Μοίρασμα, σχετικό με αντικαταθλιπτικά
Καλησπερα ανθρωποι!
Ειμαι εντελως φρεσκο μελος, καλως σας βρηκα και τα σχετικα :)
Θελω να μοιραστω τον παρακατω προβληματισμο με σκοπο ν'ακουσω γνωμες, συμβουλες, αντιστοιχα μοιρασματα..
Πριν παραθεσω τον προβληματισμο, λιγα λογια για μενα που νομιζω θα δωσουν καλυτερη εικονα!
Ειμαι 22 και απο παιδι ταλαιπωρουμαι καπως υπερβολικα, και ψυχικα και σωματικα. Ουσιαστικα ειναι ελαχιστες οι περιοδοι που με θυμαμαι να μην υποφερω, και αυτες συνοδευοντουσαν παντα απο μεγαλα ταξιδια / αντικειμενικα φοβερες εμπειριες, οπου βασικα, περνουσαν επιφανειακα καλα, δεν ημουν.
Επανειλημενα καταθληπτικα επισοδια, μεγαλο προβλημα με τον υπνο, χρονια δυσπνοια, κρισεις πανικου, εντονα και πολλα ψυχοσωματικα κ.ο.κ., καθως και αρκετα ''προβληματικη'' (με την εννοια της μη υγειους) προσωπικοτητα. Τα περισσοτερα απο αυτα αρχισαν δημοτικο - αρχες γυμνασιου.
Προκειται και για κληρονομικοτητα, και σε βαθμο dna (αν εν τελει αυτο ισχυει) και σε βαθμο ''συνθηκες που μεγαλωσα''.
Tελοσπαντων, παντα ημουν εντελως κατα τον φαρμακων, (οπως οι περισσοτεροι!) μεχρι που ηρθε εκεινη η στιγμη που η κατασταση σου σοβαρευει επικινδυνα και απλα δεν εχεις αλλη επιλογη.
Απο τοτε, εδω και εναμιση χρονο, πινω εσκιταλοπραμη 20mg, (μαζι με zanax τους πρωτους μηνες -αλλα παει αυτο, περασε.) Σε εκεινη τη φαση παρατησα και τη σχολη, και εφυγα τελειως απο το μερος που σπουδαζα.
Η διαγνωση, η καλυτερα τα λογια του ψυχιατρου - (καθως η κατασταση μου τοτε ηταν κρισιμη και δεν ασχοληθηκαμε και πολυ να ερευνησουμε τις διαφορες διαγνωσεις - ηταν και δωρεαν) ηταν ''χρονια μειζων καταθλιπτικη διαταρραχη'', ''αλλα γενικα το προβλημα ειναι βαθυτερο και ειναι σε μεγαλο βαθμο και θεμα προσωπικοτητας και χρειαζεσαι σοβαρη δουλεια με ψυχολογο'', ''επισης εχε στο νου σου οτι σ'αυτες τις ηλικιες η διπολικη διαταρραχη ξεκιναει με καταθλιπτικα επισοδεια, αν εμφανισεις οποιοδηποτε απο τα συμπτωματα της μανιας να το προσεξεις''.
Αφοτου με επιασαν τα χαπια και για 2-3 μηνες εβλεπα και ψυχολογο, στο ιδιο δωρεαν Κ.Ψ.Υ., οπου διακοψαμε οταν εφυγα ταξιδι για ενα μηνα και οταν επεστρεψα δεν ειχε πλεον κενα για να με ξανααναλαβει -.-. Μετα απο λιγο καιρο ξανααλλαζω πολη για να αρχισω νεα σχολη. Και, απο τοτε, δηλαδη 1+ χρονο βρισκομαι χωρις ψυχιατρο, χωρις ψυχολογο και ουσιαστικα δεν εχω κανει τιποτα απολυτως σχετικο με αυτο, περα απο το να παιρνω τα φαρμακα. Παω απλως σε τυχαιους γιατρους για να μου τα γραφουν.
