δεμένο μαζί τους κ.α. Σταμάτησε να μιλάει και μαζί μου χωρίς κάποιο λόγο. Κράτησε επαφη μόνο με τη θεία μου που μένει δίπλα τους. Φυσικά δεν ξαναπήγε στην δουλειά, ούτε στην ψυχολόγο. Από τότε έχει κλειστεί στον εαυτό του, είναι όλη μέρα μέσα στο σπίτι, κοιμάτε τη μέρα και ξυπνάει το βράδυ και δεν θέλει καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Οσες προσπάθειες και αν έχουμε κάνει δεν ανταποκρίνεται. Το μόνο που θέλει και ζήτησε μέσω της θείας μου είναι να πάει να μείνει μόνος του στην Αθήνα στο σπίτι τον γονειών μου που είναι άδειο και να τον συντηρούν μέχρι να βρει δουλειά. Επειδή αυτό έχει ξαναγίνει και δεν είχε καθόλου καλά αποτελέσματα η γονείς μου δεν δέχτηκαν.
Οι γονείς μου έχουν τσακίσει τόσα χρόνια από την αγωνία τους. Εχουν φάει χιλιάδες ευρώ για να τον κάνουν καλά. Εχουν χάσει τον ύπνο τους, τους φίλους τους, τη ζωή τους. Να σημειώσω οτι η μητέρα μου έχει χρόνια κατάθλιψη και κάνει αγωγή και ο πατέρας μου αν και δεν είχε τίποτα τα τελευταία 1-2 χρόνια έχει πολύ άγχος που του εκδηλώνεται με ψυχοσωματικά συμπτώματα (εμετούς κα) και κλαίει συχνά. Φυσικά παρακολουθούν και οι δύο ψυχολόγο 1 φορά την έβδομάδα.
Την να κάνουμε τώρα? Πως θα τον πλησιάσουμε? Να του κάνουμε το χατήρι αποκλείεται γιατί ξέρουμε τα αποτελέσματα. Η ψυχολόγος είπε οτι μάλλον έχει κάποια βαθύτερη διαταραχή και δεν είναι πλέον μόνο θέμα ουσιών αλλά δεν θέλει ούτε να ακούσει για θεραπεία με αντικαταθληπτικά. Τι γίνεται όταν κάποιος που είναι άρρωστος δεν το παραδέχεται και εμμένει στις δικές του απόψεις? Πως τον αντιμετωπίζεις?
Επειδή πολύ από εσάς ίσως έχετε έρθει στη θέση του αδελφού μου μπορείτε να μου εξηγήσετε τί σκέφτετε? Η γνώμη σας θα μου είναι πολύτιμη.
Ευχαριστώ και συγνώμη αν σας ζάλισα.