Ο λογος ειναι οτι δεν εχω λεφτα και στην Αθηνα, οσο εχω προσπαθησει (7 δωρεαν κεντρα) δεν εχουν κενο για συστηματικη ψυχοθεραπεια! Plus οτι, συνολικα εχω επισκεφτει γυρω στους 15 γιατρους, εχω βαρεθει να λεω τα ιδια και τα ιδια τα του πρωτου ραντεβου, και χρειαζομαι να βρω κατι στανταρ, κατι που να γινει σοβαρη δουλεια και να διαρκεσει <- οποτε λογω αυτου ειμαι και λιγο προκατειλημενη με τα δωρεαν.
Τελοσπαντων, το θεμα μου ειναι οτι θεωρω τεραστεια μαλακια το οτι παιρνω φαρμακα χωρις ψυχοθεραπεια, χωρις καν κανονικη παρακολουθηση ψυχιατρου (βεβαια δεν εχω και κατι σημαντικο να του πω) και αυτο ειναι κατι που παλια εκραζα εντονα σε φιλους και γνωστους που το ζουσαν αντιστοιχα! Και κανω το ιδιο!
Αλλοτε με πιανει και το σκεφτομαι και αγχωνομαι και ξενερωνω και φρικαρω, αλλα σε γενικες γραμμες εθελοτυφλω, προσπαθω να μη το σκεφτομαι, και καπως ετσι εχει περασει τοσος καιρος, ενω και οι 3 ψυχιατροι που συμβουλευτηκα πριν αρχισω τα φαρμακα επεμεναν μαζι με τα φαρμακα να δωσω προτεραιοτητα στο να βρω ψυχολογο.
Αφενως φρικαρω με το οτι τα παιρνω τοσο καιρο - και ποιος ξερει για ποσο θα τα παιρνω ακομα - ενω εχουν ενα σωρο παρενεργειες και αφετερου εχω αρχισει και φοβαμαι και τη διαδικασια κοψιματος, καθως οσο πιο πολυ τα παιρνω τοσο πιο εντονα θα ειναι τα συμπτωματα του κοψιματος, φανταζομαι, και επειδη πλεον εχω αναλαβει πραγματα, ασχολουμαι με διαφορα, σπουδαζω ενεργα σε δυσκολη σχολη, παρ'ολ'αυτα υποτροπιαζω ευκολα - ασχετα αν κραταει λιγοτερο πλεον - δεν ειμαι για τετοια τωρα!
Σκεφτομαι πως ισως επρεπε να ειχα ασχοληθει να τα κοψω νωριτερα! Με αγχωνει το ποτε θα τα κοψω ενολιγις, και γενικα εχω καταληξει οτι ειναι ξεκαθαρα το ποτε θα το αποφασισω εγω (με αυτο δεν εννοω οτι θα τα κοψω χωρις καθοδηγηση γιατρου, προς θεου).
Γενικα το τελευταιο εξαμηνο ειμαι σχετικα καλα, εχει παιξει βεβαια τεραστειο ρολο και το οτι εχω επιτελους ενεργοποιηθει κι εχω πραγματα κι ευθυνες και παραλληλα τελειομανια σε ψυχαναγκαστικο βαθμο οποτε δε μενει και πολυς χρονος για υποτροπιασεις, και οταν συμβαινουν, κρατανε max 2-3 εβδομαδες και δεν ειναι τοσο εντονες (συγκριτικα με τα τρισχειροτερα που εχω βιωσει). Εντομεταξυ τη μια νιωθω οτι μπορω να τα κοψω, την αλλη νιωθω οτι ισως και να ειμαι απ'αυτους που θα πρεπει να τα παιρνουν για μια ζωη. Ειμαι γενικα σαν χαρακτηρας ασταθης και των ακρων....full.
Συνοπτικα το προβλημα μου ειναι οτι παιρνω τα φαρμακα χωρις να κανω τιποτ΄αλλο, ενω ο καιρος περναει, κατι που το θεωρω για διαφορους λογους απαραδεκτο, και δε ξερω τι να κανω, και με βλεπω που το αφηνω και που δε βρισκω λυση και μου τη σπαω.
Ελπιζω το ποστ να μη βγει τεραστειο, δε το χω με τα περιεκτικα κειμενα, κι οσο το γραφω το βλεπω και σε σμυμκρινση.
Ευχαριστω οσους κανουν τον κοπο να το διαβασουν και να μοιραστουν ο,τι, αλλα και τους υπολοιπους, που υπαρχουν.
:)